Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόYOGA - Άσκηση σώματος και πνεύματος!

YOGA – Άσκηση σώματος και πνεύματος!

Η  Ταϊλάνδη διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές και μια μακρόχρονη παράδοση στη γιόγκα, που σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για μια σωματική χαλάρωση, ψυχική και διανοητική αναζωογόνηση!

Στη σανσκριτική διάλεκτο Yoga σημαίνει «ένωση» και οι θέσεις που παίρνει το σώμα λέγονται «asanas» και ενώνουν το σώμα, το πνεύμα και την αναπνοή, ώστε να λειτουργούν όλα μαζί αρμονικά.

Υπάρχουν πολλά είδη yoga, αλλά το πιο διαδεδομένο είναι το «hatha yoga» που βασίζεται σε τεχνικές της αναπνοής.

Ήλιος + Σελήνη

Η λέξη Hatha προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις «Ηa» που σημαίνει ο ήλιος και «Τha» που σημαίνει «σελήνη».

Το «Ηa» αντιπροσωπεύει την ηλιακή ενέργεια στο σύμπαν και αντίστοιχα τη σωματική ενέργεια στον άνθρωπο.

Το «Tha» αντιπροσωπεύει την σεληνιακή ενέργεια στο σύμπαν και αντίστοιχα τη νοητική-συναισθηματική ενέργεια στον άνθρωπο. Ο κύριος στόχος της Hatha Yoga είναι η εξισορρόπηση των δύο αυτών ενεργειών.

Το μυστικό για την υγεία του σώματος!

Η διδασκαλία  της Hatha Yoga περιλαμβάνει μια σειρά από σωματικές στάσεις (asanas), αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama) και διαλογισμό, o συνδυασμός των οποίων επιφέρει εναρμόνιση, ισορροπία και υγεία στο σώμα και το νου.

Μέσα από τις στάσεις (asanas) της Ηatha yoga επιχειρούμε να βελτιώσουμε τη στάση του σώματος μας και να ευθυγραμμίσουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Αυτή είναι η βάση που προστατεύει και εξισορροπεί το νευρικό μας σύστημα και είναι το μυστικό για την υγεία του σώματός μας.

Στόχος κάθε πρακτικής δεν είναι να φτάσουμε κάποια μελλοντική, ιδανική στιγμή για να πετύχουμε την τέλεια ευθυγραμμισμένη πλάτη, αλλά κάθε δεδομένη στιγμή να χαρίσουμε στο σώμα μας τη μεγαλύτερη ευεξία και άνεση κινήσεων.

Η Hatha Yoga μπορεί να προσφέρει τα ευεργετικά της οφέλη σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία και το σωματότυπό τους ή την προηγούμενη εμπειρία τους σε άσκηση και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνει κάποιος Hatha Yoga. Κάποιοι τρόποι είναι πιο ήπιοι και με αργές κινήσεις ενώ άλλοι είναι πιο γρήγοροι και δυναμικοί.

Πηγή: κείμενο + φωτογραφίες Tourism Authority of Thailand  (TAT) Bangkok Thailand, Pavana yoga center Chiang Mai Thailand

*

-Μια από τις πιο σημαντικές διδασκαλίες της γιόγκα είναι να φροντίζεις το σώμα κάτω από τον έλεγχο του μυαλού.

-Η hatha yoga δίνει πρώτα προσοχή στο σώμα και στην αναπνοή, με στόχο να ελευθερώσει όλα τα ενεργειακά κανάλια του σώματος, ώστε να είναι πιο ευέλικτα και το μυαλό να είναι πιο καθαρό.

i

Παραθέτουμε μερικά από τα φημισμένα κέντρα Yoga που λειτουργούν στην Ταϊλάνδη με καταξιωμένο και έμπειρο προσωπικό:

-Ananda Marga Yoga Center  4/1 Hasali Servi Road, Si Phum Chiang Mai 5000, tel: 0066 53 213 897, www.yogaananda.net

-Hathayoga Center 129/79 Chiang Mai Villa 1, Chiang Mai 50100, tel/fax : 0066 53 271 555, www.hathayogaretreats.com

-Pavana Yoga center Chiang Mai Thailand  facebook Danielle Wiedmann, Niti Court No 21 9/1 Soi Prabhansak, Nang Linchee Road Bangkok 10120 Tel/fax: 0066 2 213110

-Yoga center Asana Bangkok 310/1 Soi Ekamai, 16, Sukhumvit 63, Bangkok 10110, tel: 0066 2 392 9869.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα