Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηThessaloniki Helexpo Forum: Ευκαιρίες και Προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

Thessaloniki Helexpo Forum: Ευκαιρίες και Προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

Υποδομές, τεχνολογία, πολιτισμός είναι θέματα που αναπτύχθηκαν στο σημερινό πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Ευκαιρίες και προοπτικές».

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Ναι, η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές και πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο, κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο πάνελ που συμμετείχε στο σημερινό Thessaloniki Helexpo Forum με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Ευκαιρίες και προοπτικές».

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξουν δραστικά τη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο που λειτουργεί, που αναπτύσσεται, που εξελίσσεται.

«Σκεφτείτε την πόλη με ολοκληρωμένο το μετρό, με τη νέα περιφερειακή οδό – το flyover-, με βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες, με μεγάλες αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού, τη ΔΕΘ, το γήπεδο της Τούμπας, οι κεντρικές πλατείες του δήμου, η επέκταση της παλιάς παραλίας, το πάρκο του Παύλου Μελά, με το ανακαινισμένο μεγαλύτερο αεροδρόμιο, με το λιμάνι συνδεδεμένο με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα σταθερής τροχιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το βήμα του πάνελ,  κατά τη διάρκεια του σημερινού φόρουμ με θέμα «Θεσσαλονίκη – Ευκαιρίες και προοπτικές» συμπληρώνοντας «και μετά σκεφτείτε, τις νέες δυνατότητες και επιλογές που δίνουν όλες αυτές οι μεγάλες υποδομές, σε εμάς, τους δημάρχους, πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις, σε κλίμακα γειτονιάς, καλαίσθητο αστικό περιβάλλον, ευταξία, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, διεκδίκηση και διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών, αθλητικών event στην πόλη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξουν δραστικά τη Θεσσαλονίκη (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Προβολή και αξιοποίηση πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου

Εκτός των μεγάλων έργων υποδομής τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα είναι σε θέση να μετασχηματίσουν τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στην προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

«Τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας , επιτρέψτε μου την έκφραση, δεν τον πουλάμε καλά!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξηγώντας  ότι σχετικά με την προβολή και την αξιοποίηση του πολιτιστικού και αρχαιολογικού μας πλούτου, έχουν γίνει ελάχιστα.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η κοντινότερη πόλη στον Όλυμπο, στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Αμφίπολη, στο Άγιο Όρος. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία σχετικά με την κίνηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση επισκεψιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, της τάξεως του 9,5%, σε σχέση με το 2018.

«Η αύξηση της επισκεψιμότητας στους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα, την ίδια περίοδο , ήταν 5,4%» ανέφερε ο κ. Ζέρβας προσθέτοντας ότι στους πέντε πρώτους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας είναι η Ακρόπολη (σ.σ. το 2019 προσέλκυσε 27,6% περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με το 2018), η Κνωσός, η Επίδαυρος, η Λίνδος, οι Μυκήνες.

«Δεν βλέπουμε πουθενά κανέναν αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας. Αυτό , δεν πρέπει να μας προβληματίσει, αντί να έχουμε μόνο ανησυχίες, μήπως πρέπει να δράσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση;» αναρωτήθηκε ο κ. Ζέρβας.  

‘Έξυπνη’ πόλη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες και προοπτικές της Θεσσαλονίκης σ’ ότι αφορά την τεχνολογία, στο  τεχνολογικό πάρκο 4ης Γενιάς «Thess INTEC», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, λέγοντας ότι φιλόδοξη πόλη σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάπτυξη

«Δεν μένουμε εκεί, επιχειρούμε συγκεκριμένα βήματα, και μεθοδολογία, να μετατρέψουμε την πόλη μας σε μια ‘έξυπνη’ πόλη. Είναι μια επιλογή, που σε αντίθεση με αυτή των υποδομών, μπορεί να ολοκληρωθεί, άμεσα, γρήγορα, και πιο οικονομικά, αλλά να επηρεάσει εξίσου καθοριστικά τις λειτουργίες της πόλης» επισήμανε ο κ. Ζέρβας λέγοντας ότι τα τεχνολογικά εργαλεία υπάρχουν.

Τέλος, σημείωσε, πώς οι πυλώνες για τη διαχείριση όλων των παραπάνω θεμάτων είναι τρεις: ο οικονομικός, το στελεχιακό δυναμικό -οι άνθρωποι- και οι διαδικασίες, οι κανόνες, «από το πώς μπορούμε να προσλάβουμε έναν άνθρωπο να δουλέψει σε ένα συγκεκριμένο πόστο, στο πόσο γρήγορα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που υπάρχουν από διάφορες πηγές, και στο πώς θα μπορέσουμε να ‘τρέξουμε’ την όποια διαδικασία» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Άποψη του σημερινού – πρώτου- πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με τίτλο “Θεσσαλονίκη – Ευκαιρίες και Προοπτικές” (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

*

-Στο σημερινό πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Ευκαιρίες και προοπτικές», εκτός από το δήμαρχος Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο  οποίος,  μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα πρότζεκτ για τη Θεσσαλονίκη – την ανάπλαση της ΔΕΘ, κομβικής σημασίας πρότζεκτ, και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Thess INTEC. «Είναι υποχρέωσή μας, η Θεσσαλονίκη να γίνει πρώτη πόλη, όχι μόνο στην καρδιά μας αλλά και στις προτεραιότητές μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.  

βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, και στα ‘μεγάλα’ έργα τα οποία δεν φαίνονται όπως, η αναβάθμιση της σχολικής στέγης, η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρόσβαση σε αξιοπρεπές μεταφορικό έργο, εντός και εκτός πόλης. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών, το οποίο εφόσον αναβαθμιστεί θα μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης ενώ έθιξε και την προσβασιμότητα στην Προ του Άθω περιοχή – τον δρόμο από Θεσσαλονίκη αλλά και το λιμάνι της Ουρανούπολης. «Αυτές οι δυο υποδομές αδικούν κατάφορα την αθωνική πολιτεία. Θα πρέπει άμεσα να σκεφτούμε πώς θα συνδέσουμε την Προ του Άθω περιοχή με την Εγνατία Οδό και πώς, επιτέλους, θα ξεμπλοκάρουμε το έργο της αποκατάστασης και αναβάθμισης του λιμανιού της Ουρανούπολης» ανέφερε η κα. Μάλαμα προσθέτοντας ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιβατικούς λιμένες στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος κάθε χρόνο δέχεται μισό εκατομμύριο επισκέπτες.

πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά «η πόλη μας δείχνει το δρόμο, γιατί ένας βασικός δείχτης πολιτισμού μιας χώρας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων» εξηγώντας ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν ένα βασικό δείχτη και λέγοντας πολιτισμένες, γιατί διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με τρόπο φιλικά προς το περιβάλλον και αξιοποίηση για την οικονομία. «Η Θεσσαλονίκη είναι ένας καμβάς που μπορούν να γίνουν πολλά και ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν αρκετά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεράνης, ο οποίος έκανε και πρόταση για τη δημιουργία ενός διαβαλκανικού κέντρου κυκλικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη.  

– Ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Μακεδονία» Παναγιώτης Καραμόσχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη της Θεσσαλονίκης να επανασυνδεθεί με τα Βαλκάνια, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο επιρροής. «Η Θεσσαλονίκη, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές. Τι σχέση έχουν αυτές οι τρεις έννοιες; Μπορεί και καμία, μπορεί όμως να υπάρξει και μια εκρηκτική ένωση αυτών, έτσι ούτως ώστε να έχουμε ένα μέλλον τελείως διαφορετικό» ανέφερε ο κ. Καραμόσχος προσθέτοντας πως  τριάντα χρόνια μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, «κάνουμε ευχές, όνειρα, δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα το ουσιαστικό. Ας προσγειωθούμε’ η ζωή μας, ο χώρος στον οποίο δουλεύουμε είναι εδώ, στα Βαλκάνια, η Θεσσαλονίκη είναι το φυσικό κέντρο των Βαλκανίων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμόσχος αναφέροντας χώρες και πόλεις των Βαλκανίων.

πρόεδρος του Thess INTEC Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στο όραμα του Thess INTEC – του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς 760 τ.μ.- και όπως χαρακτηριστικά είπε «πιστεύω σε ένα ελληνικό θαύμα οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο δεν βασίζεται μόνο στη γεωγραφία και στον πολιτισμό. Το όραμα μιας ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης, κατά την άποψή μου εδώ και 30 χρόνια, πιστεύω ότι πρέπει να στηρίζεται στην τεχνολογία, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στο να βλέπει κανείς μπροστά. Χρειάζεται στρατηγική, ωριμότητα, εμπειρία και διαχρονική επιμονή». Σχετικά με το  Thess INTEC  είπε ότι η δημιουργία του δεν είναι κάτι πρωτότυπο, «υπάρχουν 366 τέτοια πάρκα σ’ όλη την Ευρώπη, αυτό που ανακαλύψαμε είναι η ωριμότητα όλων μας, ότι ήρθε ο καιρός, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που το κύριο πλεονέκτημά μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστήμια μας, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ευθυμιάδης προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα hub τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα