Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαCosta Navarino: Διεθνής πιστοποίηση βιωσιμότητας για τα γήπεδα γκολφ

Costa Navarino: Διεθνής πιστοποίηση βιωσιμότητας για τα γήπεδα γκολφ

Την διεθνή πιστοποίηση GEO Certified® για τα γήπεδα γκολφ The Dunes Course και The Bay Course, έλαβε πρόσφατα η Costa Navarino, ο αειφόρος προορισμός υψηλών προδιαγραφών που βρίσκεται στη Μεσσηνία της Πελοποννήσου.

Την διεθνή πιστοποίηση GEO Certified® για τα γήπεδα γκολφ The Dunes Course και The Bay Course, έλαβε πρόσφατα η Costa Navarino, στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσής της στην αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο προορισμό γκολφ στην Ανατολική Μεσόγειο που λαμβάνει τη σχετική πιστοποίηση. Η πιστοποίηση GEO χορηγείται από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό GEO Sustainable Golf Foundation και επιβεβαιώνει ότι τα γήπεδα πληρούν τα υψηλότερα κριτήρια στους τομείς: ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, βέλτιστη διαχείριση πόρων, θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και κλιματικές δράσεις.

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την πιστοποίηση GEO των γηπέδων The Dunes Course και The Bay Course. Αυτή η διεθνής αναγνώριση επισφραγίζει τη μακρόχρονη δέσμευσή μας στην αειφόρο ανάπτυξη στο γκολφ. Εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώνουμε συνεχώς αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι παίκτες και οι επισκέπτες μας μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε αυτό το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Costa Navarino Golf David Ashington.

Από την πλευρά της η Carole Kerrey, Certification Manager του GEO Sustainable Golf Foundation, ανέφερε: «Η αειφορία αποτελεί σαφώς προτεραιότητα για την Costa Navarino, όπως φαίνεται στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των γηπέδων The Bay Course και The Dunes Course. Πέραν των κριτηρίων που πληρούν τα γήπεδα, εφαρμόζονται πολλές καινοτόμες πρακτικές κι ανυπομονούμε να δούμε όσα θα ακολουθήσουν».

Βιώσιμες πρακτικές

Η Costa Navarino είναι ο πρώτος προορισμός γκολφ στην Ανατολική Μεσόγειο που λαμβάνει την πιστοποίηση. Μεταξύ των βιώσιμων πρακτικών που ξεχωρίζουν για τα γήπεδα The Dunes Course και The Bay Course, είναι:

  • Ορθή διαχείριση νερού: αρκετά χρόνια πριν τη λειτουργία των γηπέδων, έγιναν εκτενείς μελέτες για τους υδατικούς πόρους στην περιοχή, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης νερού. Για το σκοπό αυτό, κατασκευάστηκαν λιμνοδεξαμενές, πλήρως ενταγμένες στο φυσικό τοπίο, οι οποίες γεμίζουν με επιφανειακό νερό, αντλώντας ποσότητα μικρότερη του 1% της ετήσιας απορροής των κοντινών ποταμών. Μαζί με το ανακυκλωμένο νερό από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του προορισμού, επαρκούν πλήρως για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Επιπλέον, εφαρμόζονται μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τον έλεγχο της κατανάλωσης (π.χ. έλεγχος διαρροών, συστήματα βελτιστοποιημένης απόδοσης).
  • Μείωση της συνολικής αρδεύσιμης έκταση πρασίνου στα γήπεδα The Dunes Course και The Bay Course κατά 5% και 10% αντίστοιχα μέσα στο 2023, με τη χρήση ενδημικών φυτών και ανακυκλωμένου ξύλου ελιάς από το κλάδεμα των ελαιόδεντρων, για την κάλυψη του εδάφους. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της έκτασης εντός του 2024.
  • Κλιματικές δράσεις: Ήδη από το 2009, η Costa Navarino είχε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών, για τη δημιουργία του Navarino Environmental Observatory (NEO), το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας και της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο, εδώ και 15 χρόνια.
  • Το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη: περισσότερα από 7.000 ελαιόδεντρα έχουν ήδη μεταφυτευτεί στις ξεχωριστές περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino.
  • To Bay Clubhouse είναι ένα από τα πρώτα υπόσκαφα clubhouses, το οποίο «δένει» αρμονικά με το φυσικό τοπίο και διαθέτει «πράσινες στέγες», με συνολικά 27.500 φυτά και δέντρα στην οροφή και περιμετρικά.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικά, γυαλί, λάδι, μπαταρίες και οργανικά απόβλητα.
  • Το συνολικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στη Μεσσηνία: συνεισφορά 11% (2006-2022) στο ΑΕΠ της περιοχής και δημιουργία 80 νέων διακριτών υπηρεσιών.

Στόχος η netzero λειτουργία

Σύμφωνα με τη δέσμευση στην αειφόρο ανάπτυξη και λειτουργία της Costa Navarino, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σταθερή προτεραιότητα, όπως είχε αναγνωριστεί από το World Travel & Tourism Council με τη βράβευση ως «Best Sustainable Destination» παγκοσμίως, αλλά και πρόσφατα στα World Golf Awards 2023, με τη βράβευση ως «Europe’s Best Eco-Friendly Golf Facility».

Ενδεικτικά, μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, στην Costa Navarino επιτεύχθηκε μείωση στις λειτουργικές εκπομπές ρύπων κατά 80% για το 2022 (σε σχέση με το 2019), στο πλαίσιο της στρατηγικής απανθρακοποίησης, με απώτερο στόχο τη net-zero λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων μέχρι το 2050.

Επίσης, μαζί με το WWF Ελλάς -και στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Global Tourism Plastics Initiative- γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για τον περιορισμό των αχρείαστων πλαστικών μιας χρήσης που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του προορισμού, μειώνοντας τη χρήση τους πάνω από 50% το 2023 (σε σύγκριση με το 2019).

*

-Το GEO Sustainable Golf Foundation, είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην παροχή τεχνογνωσίας για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών και μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, εντός των γηπέδων και μέσω του γκολφ.

-Ο οργανισμός συνεργάζεται με ερασιτέχνες και επαγγελματίες του γκολφ για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση βασικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, ώστε να αναγνωριστεί ο ρόλος του και η συμβολή του στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση των πόρων, την ενίσχυση των κοινοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών

για το περιβάλλον. Ο οργανισμός GEO παρέχει τα προγράμματα OnCourse® και λύσεις για βιώσιμες εγκαταστάσεις γκολφ, νέες επενδύσεις και τουρνουά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη διεθνώς αναγνωρισμένη και ανεξάρτητη πιστοποίηση GEO Certified®.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα