Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΗ «Γιορτή Αμπελουργού» στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

Η «Γιορτή Αμπελουργού» στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

Οινικές διαδρομές, οινογνωσίες και επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία, παρουσίαση του σχεδίου για τον οινικό τουρισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη «Γιορτή Αμπελουργού» που διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη στη Μεγάλη Παναγία.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Την 1η Φεβρουαρίου, του Αγίου Τρύφωνος προστάτη των αμπελουργών, όλοι οι αμπελουργοί στην χώρα μας τιμούν τη μνήμη του.  Είναι η περίοδος κατά την οποία ξεκινάει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα, που είναι το κλάδεμα. Γι’ αυτό το λόγο την ημέρα της εορτής δε γίνεται καμιά αμπελουργική εργασία και οι αμπελουργοί ραντίζουν τα αμπέλια τους με τον αγιασμό που τελείται στους ναούς.

Στη Μεγάλη Παναγία στην Ανατολική Χαλκιδική, η «Ημέρα του Αμπελουργού» έχει καθιερωθεί να τιμάται και να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές του Φεβρουαρίου, ώστε να συνάδει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Τρύφωνος.

Φέτος, αυτό θα συμβεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου μέσω εκδήλωσης – παρουσίασης της διαβαλκανικής οινικής διαδρομής με τίτλο «Ενώνουμε τον Άθωνα και το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα», την οποία δημιούργησε ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με τους οινικά δικτυωμένους Δήμους Δράμας και Τσάρεβο (Βουλγαρία).   

Η «γιορτή του αμπελώνα και των σταφυλιών»

Η «Γιορτή του Αμπελουργού» με τίτλο «Η γιορτή του αμπελώνα και των σταφυλιών» θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη, της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Πρόκειται για την πρώτη δραστηριότητα ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ 2023, που αναβιώνουν φέτος από το Δήμο Αριστοτέλη.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε επιλεγμένα σημεία με οινική σήμανση, επίσκεψη σε επιλεγμένα τοπικά οινοποιεία – παρουσίαση του σχεδίου marketing για τον οινικό τουρισμό καθώς και παρουσίαση της διαβαλκανικής οινικής διαδρομής με τίτλο «Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» σε συνεργασία με τη Δράμα και το Τσάρεβο της Βουλγαρίας.

Η πρωτοβουλία αποτελεί, μεταξύ άλλων, δραστηριότητα του Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, το οποίο συνεχίζει να «συνομιλεί» με τα Βαλκάνια για την ανάπτυξη μιας ποιοτικής τουριστικής ροής σε όλο το εύρος του Δήμου Αριστοτέλη, όλες τις εποχές του χρόνου.

Το πρόγραμμα

Η «Γιορτή του Αμπελουργού» θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Παναγία, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

Το πρόγραμμα θα είναι:

10.30 – 12.30 Παρουσιάζουμε το διαβαλκανικό οινικό πρόγραμμα με τίτλο «Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» (στο Κτήμα Ταραζά)

12.30 – 15.00 Οινοδοκιμάζουμε στην πλατεία Κελέση.

*

– Στη «Γιορτή του Αμπελουργού» έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, πανεπιστημιακοί, τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι Τύπου και βεβαίως όλοι οι επιχειρηματίες – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα