Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠροτεινόμεναΧιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας – Αυτοψία της Όλγας Κεφαλογιάννη

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας – Αυτοψία της Όλγας Κεφαλογιάννη

Περισσότερους από 5.000 χιονοδρόμους και επισκέπτες δέχεται καθημερινά, αυτές τις εορταστικές ημέρες, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Επίσκεψη-αυτοψία πραγματοποίησε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Δυναμικά συνεχίζει τη λειτουργία του το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, αυτό του Παρνασσού. Ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου 2024, ημερομηνία έναρξης του χιονοδρομικού για τους επισκέπτες, και από τις 25 Δεκεμβρίου 2024 και για τους χιονοδρόμους, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου  (ΕΤΑΔ) Α.Ε., υποδέχεται καθημερινά – με εξαίρεση του διήμερο 26 και 27/12 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών- εκατοντάδες χιονοδρόμους καθώς και επισκέπτες.

Όπως πληροφορείται το debbiestravel.gr, σήμερα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, στο χιονοδρομικό κέντρο ανέβηκαν 5.080 επισκέπτες, εκ των οποίων οι μισοί είναι χιονοδρόμοι. Αλλά και χθες, δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, καταγράφηκαν υψηλά νούμερα, με 5.600 επισκέπτες και χιονοδρόμους.

Επίσκεψη – αυτοψία από την υπουργό Τουρισμού

Μάλιστα, χθες, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποίησε επίσκεψη – αυτοψία στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, όπου και την υποδέχθηκε ο διευθυντής Αντώνης Τουρκοχωρίτης.

Κατά την επίσκεψή της διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν, βάσει και του προγράμματος, 11 αναβατήρες και 21 πίστες. Συγκεκριμένα, στα Κελλάρια λειτουργούσαν οι αναβατήρες Αφροδίτη, Βάκχος, Ερμής, Περικλής, baby 1 & baby 2 και στη Φτερόλακκα οι αναβατήρες Ηνίοχος, Δίας, Παν, Ήρα και baby4.

Κατά την τετράωρη αυτοψία στο χιονοδρομικό η υπουργός Τουρισμού ενημερώθηκε για την ομαλή λειτουργία των αναβατήρων, αλλά και για τις σύντομες αναμονές στις αφετηρίες τους, παρά το γεγονός ότι η προσέλευση ήταν υψηλή.

Ανενεργοί δυο αναβατήρες

Σχετικά με την εκτός λειτουργίας δυο αναβατήρων, του Αίολου και του Ηρακλή, όπως επισημάνθηκε πρόσφατα, το υπουργείο Τουρισμού δε φέρει ουδεμία αρμοδιότητα και ευθύνη, δεδομένου ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της διαχείρισης του χιονοδρομικού φέρει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της, η κα. Κεφαλογιάννη ενημερώθηκε από τον κ. Τουρκοχωρίτη, ότι η λειτουργία του αναβατήρα «Ηρακλή» έχει διακοπεί μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους, τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές λειτουργίας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η εισήγηση και έγκριση της πρότασης για εκσυγχρονισμό με αντικατάσταση από τον παλαιό 4θέσιο αναβατήρα σε νέο 6θέσιο με πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σχετικά με τον αναβατήρα «Αίολο», αυτός είναι ακινητοποιημένος λόγω της βλάβης που προήλθε από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 27/09/2024. Από την ΕΤΑΔ έχει υλοποιηθεί ο διαγωνισμός προμήθειας των απαραίτητων ανταλλακτικών και η τοποθέτησή τους στον αναβατήρα, με χρονοδιάγραμμα 1 μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του debbiestravel.gr, ο μεν ‘Αίολος’ εξυπηρετεί κυρίως τους αρχάριους χιονοδρόμους, ο δε ‘Ηρακλής’ είναι εκείνος που ουσιαστικά βοηθάει στο να μην δημιουργούνται ουρές, ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός του θεωρείται απαραίτητος.

Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας

Για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα χιονοδρομικό κέντρο, απαιτείται κάθε χρόνο, να καταθέτει στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τους ελέγχους στα μηχανήματα, τους αναβατήρες, στις συντηρήσεις κλπ.

Όπως επισημαίνεται, η ΕΤΑΔ δαπανά κάθε χρόνο μεγάλα ποσά για συντηρήσεις (ετήσιες πολυετείς, προληπτικές και έκτακτες) αναβατήρων, Η/Μ εγκαταστάσεων. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, όλοι οι αναβατήρες του Χιονοδρομικού Κέντρου περνάνε με επιτυχία όλους τους ελέγχους του πιστοποιημένου φορέα και τους δίνεται και σήμα λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κα. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού με το ποσό των 8,7 εκ ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του ορεινού τουρισμού.

Στήριξη στους ορεινούς προορισμούς

Στη διάρκεια της συζήτησης η κα. Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τον κο. Τουρκοχωρίτη πως «στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι η χωρική και χρονική επέκταση της επισκεψιμότητας στη χώρα, και για τον λόγο αυτόν αναβαθμίζουμε τόσο τις υποδομές όσο και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι ορεινοί προορισμοί της χώρας μας» προσθέτοντας «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις, για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, εφαρμόζοντας την οριζόντια πολιτική της κυβέρνησης για στήριξη της ορεινότητας, που είναι και προϋπόθεση για δίκαιη ανάπτυξη».

*

– Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου Παρνασσού είναι προσιτή από ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποχιονίζεται συνεχώς με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο. Πρόσβαση υπάρχει από σχεδόν όλες τις πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού και κατ’ επέκταση, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας οδικά.

  • ΧΚΠ Θέση Φτερόλακα 1850: Πρόσβαση με την Τηλεκαμπίνα Ήρα  ή  Οδικώς, ακολουθώντας τον δρόμο από το κάτω πάρκινγκ της Φτερόλακας που οδηγεί απευθείας στο Σαλέ και στις πίστες.
  • ΧΚΠ Θέση Κελάρια 1950: Πρόσβαση με την Τηλεκαμπίνα Αφροδίτη στο σαλέ και στις πίστες.

Από Αθήνα, φτάνοντας στη Λιβαδειά, μπορεί να επιλέξει, ο επισκέπτης τη διαδρομή:

  • Πολυδρόσου – Αμφίκλεια – ΧΚΠ Θέση Φτερόλακα – ΧΚΠ Θέση Κελάρια
  • Πολυδρόσου – Αμφίκλεια – Πολύδροσο – ΧΚΠ Θέση Φτερόλακα – ΧΚΠ Θέση Κελάρια
  • Αράχωβα – Διασταύρωση Σκαμνός – ΧΚΠ Θέση Κελάρια – ΧΚΠ Θέση Φτερόλακα

Από Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας στη Λαμία, ακολουθεί κανείς την Εθνική οδό προς Αθήνα και λίγο πριν τη διασταύρωση Θερμοπυλών ακολουθεί την έξοδο δεξιά προς Άμφισσα – Πάτρα. Στο χωριό Γραβιά  ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τη διαδρομή:

  • Aγόριανη – Διασταύρωση Σκαμνός – ΧΚΠ Θέση Κελάρια – ΧΚΠ Θέση Φτερόλακα
  • Μαριολάτα – Λιλαία – Πολύδροσο – Αμφίκλεια – ΧΚΠ Θέση Φτερόλακα – ΧΚΠ Θέση Κελάρια.

Από Πάτρα, ακολουθεί ο επισκέπτης το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των διαδρομών Ιτέα – Δελφοί – Αράχωβα – XKΠ ή Ιτέα – ‘Aμφισσα – Γραβιά – Λιλαία. – Πολύδροσο – ΧΚΠ.

  • Απόσταση από Αθήνα: 180 χλμ.
  • Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 370 χλμ.
  • Απόσταση από Πάτρα: 160 χλμ.

Τιμές εισιτηρίων: Υψηλή περίοδος (Σ/Κ, επίσημες αργίες, 23/12 – 7/1) Χιονοδρόμοι κανονικό 32 ευρώ, μετά τις 13.00 20 ευρώ, συνδυαστικό εισιτήριο 4 ημερών (Παρασκευή – Δευτέρα) 95 ευρώ, family plus (2 ενήλικες και παιδί έως 18 ετών) 65 ευρώ, κάθε επόμενο μέλος της οικογένειας 10 ευρώ, μαθητές 15 ευρώ, άνω των 65 ετών 13 ευρώ. Επισκέπτες 18 ευρώ, μαθητικό 10 ευρώ, παιδιά έως 5 ετών 5 ευρώ.

Χαμηλή περίοδος Δευτέρα και Παρασκευή, Χιονοδρόμοι 28 ευρώ, μετά τις 12.00 15 ευρώ, family plus (2 ενήλικες και παιδί έως 18 ετών) 55 ευρώ, κάθε επόμενο μέλος της οικογένειας 5 ευρώ, μαθητές/φοιτητές 15 ευρώ, άνω των 65 ετών 13 ευρώ. Επισκέπτες 15 ευρώ, μαθητικό 10 ευρώ, παιδιά έως 5 ετών 5 ευρώ.

Χαμηλή περίοδος Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Χιονοδρόμοι 20 ευρώ, μετά τις 12.00 15 ευρώ, family plus (2 ενήλικες και παιδί έως 18 ετών) 40 ευρώ, κάθε επόμενο μέλος της οικογένειας 5 ευρώ, μαθητές 13 ευρώ, άνω των 65 ετών 10 ευρώ. Επισκέπτες 15 ευρώ, μαθητικό 10 ευρώ, παιδιά έως 5 ετών 5 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα