Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΑνοιχτά Οινοποιεία με δωρεάν ξεναγήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Ανοιχτά Οινοποιεία με δωρεάν ξεναγήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Δωρεάν ξεναγήσεις, οινογνωσίες και κάθετες γευστικές δοκιμές, κληρώσεις φιαλών και απόδραση στη φύση. Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού με επίσκεψη σε οινοποιεία.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Οι φίλοι του κρασιού, και όχι μόνο, γιορτάζουν, αύριο, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, μια μέρα που σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείτε κάποιο οινοποιείο, να συμμετέχετε σε δωρεάν ξενάγηση, να ενημερωθείτε για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου και δοκιμάσετε παλιές και νέες σοδειές ακόμη και να γνωρίσετε τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς.

Επισκέψιμα οινοποιεία σ’ όλη τη χώρα, θα υποδέχονται το κοινό από τις 11 το πρωί έως τις 17.00 ενώ κάποια έχουν προγραμματισμένες και ειδικές εκδηλώσεις.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος»

Σχετικά με τα οινοποιεία – μέλη της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», είκοσι (20) εξ’ αυτών θα συμμετέχουν στην αυριανή εκδήλωση – γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού με ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές.

 Τα οινοποιεία που συμμετέχουν (με σειρά από δυτικά προς ανατολικά) είναι:

 1. Ζοίνος Wines στη Ζίτσα Ιωαννίνων στην Ήπειρο
 2. Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς
 3. Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον Φλώρινας
 4. Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης
 5. Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης
 6. Αργατία στο Ροδοχώρι Νάουσας
 7. Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας
 8. Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Νάουσας
 9. Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή Νάουσας
 10. Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσας
 11. Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου
 12. Μικρό Κτήμα Τίτου στα Δυο Ποτάμια Γουμένισσας
 13. Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
 14. Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης
 15. Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης
 16. Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα Χαλκιδικής
 17. Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
 18. Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας
 19. Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας
 20. Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Άμπελους Σερρών

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο παράλληλο πρόγραμμα της ημέρας, τα οινοποιεία – μέλη της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» σας προτείνουν:

Κτήμα Φουντή: Επέτειος “30 χρόνια Ναουσαία”!   Κλήρωση της επετειακής φιάλης για τα 30 χρόνια “Ναουσαία” με διάθεση 30 φιαλών και ακόμη 5 φιάλες σε συσκευασία magnum για τους επισκέπτες στο οινοποιείο στις 13 Νοεμβρίου.

Κτήμα Φλόριαν: Ημέρα παρουσίασης του Sauvignon Blanc με άνοιγμα φιαλών διαφορετικών εσοδειών και μεγεθών (0,75, 1,5 και 3lt), καθώς και κάθετη των εσοδειών 2020, 2018, 2016 και 2015, μαζί με τις υπόλοιπες ετικέτες του Κτήματος.

Κτήμα Γεροβασιλείου: Ώρα 12:00, οι καλλιτέχνες Renzo Gallo, Κώστας Τσόκλης και Κώστας Βαρώτσος στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

-Το Κτήμα τ’ Αποστόλη (ωράριο 11:00-18:00): Κάθετη γευστική δοκιμή της “Εριφύλης” με σύγκριση της σοδειάς 2011, 2007 και 2006. Μαζί, το λευκό και το ροζέ του Κτήματος, συνοδεία παραδοσιακών βουβαλίσιων προϊόντων από την Κερκίνη (τυριά και αλλαντικά).

*

-Ωράριο: Το κοινό ωράριο όλων των οινοποιείων για την αυριανή ημέρα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, είναι 11:00 – 17:00.Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες.

-Πληροφορίες για τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος στην ιστοσελίδα  www.winemakersofnorthgreece.gr.

-Πληροφορίες για όλες τις περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας που συμμετέχουν στην ιστοσελίδα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού www.newwinesofgreece.com.

γιορτή της Ημέρας Οινοτουρισμού ξεκίνησε από το Δίκτυο Πόλεων Κρασιού (Recevin) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού το 2009. Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αποφάσισε να συμμετέχει με το δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» για πρώτη φορά το 2013, εντάσσοντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό οινικό χάρτη.

-Αξίζει να σημειωθεί πως στην προ Covid εποχή, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2019, 9.000 φίλες και φίλοι του κρασιού επισκέφθηκαν τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα