Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΠιερίαΠαγκόσμιος Διαγωνισμός ‘Γαλάζιας Σημαίας’: Στην Πιερία το 5άστερο ξενοδοχείο που απέσπασε το...

Παγκόσμιος Διαγωνισμός ‘Γαλάζιας Σημαίας’: Στην Πιερία το 5άστερο ξενοδοχείο που απέσπασε το πρώτο βραβείο

Στην Παραλία Κατερίνης βρίσκεται το πεντάστερο ξενοδοχείο που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Καλών Πρακτικών για ακτές που έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη θεματική ενότητα «Energy savings and management».

Συγκεκριμένα, το Mediterranean Village Hotel and Spa ιδιοκτησίας της εταιρείας ‘Βασίλειος Λάμπρου Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.’, κατάφερε να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο διαγωνισμό για τις καλές πρακτικές του, στις οποίες επενδύει σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς επιδιώκει να μετατραπεί σε “πράσινο”, δηλαδή να μειώσει τουλάχιστον κατά 80% τα απορριπτόμενα απόβλητά του και να μετατραπεί σε ενεργειακά αυτόνομο, περιορίζοντας κατά το μέγιστο δυνατό το ενεργειακό αποτύπωμά του.

«Πρόκειται για μια επιπλέον αναγνώριση των προσπαθειών μας» δήλωσε η διευθύνουσα σύµβουλος του Ομίλου MEDITERRANEAN HOTELS Ευαγγελία Ξυπτερά επισημαίνοντας πως η εν λόγω βράβευση αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να μεταδοθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Όμιλο, για αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

«Στόχος μας είναι να γίνουν γνωστές οι δράσεις μας και να αποτελέσουν έμπνευση ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μας, Άλλωστε είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να μοιραστούμε την τεχνογνωσία με όποιον το επιθυμεί» ανέφερε σχετικά η κα. Ξυπτερά προσθέτοντας «τα βραβεία δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσο να διαδοθεί μια συνολική προσπάθεια, ένας αγώνας που τροφοδοτείται από την αγάπη μας για το τόπο, τον τουρισμό και την ανάγκη να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά ένα υγιές σύστημα».

Ο φετινός διαγωνισμός, όπως έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», αφορούσε τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε βραβευμένες ακτές, μαρίνες ή τουριστικά σκάφη και είχε δύο θεματικές ενότητες: Τη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας και την πρόσβαση για όλους/Προσβασιμότητα.

Η Γαλάζια Σημαία

Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη,  η οποία απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν στις 5 Ιουνίου 1987, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουόμενων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Στην Ελλάδα ο υπεύθυνος διαχειριστής του Προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

*

– H βραβευμένη από τα Tourism Awards 2023 πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα Mediterranean Village Hotel and Spa, ιδιοκτησίας της εταιρείας ‘Βασίλειος Λάμπρου Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.’ βρίσκεται στην Παραλία Κατερίνης στο νομό Πιερίας.

-Η ξενοδοχειακή μονάδα για να μειώνει τα απορριπτόμενα απόβλητά της με στόχο να μετατραπεί σε ενεργειακά αυτόνομη, περιορίζοντας κατά το μέγιστο δυνατό το ενεργειακό της αποτύπωμα, υλοποιεί σειρά δράσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα