Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη86η ΔΕΘ: Αραβικός αέρας σε μια έκθεση υπερπαραγωγή

86η ΔΕΘ: Αραβικός αέρας σε μια έκθεση υπερπαραγωγή

Με τουλάχιστον 1.500 εκθέτες, 19 συμμετοχές ξένων κρατών, 46 Επιμελητηρίων με 320 επιχειρήσεις, Περιφερειών και λοιπών κλάδων της οικονομίας ξεκινάει η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Με sold out εκθεσιακούς χώρους και στα 17 Περίπτερα, σε 31.500 τ.μ., σε στεγασμένους και ανοιχτούς χώρους, η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναδεικνύεται μια από τις καλύτερες ΔΕΘ της τελευταίας δεκαετίας και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 επισκέπτες.

Τιμώμενη Χώρα στην 86η διοργάνωση, που ξεκινάει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18/9, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα δώσουν το ‘παρών’ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 65 πολύ σημαντικών εταιριών και φορέων από τους κλάδους των επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού, τροφίμων-ποτών, διαστημικής τεχνολογίας, real estate κτλ.

Η αντιπροσωπεία της Τιμώμενης Χώρας αποτελείται από 400 άτομα που ήδη ξεκίνησαν να φτάνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης από χθες, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Της αποστολής των ΗΑΕ θα ηγείται ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας, Abdulla bin Touq Al Mari, ενώ θα υπάρχει κυβερνητική αποστολή από τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας.

Υπερπαραγωγή το Περίπτερο 13

Το Περίπτερο 13 είναι εκείνο που θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό, ένα περίπτερο «υπερπαραγωγή» όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την 86η ΔΕΘ.

Η εκθεσιακή κάλυψη της Τιμώμενης Χώρας ξεπερνά τα 4.500 τ.μ. και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 600 ραντεβού μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν προγραμματιστεί με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και το επιχειρηματικό σκέλος, θα υπάρχουν καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν παραστάσεις παραδοσιακών χορών, δράσεις αραβικής γαστρονομίας και φιλοξενίας, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και έργων ζωγραφικής κ.ά.

Διεθνείς συμμετοχές και ελληνικές Περιφέρειες

Στην 86η ΔΕΘ συμμετέχουν 19 χώρες, και εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι οι ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος.

Οι διεθνείς συμμετοχές θα στεγάζονται στο Περίπτερο 16. Στο ίδιο Περίπτερο θα δώσουν το ‘παρών’ και ελληνικές Περιφέρειες και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αττικής, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Εννέα θεματικές ενότητες

Στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ αναπτύσσονται εννέα θεματικές ενότητες, από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την κυκλική οικονομία.

Η κυκλική οικονομία αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ., σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με περισσότερες από 45 συμμετοχές. Είναι αφιερωμένη στον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, η ΔΕΘ-Helexpo υιοθετεί το σύνθημα FORWARD FOR GREEN και φιλοξενεί στο πλαίσιο αυτής της ενότητας ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση στην πράξη.

Μεταξύ των highlights της 86ης ΔΕΘ θα είναι και οι εντυπωσιακές επιδείξεις στο Περίπτερο 1 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει προσομοιωτής του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, του νέου αποκτήματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του F-35.

Επίσης, στο Περίπτερο 15 θα είναι και το CERN, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη βασική έρευνα στη φυσική, αλλά και τις εφαρμογές της στην ιατρική.

Επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στην 86η ΔΕΘ παρουσιάζεται επίσης σε ένα πολύ εντυπωσιακό σκηνικό, στο Περίπτερο 6, που αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες εκθεσιακές κατασκευές στην ιστορία της Έκθεσης, το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο αποτελείται από δύο μοναδικές και συνεχόμενες ενότητες: το οπτικοακουστικό αφιέρωμα της ΔΕΘ-Helexpo σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το Δίκτυο Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής και προβάλλει με διαδραστικό τρόπο το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο. Επίσης, την περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης: «1922 – 2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» που τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής με μια συλλογή κειμηλίων, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Καθημερινές μουσικές συναυλίες

Ξεχωριστή συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ έχει το κομμάτι της αναψυχής, στη μεγάλη σκηνή, στο Τόξο της ΧΑΝΘ, στις 21.30, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καθημερινών συναυλιών από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η Πάολα με τους Αναστάσιο Ράμμο, Χριστίνα Σάλτη και Biased Beast,  τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι συναυλίες συνεχίζονται με τον Βασίλη Λέκκα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη ο Γιώργος Μαζωνάκης, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά των αδερφών Τσαχουρίδη, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο μουσικό βήμα ανεβαίνουν ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα και την Ασπασία Στρατηγού, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου το νεανικό κοινό αναμένεται να ξεσηκωθεί από τους Δήμο Αναστασιάδη, Demy και Kings, το Σάββατο 17 έρχεται ο Γιώργος Σαμπάνης και τη συναυλιακή αυλαία ρίχνουν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Καρράς και η Κατερίνα Λιόλιου.  

Τα 17 Περίπτερα και οι θεματικές τους ενότητες

«Η πόλη γιορτάζει ξανά και η 86η ΔΕΘ θα είναι μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, χθες, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τις θεματικές ενότητες που θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ, 10 – 18 Σεπτεμβρίου, έχουν ως εξής:

Περίπτερο 1

-Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (σ.σ. θα υπάρχουν προσομοιωτές του Rafale και του F35).  

-Αφιέρωμα: «100 χρόνια από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη»

Περίπτερο 2

Business Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα

Περίπτερο 3

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με 46 Επιμελητήρια και 320 επιχειρήσεις

Περίπτερο 4

Γωνία Γαστρονομίας (Διατροφή, ελληνική γαστρονομία, οικιακός εξοπλισμός: προτάσεις για το σπίτι)

Περίπτερο 5

Η Ελλάδα στο Πιάτο μας (ελληνικές και ξένες λιανικές πωλήσεις, διεθνείς συμμετοχές, share your art)

Περίπτερο 6

Επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή («Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» και «1922 – 2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης»)

Περίπτερο 7

Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων (νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυξιακοί επενδυτικοί φορείς)

Περίπτερο 8

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Περίπτερο 9

Κατοικία – Οικιακός Εξοπλισμός

Περίπτερο 10

Κυκλική Οικονομία, Ανακύκλωση, Ενέργεια, Δόμηση

Περίπτερο 11

ΣΕΒΕ, ΦΟΔΣΑ, ΕΡΤ, ΣΒΕ, Πυροσβεστικό Σώμα, Νοσοκόμα στο σπίτι, Σύλλογος Όραμα Ελπίδας

Περίπτερο 12

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αφιέρωμα της Ψηφιακής Ελλάδας)

Περίπτερο 13

Τιμώμενη Χώρα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (65 συμμετοχές, 400 άτομα αποστολή, 4.500 τ.μ.)

Περίπτερο 14

AKADEMIA (σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, συμμετοχή 13 ανώτατων δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας, πανεπιστήμια και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Περίπτερο 15

E-POLITIA (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, Νομικά Πρόσωπα, Δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμοί)

Περίπτερο 16

-Υπουργείο Κλιματικές Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Διεθνείς συμμετοχές (19 χώρες), Ελληνικές Περιφέρειες

-Tale of X Cities (πολυσυλλεκτικό, πολυφωνικό ταξίδι σ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από έργα πολιτών και δράσεις φορέων. Πρόγραμμα του Goethe – Institut Thessaloniki και του ArtBOX σε συνεργασία με πάνω από 25 φορείς και 12 πόλεις και με τη συμμετοχή 280 πολιτών απ’ όλη τη Β. Ελλάδα)

Περίπτερο 17

AUTO MOTION Ηλεκτροκίνηση (10 αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και 25 επιχειρήσεις)

*

Ώρες λειτουργίας/Εισιτήριο: Η 86η ΔΕΘ θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00 και τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00. Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ/άτομο και 25 ευρώ για τετραμελή οικογένεια ή πενταμελή. Διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ για εκθέτες και επισκέπτες στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

-Σαράντα έξι (46) Επιμελητήρια από όλη τη χώρα με 320 επιχειρήσεις δίνουν το «παρών» στα Περίπτερα 2 και 3 υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν το ΕΕΘ (Περίπτερο 8), το ΕΒΕΘ (Περίπτερο 16) και το ΕΒΕΑ.

-Στο πλαίσιο της ΔΕΘ διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά το Thessaloniki Helexpo Forum με καθημερινά θεματικά πάνελ που άπτονται των μεγάλων οικονομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα μεικτά Επιμελητήρια της χώρας.

EURICE FESTIVAL ΔΕΘ 2022: Φεστιβάλ ρυζιού, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, 12.00 – 19.00, μεταξύ των Περιπτέρων 10 & 13 σε εξωτερικό χώρο. Διακεκριμένοι σεφ από Ελλάδα και Ισπανία θα παρουσιάζουν 12 πρωτότυπες συνταγές με βασικό συστατικό το ρύζι, τις οποίες θα έχει τη δυνατότητα να γεύεται το κοινό. Η rice ambassador Ντίνα Νικολάου και ο προσκεκλημένος Ισπανός σεφ θα ετοιμάζουν αυθεντική παέγια για το κοινό.

Στόχοι του προγράμματος EURICE είναι η ενημέρωση για την βιωσιμότητα της καλλιέργειας του ρυζιού, και η ευαισθητοποίηση-ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου, ότι το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν ασφαλές, το οποίο καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα