Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο φεστιβάλ γραβιέρας Νάξου Food Experience Γραβιέρα Νάξος που διοργάνωσε η ΕΑΣ Νάξου 11 – 13 Ιουνίου στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο. Γαστρονομικές απολαύσεις με βάση τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, ημερήσια απόδραση στην κοντινή Σχοινούσα αλλά και παρέλαση ιστορικών αυτοκινήτων με φόντο την Πορτάρα και στη συνέχεια διασχίζοντας την ενδοχώρα του νησιού, ήταν, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ με θέμα «άθληση και διατροφή».
Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Στην αθλητική διατροφή προσαρμόστηκε η φετινή, τέταρτη κατά σειρά, δράση «Food Experience Γραβιέρα Νάξος» που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου 11-13 Ιουνίου 2021 με τη συμμετοχή βετεράνων Ελλήνων Ολυμπιονικών που στο παρελθόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, της Ατλάντα, του Σύδνεϋ και της Αθήνας έχουν κάνει περήφανη την Ελλάδα.
Ευχάριστη έκπληξη στο φετινό φεστιβάλ γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ αποτέλεσε η παρουσία γνωστών ηθοποιών της αγαπημένης σε όλους τηλεοπτικής σειράς «Άγριες Μέλισσες» και συγκεκριμένα της Κατερίνας Διδασκάλου, της Μαρίας Αντουλινάκη και του Αργύρη Πανταζάρα, οι οποίοι ήταν καλεσμένοι της ΕΑΣ Νάξου.
Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης, με αφορμή τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκυο 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2021, ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων Βούλα Πατουλίδου, η αργυρή Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στην υδατοσφαίριση γυναικών και πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) Βούλα Κοζομπόλη, η αργυρή Ολυμπιονίκης το 1996 στην Ατλάντα στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, ο χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μ. Νίκος Συρανίδης, ο Περικλής Ιακωβάκης με τις τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012) και 8ος Ολυμπιονίκης το 2008, η 7η Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σύδνεϋ και 9η το 2004 στην Αθήνα στην σφαιροβολία Πόπη Ουζούνη και η Μαρία Παγκάλου η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής καταλαμβάνοντας την 12η θέση στον ημιτελικό.
«Γευστικά» ταξίδια
Το «γευστικό» ταξίδι του 4ου Food Experience Γραβιέρα Νάξος ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιουνίου από το γνωστό beach bar restaurant στην Αγία Άννα Santana, όπου εκτός βεβαίως, από τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, το κυρίως γεύμα περιλάμβανε κακαβιά που ετοίμασε ο σεφ και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Μιχάλης Κάπρης αλλά και πεντανόστιμες χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες Νάξου βεβαίως!
Το ίδιο βράδυ το ραντεβού δόθηκε στην παραλιακή ταβέρνα «Τρία Αδέλφια» στην Πλάκα, με τα πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματα πάνω στην άμμο να δημιουργούν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό.
Το «παρών» στην συγκεκριμένη εκδήλωση, εκτός από τους προσκεκλημένους, έδωσαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου Μανώλης Μπαρδάνης, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΝ Γιώργος Λατίνας, τοπικά ΜΜΕ κτλ., όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις της φετινής τουριστικής σεζόν, τα τοπικά προϊόντα που παράγει η ΕΑΣ Νάξου καθώς και ζητήματα της καθημερινότητας του νησιού.
Γεμιστά μπιιφτέκια με γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ αλλά και μοσχαράκι γιουβέτσι ήταν το μενού που σερβιρίστηκε εκείνο το βράδυ.
Θαλάσσια εκδρομή στη Σχοινούσα
Η επόμενη μέρα περιλάμβανε ημερήσια εκδρομή στην κοντινή Σχοινούσα, ένα από τα τέσσερα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων που ανήκουν στο Δήμο Νάξου.
Ο καπετάνιος Κώστας Πράσινος (σ.σ. τον γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί τα Κουφονήσια) με την επιβλητική φυσιογνωμία περίμενε τους προσκεκλημένους στο λιμανάκι στο Αλυκό, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.
Επιβιβασμένοι στο παραδοσιακό σκάφος «Αγ. Γεώργιος» και με συνοδοιπόρους την γνωστή τραγουδίστρια Στελλίνα Κονιτοπούλου με τον Νίκο Μάκαρη στο βιολί και τον Αντώνη Κονιτόπουλο στο λαούτο, με live συνδέσεις σε πρωινές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας
και το θαλασσινό αγέρι και τον κυκλαδίτικο ήλιο, φτάσαμε στο Μερσίνι, στο λιμάνι της Σχοινούσας όπου από εκεί άλλοι ανηφορίσανε μέχρι την Χώρα για καφεδάκι και κουβεντούλα στο παραδοσιακό καφενείο «Η Χαρά» και άλλοι καταλήξανε στην γνωστή παραλία Τσιγκούρι (σ.σ. λειτουργεί και beach bar ενώ θα βρείτε και ίσκιο από τα αλμυρίκια) για αναζωογονητικές βουτιές στα πεντακάθαρα νερά.
Το μεσημεριανό ραντεβού για το γεύμα δόθηκε στο Deli Restaurant and Café Bar, όπου στην ταράτσα του γνωστού εστιατορίου με την υπέροχη θέα σερβιρίστηκε η περίφημη φάβα Σχοινούσας, φαβοκεφτέδες με τζίντζερ, γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ αλλά και πεντανόστιμη κατσικομακαρονάδα μαγειρεμένη με ντόπιο κατσικάκι.
Τα τραγούδια της Στελίνας Κονιτοπούλου και οι χοροί όπως το ζεϊμπέκικο από τη Νίκη Μπακογιάννη «έκλεισαν» το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Ιουνίου και σιγά σιγά πήραμε την επιστροφή πάντα με καπετάνιο τον Κώστα Πράσινο.
Το ίδιο βράδυ οι προσκεκλημένοι συναντήθηκαν στην Χώρα, στο Ρελάξ, με φόντο την Πορτάρα, για πίτσα με γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ.
Ράλι με ιστορικά αυτοκίνητα
Η ηλιόλουστη Κυριακή 13 Ιουνίου μας βρήκε στο λιμάνι της Νάξου, με φόντο την επιβλητική Πορτάρα, εκεί όπου ήταν παρκαρισμένα ιστορικά αυτοκίνητα μέλη της ΦΙΛΠΑ (Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου) αλλά και της Ελληνικής Λέσχης Φίλων FIAT 500 και άλλων συλλόγων παλαιών ιστορικών αυτοκινήτων αντικών.
Οι απαραίτητες ζωντανές συνδέσεις με τηλεοπτικές εκπομπές όπου συνοδεύονταν από παραδοσιακή νησιώτικη μουσική από την Στελλίνα Κονιτοπούλου, τον Νίκο Μάκαρη και τον Αντώνη Κονιτόπουλο αλλά και τον τραγουδιστή Νικηφόρο με τα εντυπωσιακά οχήματα και φόντο την Πορτάρα έκλεψαν για άλλη μια φορά την παράσταση, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του 4ου γαστρονομικού – ταξιδιωτικού Food Experience Γραβιέρα Νάξος.
Στις 10.30 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες» (Ι.Δ.Ο.ΡΟ.) με τη συνεργασία της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ), όπου οι οδηγοί ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών ιστορικών αυτοκινήτων, διασχίζοντας την Χώρα της Νάξου, χωριά της και όμορφα κυκλαδίτικα τοπία κατέληξαν στο γραφικό χωριό Σαγκρί, εκεί όπου βρίσκεται ο Γύρουλας με το αρχαίο ιερό, την παλαιοχριστιανική βασιλική και τον ναό της Δήμητρας (σ.σ. ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μικρό μεν αλλά με σημαντικά εκθέματα αρχαιολογικό μουσείο).
Το μεσημεριανό ραντεβού δόθηκε στον Φάρο του Αλυκού, όπου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines, η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. αντάμωσε με τα φημισμένα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμουκαι της Ιταλικής Enoteca Regionale Emilia Romagna, σε μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας και ενημέρωσης για τα εκλεκτά προϊόντα.
Ξυνοτύρι, γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ και κεφαλοτύρι αλλά και εξοχικό κατσικάκι Νάξου με γραβιέρα και μοσχαράκι στο πήλινο με ναξιώτικα τυριά ‘ταξίδεψαν’ για άλλη μια φορά τους ουρανίσκους των παρευρισκομένων συνοδεύοντας τους με κρασιά από την περιοχή της Emilia Romagna αλλά και της Σάμου.
Το ραντεβού δόθηκε για τον Σεπτέμβριο, για το περίφημο φεστιβάλ πατάτας. Μέχρι τότε απολαύστε εικόνες από το 4ο Food Experience Γραβιέρα Νάξος.
Ευχαριστούμε την ΕΑΣ Νάξου και όλους όσοι συνέβαλαν για την άψογη αποστολή μας στη Νάξο. Η διαμονή μας στο νησί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Galini Hotel στην Χώρα της Νάξου.
H μετάβασή μας στο νησί έγινε με τα φτερά της Aegean Air (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και της Olympic Air (Αθήνα – Νάξος) όπου και ευχαριστούμε θερμά.