Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΠερηφάνια για το Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

Περηφάνια για το Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

5.500 επισκέπτες, σε τρεις μέρες, στο ιστορικό, στο θρυλικό θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, που από το περασμένο Σάββατο είναι δεμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τιμή μας, μεγάλη η περηφάνια μας, επισκεπτόμενοι το πλωτό ναυτικό μουσείο!

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Μαμά, μαμά, ανυπομονώ να ανέβουμε στο πλοίο» ακούω τον πιτσιρικά να λέει στη μαμά του, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά, για να ανέβουμε στο φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του ηρωισμού, που δεν είναι άλλο από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ.

Ο κόσμος περιμένει υπομονετικά να ανέβει στο ιστορικό θωρηκτό Γ. Αβέρωφ!

Δεμένο, ήδη από το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (μπροστά από το καφέ εστιατόριο Kitchen Bar) το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ παρατείνει την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη (έως τις 10 Νοεμβρίου), αφού το ενδιαφέρον του κόσμου, των σχολείων, των συλλόγων για να το επισκεφτούν είναι τεράστιο.

“Λουσμένο” στο πρωινό φως, το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

Όπως αναφέρουν στο debbiestravel.gr εκπρόσωποι του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ, μονάχα τις τρεις μέρες, που ξεκίνησαν οι επισκέψεις στο θωρηκτό (Τρίτη 10 – Πέμπτη 12 Οκτωβρίου) καταγράφηκαν 5.500 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 900 περίπου ήταν μαθητές.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του θωρηκτού στη Θεσσαλονίκη, είναι προγραμματισμένα 250 σχολεία και σύλλογοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, να επισκεφτούν το σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης, με το σύνολο των μαθητών να υπολογίζεται περί τις 15.000.

Επισκέψεις καθημερινά, πρωί – απόγευμα  

Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ είναι επισκέψιμο καθημερινά, όπου πραγματικά σχηματίζονται μεγάλες ουρές για να ανέβουν και να το δουν από κοντά.

Οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή και Σαββατοκύριακα 09.00 – 14.00 και 16.00 – 18.30.

! Σημείωση: Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ θα είναι επισκέψιμο, μονάχα το πρωί 09.00 – 14.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 593184,5.

Εισιτήριο

Για να επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε στο θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ θα πληρώσετε εισιτήριο. Για ενήλικες επισκέπτες, από 18 – 64 ετών, το κόστος είναι 3 ευρώ. Για επισκέπτες 6 – 17 ετών το εισιτήριο κοστίζει 1,5 ευρώ. Το ίδιο κόστος είναι και για φοιτητές/σπουδαστές (με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας) και για άτομα άνω των 65 ετών.

Ελεύθερη είσοδος επιτρέπεται σε εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και συνοδευόμενα μέλη Α’ βαθμού συγγένειας. Εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και συνοδευόμενα μέλη Α’ βαθμού συγγένειας.  Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) και οι συνοδοί αυτών. Πολύτεκνοι (κάτοχοι δελτίου πολυτέκνων). Παιδιά έως 6 ετών. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Πρόσκοποι και Οδηγοί. Άνεργοι (με επίδειξη κάρτας ανεργίας). Μαθητές πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά) και δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια & Λύκεια) εκπαίδευσης που πραγματοποιούν σχολικές επισκέψεις (βάση του Πρωτόκολλου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΑΙΘΠΑ).

Τα εισιτήρια εκδίδονται από το θάλαμο έκδοσης εισιτηρίων που βρίσκεται στην προβλήτα, πριν την επιβίβασή σας στο πλοίο, μέσω της κύριας κλίμακας (σκάλας).

Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 40 ατόμων.

Η ξενάγηση στο θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ διαρκεί 30 λεπτά της ώρας. Υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο κατάστρωμα του θωρηκτού. Στο κύριο κατάστρωμα υπάρχει και πωλητήριο με αναμνηστικά, δώρα, βιβλία.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Ο τύπος του πλοίου είναι θωρακισμένο καταδρομικό, με μήκος 140 μ. (λίγο μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου), μέγιστο πλάτος 21 μ., βύθισμα 7,5 μ. (το μέρος του πλοίου που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα είναι περίπου όσο ένα διώροφο σπίτι), εκτόπισμα 10.200 τόνοι. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 23 κόμβοι. Η γαλανόλευκη σημαία που κυματίζει στην πρύμνη του θωρηκτού είναι τεράστια’ όσο αυτής που κυματίζει στην Ακρόπολη.

Το πλήρωμα σε καιρό ειρήνης ήταν 670 άντρες και σε καιρό πολέμου 1.200 άντρες. Μαγείρευαν περί τις 1.000 μερίδες για το πλήρωμα, επί 4 γεύματα την ημέρα.

Το σήμερα του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ

Είναι ζήτημα εάν στην παγκόσμια ιστορία του πολεμικού ναυτικού θα μπορούσαμε να συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και τα πεπρωμένα ενός έθνους.

Το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», μοναδική ίσως εξαίρεση, μαζί με την προσωπικότητα και το πατριωτικό ήθος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση.

Ακόμα και μετά τον ειρηνικό επίλογο της πολεμικής του δράσης, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η ψυχή του «Μπάρμπα Γιώργη» εξακολουθούσε να παραμένει ζωντανή, έτοιμη για την τελευταία μάχη. Ο έρανος που προκήρυξε το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να συμβάλει στα έξοδα αποκατάστασης του πλοίου, επέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, απόδειξη του ισχυρού συμβολισμού που το θωρηκτό είχε εδραιώσει για δεκαετίες στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.

Ως «πλοίο εν ενεργεία», το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού. Στην τελευταία του μάχη, αυτή της ιστορικής μνήμης, το «Γ. Αβέρωφ» βγήκε για άλλη μια φορά νικητής.

*

Στις 12 Μαρτίου 1910 στο Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύται το θωρηκτό, στα ναυπηγεία Fratelli Orlando. Το 1911, άφιξη του θωρηκτού στην Ελλάδα (Φάληρο). Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13 αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ». 1912 με τη Ναυμαχία της Έλλης και 1913 Ναυμαχία της Λήμνου, όπου ο ελληνικός στόλος με ναυαρχίδα το Αβέρωφ κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο και απελευθερώνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το 1918, στην Κωνσταντινούπολη, το θωρηκτό υψώνει την ελληνική σημαία για να δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νικητές του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. 1919 – 1922 στη Σμύρνη, το θωρηκτό αποβιβάζει ελληνικά στρατεύματα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βοηθάει στην αποχώρηση των Ελλήνων. 1926 στην Τουλώνη το θωρηκτό εκσυγχρονίζεται. 1941 ο ελληνικός στόλος μεταφέρεται στην Αλεξάνδρεια με την κυβέρνηση μετά την κήρυξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 1942 Βομβάη και το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κάνει περιπολίες στη Μέση Ανατολή και στον Ινδικό Ωκεανό. 1944 Φάληρο το θωρηκτό επιστρέφει την ελληνική κυβέρνηση στην απελευθερωμένη Ελλάδα. 1945 Ρόδος και το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ συμμετέχει στον εορτασμό ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα που ως τότε βρισκόταν υπό Ιταλική κατοχή. 1956 το πλοίο παραμένει στον Πόρο παραμελημένο επί 27 χρόνια. 1983 Φάληρο και το θωρηκτό συντηρείται και μετατρέπεται σε πλωτό μουσείο!

2017, 7 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου, το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέπτεται πλήθος κόσμου! Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 593184,5.

Η υπογράφουσα στο θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα