Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΕΤΓΜΘ: Η κοπή της… τούρτας για τα 50 χρόνια παρουσίας και η...

ΕΤΓΜΘ: Η κοπή της… τούρτας για τα 50 χρόνια παρουσίας και η βράβευση των προέδρων της (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η κοπή, όχι της βασιλόπιτας ως είθισται, αλλά της τούρτας από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης γιορτάζοντας τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας από την ίδρυσή της.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, χθες βράδυ, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, έκοψε όχι βασιλόπιτα αλλά τούρτα. Ο λόγος ήταν ο εορτασμός των 50 χρόνων συνεχούς παρουσίας από την ίδρυσή της, το 1973. Παράλληλα, τίμησε τους προέδρους που ηγήθηκαν στο τιμόνι της Ένωσης, όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι ήταν εκεί και παρέλαβαν την τιμητική πλακέτα. Κάποιοι άλλοι απεβίωσαν και την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν σύζυγοι και παιδιά.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΓΜ-Θ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ Βύρων Θεολόγης αναφέρθηκε στις συνέργειες που έχουν αναπτύξει με φορείς της πόλης όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονία αλλά και το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείο Τουρισμού που εδρεύει στην Περαία. Στάθηκε σε τρία σημεία όλα αυτά τα χρόνια που έχει διανύσει η ΕΤΓΜΘ:

α. στην αντικατάσταση των χάρτινων αεροπορικών εισιτηρίων σε ηλεκτρονικά

β. στο Ίντερνετ που μπήκε στη ζωή όλων με διαφορετικού τύπου συνέπειες και

γ. στη μείωση της προμήθειας των ταξιδιωτικών γραφείων από τις αεροπορικές εταιρίες, από το 9% στο 1%.    

Η βράβευση των τέως προέδρων της ΕΤΓΜ-Θ

Ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ και το διοικητικό συμβούλιο βράβευσαν τους προέδρους που κράτησαν μισό αιώνα την Ένωση και το επάγγελμα του τουριστικού πράκτορα σε υψηλό επίπεδο.

«Η παρακαταθήκη που μας άφησαν ήταν πολύ σημαντική και μας διδάξανε ότι ο τουριστικός πράκτορας είναι ένα επάγγελμα πολύ σημαντικό’ ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ των αεροπορικών εταιριών και των ταξιδιωτών και πάνω από όλα έπρεπε να υπάρχει ποιότητα στο σύνολο του ταξιδιού» ανέφερε στους προσκεκλημένους ο κ. Θεολόγης προσθέτοντας «δεν έκαναν ‘εκπτώσεις’ όπως γίνεται σήμερα για να κερδίσουν έναν πελάτη, και το κυριότερο κρατήσανε ψηλά τη σημαία του τουρισμού. Πουλούσανε την Ελλάδα και πραγματικά την έφτασαν σε ένα σημείο, παρήγαγαν τουριστικό προϊόν».

Οι βραβευθέντες

Όπως αναφέρθηκε από την ίδρυση της Ένωσης, το 1973 έως το 1992, πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Νικολαΐδης, ο οποίος έδωσε το ‘παρών’ στην χθεσινή εκδήλωση μαζί με τα δυο παιδιά του, την Πέπη και τον Ηλία, και παρέλαβε ο ίδιος την τιμητική πλακέτα.  

«Να είστε τίμιοι με τους φίλους και όλους τους πελάτες, εμείς ανοίξαμε την πόλη, τον τουρισμό, τώρα εσείς συνεχίζετε» δήλωσε ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης ιδρυτικό μέλος της ΕΤΓΜ-Θ.

Από το 1992 έως το 1994 πρόεδρος ήταν ο εκλιπών Αργύρης Δούκας και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η σύζυγός του Λένα Δούκα.

Από τις 4/10/ 1994 έως 8/3/1995 πρόεδρος στην Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης ήταν ο επίσης εκλιπών Νίκος Ζελομοσίδης και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η κόρη του Νάντια Ζελομοσίδου.

Από το 8/3/1996 έως το 2006 στα τιμόνι της ΕΤΓΜ-Θ ήταν ο Παναγιώτης Μπαμίδης και όπως ο ίδιος δήλωσε παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα «αν μπορεί κάτι να επιτευχθεί για το σύνολο του επαγγέλματος είναι η συσπείρωση γύρω από την Ένωση. Έτσι μόνο κάποια πράγματα μπορούν να επιτευχθούν».

Από το 2006 έως τις 12/3/2012 πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ ήταν ο Δημήτρης Μαντούσης, ο οποίος αφιέρωσε την τιμητική του πλακέτα στους συναδέλφους του που έφυγαν από τη ζωή.

Τέλος, από το 2012 έως σήμερα πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ είναι ο Βύρων Θεολόγης ο οποίος όπως επισήμανε «τότε οι πράκτορες έβαζαν πάνω από όλα το συμφέρον για να περάσουν καλά οι πελάτες, ο πελάτης είχε πάντα δίκιο. Προσπαθούσαν να το κρατήσουν πάρα πολύ ψηλά το επάγγελμα, δεν έκαναν εκπτώσεις, από αυτό το επάγγελμα ζούσαν, μπήκαν στη δουλειά τα παιδιά τους, και το κυριότερο δεν ήταν χρεωμένοι. Ήταν προσωπικές επιχειρήσεις, ήταν επιχειρήσεις στις οποίες έδωσαν τη ζωή τους, δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, και αυτή τη στιγμή διατηρούν τις επιχειρήσεις τις οποίες δουλεύουν τα παιδιά τους».

Φορείς του τουρισμού

Το ‘παρών’ στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΤΓΜ-Θ έδωσαν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στην τριετία που ηγείται του Δήμου.

Επισήμανε ότι εκτός από τις δυσκολίες (πανδημία, lockdown, ενεργειακή κρίση κτλ.) υπήρξαν και πολύ θετικές στιγμές για την πόλη όπως η αναφορά του περιοδικού ΤΙΜΕ της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2022, η οποία φιγουράρει ανάμεσα στους 50 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, αλλά και η παρουσίαση από το CNN Travel πριν 10 μέρες συμπεριλαμβάνοντας τη Θεσσαλονίκη στους 23 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο.

«Γιατί τη Θεσσαλονίκη μπορεί να την επισκεφτεί κανείς, εκτός από την ιστορία της, και για τη γαστρονομία της, με την αγορά Μοδιάνο, τις υποδομές της, όλη αυτή  η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία, δύσκολα, χρόνια, αρχίζει και εδρεύει καρπούς» δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος στάθηκε και στο άνοιγμα 5άστερων ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν προστεθεί στο δυναμικό της επιπλέον 5.000 κλίνες, στην προσέλευση μεγάλου αριθμού κρουαζιερόπλοιων, στη δυνατότητα της πόλης να υποστηρίξει 12μηνο τουρισμό, στην προβολή της στο εξωτερικό κτλ.  

«Όλα αυτά είναι success story σε μια πόλη που της αξίζει, και επειδή όλα αυτά γίνονται με την ομαδική προσπάθεια, όλοι μαζί συμβάλλαμε ώστε να φτάσουμε τη Θεσσαλονίκη σ’ αυτό το σημείο, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος χαρακτήρισε τους τουριστικούς πράκτορες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τους ξενοδόχους και όλο το υπόλοιπο δυναμικό. «Είστε οι βασικοί παίχτες που τροφοδοτείτε την τουριστική αγορά, εμείς προσπαθούμε ως Περιφέρεια να δώσουμε τα εχέγγυα για να κάνετε εσείς οι επαγγελματίες του τουρισμού όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά σας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη επισήμανε πως ο τουρισμός είναι ομαδική υπόθεση. «Σας θεωρούμε συμμάχους σ’ αυτήν την προσπάθεια που γίνεται για την πόλη» επισήμανε η κα. Καραγιάννη λέγοντας ότι το 2023 θα είναι δύσκολη χρονιά, «είμαστε για τις μεγάλες προκλήσεις» υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης αναφέρθηκε στην επάνοδο του συνεδριακού τουρισμού λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη θέση 50 στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

*

-Σύντομο χαιρετισμό έκαναν και ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών προγραμμάτων, ψηφιακών μέσων, υποδομών και εμπορίου του Δήμου Βελβεντού Νίκος Τσιτσιόκας καθώς και η συντονίστρια ειδικών μορφών τουρισμού για όλη την Ελλάδα στη Γραμματεία Παραγογικών Τομέων της Ν.Δ. Ιωάννα Μυταυτσή.

-Με το πέρας των σύντομων χαιρετισμών και των απονομών των τιμητικών πλακετών το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΓΜ-Θ έκοψε την τούρτα για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και για τη νέα χρονιά.

– Ακολούθησαν κληρώσεις με πλούσια δώρα σε αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά αλλά και στη Θεσσαλονίκη, εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη κτλ., προσφορά των χορηγών της ΕΤΓΜ-Θ.

-Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Allegro στο Μέγαρο Μουσικής.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα