Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογέςGlamping: Διαμονή στη φύση πέντε αστέρων

Glamping: Διαμονή στη φύση πέντε αστέρων

Το νέο θεσμό Glamping παρουσιάζει το υπουργείο Τουρισμού, καθιστώντας την Ελλάδα από τις λίγες χώρες που νομοθέτησε άμεσα τη νέα πολυτελή διαμονή στη φύση.

Glam + camping = Glamping είναι ο νέος θεσμός ο οποίος κερδίζει έδαφος συνεχώς και προωθεί τη διαμονή στη φύση, ωστόσο, με παροχές που θυμίζουν αυτές ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

Με τη θέσπιση του Σήματος Glamping από το υπουργείο Τουρισμού το ελληνικό τουριστικό προϊόν προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης. 


Για να αποκτήσει ένα τουριστικό κατάλυμα το σήμα του Glamping θα πρέπει να πληρούνται κάποια ποιοτικά κριτήρια.

Πολυτελής διαμονή στη φύση

Με τον όρο Glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο, που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, συνδυάζουν υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Με το Nόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το Σήμα Glamping, που θα έχει πενταετή διάρκεια και θα χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα (σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής. Σημειώνεται πως τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων (3*).

Με το νέο αυτό νόμο, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης του 2015, που καθόριζε «τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την επένδυσή τους. 

Ποιοτικά κριτήρια

Για να αποκτήσει ένα τουριστικό κατάλυμα το σήμα του Glamping θα πρέπει να πληρούνται κάποια ποιοτικά κριτήρια.

Για παράδειγμα θα πρέπει να πληρούνται:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες,   

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,   

γ) χρήση υλικών φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολο της εγκατάστασης,   

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.   

*

-Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται η μορφή του Σήματος Glamping, καθώς και ο τρόπος ελέγχου που θα γίνεται στα συγκεκριμένα καταλύματα, μέχρι την ανάπτυξη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) του προτύπου λειτουργικών προδιαγραφών Glamping.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα