Οκτώβριος μήνας, ένας μήνας στη Σαντορίνη που εξακολουθεί να προσελκύει τουρίστες από όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Στα μέσα Οκτωβρίου, και ενώ, κάποιοι προορισμοί στην Ελλάδα, έχουν κατεβάσει τα ρολά για τη φετινή σεζόν, η παγκοσμίου φήμης Σαντορίνη, εξακολουθεί να υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες, είτε αεροπορικώς, είτε δια θαλάσσης με τα πλοία της γραμμής ή με τα κρουαζιερόπλοια (σ.σ. υπάρχει όριο των 8.000 επιβατών ημερησίως να επισκέπτονται το νησί με τα κρουαζιερόπλοια, ενώ για τη φετινή χρονιά έχουν προσεγγίσει τη Σαντορίνη 100 κρουαζιερόπλοια περισσότερα από πέρυσι).
Κατά πόσο όμως, αυτός ο «υπερτουρισμός» ωφελεί, ή τελικά, δυσφημεί τη Σαντορίνη με το μοναδικό της, παγκοσμίως, τοπίο;
«Τα τελευταία τρία χρόνια άρχισε να γίνεται αισθητό το πρόβλημα του ‘υπερτουρισμού’» μας λέει ξενοδόχος με παρουσία στο νησί, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, όπως είναι το Ημεροβίγλι, εδώ και 36 χρόνια.
«Ξεκίνησε δειλά να φαίνεται, πρόπερσι, πέρυσι, λίγο πιο έντονα, και φέτος το αισθανόμαστε, ακόμη περισσότερο» λέει, εξηγώντας, ότι πελάτες, επαναλαμβανόμενοι αλλά και νέοι, έρχονται στο νησί, διανυχτερεύουν μια νύχτα, και συνεχίζουν για άλλους, πιο ‘αγνούς’ ελληνικούς προορισμούς (Φολέγανδρο, Αστυπάλαια, Ανάφη κ.α.).
Προορισμός τους η υψηλή γαστρονομία
Την ίδια γνώμη σχετικά με τον ‘υπερτουρισμό’ έχει και άλλος επιχειρηματίας στο νησί, ο οποίος δραστηριοποιείται 30 και πλέον έτη, προβάλλοντας την ελληνική γαστρονομία, και δη, την Σαντορινιά γαστρονομία.
«Έχουμε πρόβλημα’ έρχονται, κυρίως οι Ευρωπαίοι, οι Γάλλοι, για μια νύχτα, να απολαύσουν το fine dining, και στη συνέχεια πηγαίνουν αλλού για διακοπές» μου εξομολογείται ο επιχειρηματίας.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, από τις βασικότερες αγορές του νησιού, μ’ αυτήν της Αυστραλίας, παραμένουν στα καταλύματα τους, μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο του ‘υπερτουρισμού’ της Σαντορίνης.
Και η απάντηση
Η Σαντορίνη, είναι ένας παγκόσμιος προορισμός, που όλοι θέλουν να την επισκεφτούν αλλά και όλοι θέλουν να επενδύσουν.
«Μιλάω για τον περιορισμό της δόμησης, έτσι ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η ίδια η γη της Σαντορίνης, η δύναμη του τόπου, είναι η ίδια του η γη, να τα διατηρήσουμε» τονίζει ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος και συνεχίζει «Να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες, να μην έχουμε το φαινόμενο του συνωστισμού, να το αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο του υπερτουρισμού».
Και όταν, η Σαντορίνη έχει και τον χειμώνα τουρισμό, «πέρυσι είχαμε πάνω από 25.000 τουρίστες, από Νοέμβριο και μετά», σε μια τουριστική περιοχή, χρειάζεται ρύθμιση, αναφέρει ο δήμαρχος Θήρας, εστιάζοντας, αφενός στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb, η οποία, ναι μεν, θα ενισχύσει κάποιος το ‘πενιχρό’ εισόδημα του ενοικιαστή, ωστόσο, «θα πρέπει να μπει μέσα σε κανόνες’ η συνοχή των κοινωνιών εδράζεται και στους οικισμούς. Εάν, οι οικισμοί μετατραπούν σε καταλύματα, αλλάζει ο κοινωνικός ιστός, αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας των κατοίκων» τονίζει στο debbiestravel.gr ο κ. Ζώρζος εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ενώ ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει η δυνατότητα συνάντησης με τον άνθρωπο, άρχισε να μην υπάρχει επικοινωνία ανά μεταξύ τους.