Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη85η ΔΕΘ: Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

85η ΔΕΘ: Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

Με περισσότερους από 900 εκθέτες από 15 χώρες και με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα ξεκινάει η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα συμπεριλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων, πάντα στο πλαίσιο των περιορισμών και των μέτρων λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης. Άλλωστε, είναι η πρώτη covid free έκθεση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη. Αφιερωματική περιφέρεια στη φετινή 85η ΔΕΘ η Πελοπόννησος.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Είμαστε συγκινημένοι, που μετά από έναν χρόνο αναστολών, συναντιόμαστε με αφορμή την 85η ΔΕΘ, η οποία και θα αποτελέσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας από τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα ΜΜΕ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζήκας «καταφέραμε, παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, να προσελκύσουμε περισσότερους από 900 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 15 χώρες» επισημαίνοντας πως η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό άξονα το ‘παρελθνόν, το παρόν και το μέλλον’ της χώρας.

Μάλιστα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ θα φιλοξενηθούν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το ρόλο της αφιερωματικής Περιφέρειας θα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού στην Πελοπόννησο άναψε η φλόγα του μεγάλου αγώνα της Επανάστασης.   

Αφιερωματική Περιφέρεια η Πελοπόννησος

Το ‘παρών’ στην 85η ΔΕΘ δίνει η Πελοπόννησος και μάλιστα ως αφιερωματική Περιφέρεια και όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου, η Περιφέρεια θα συμμετέχει με δυο περίπτερα, μαζί με όλες τις Περιφέρειες της χώρας – στο Περίπτερο 13-, αλλά και με δικό της περίπτερο παρουσιάζοντας όλα όσα δημιουργεί, παράγει, «η Πελοπόννησος είναι το κέντρο παραγωγής προϊόντων της Μεσογειακής διατροφής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας λέγοντας ότι το ελαιόλαδο και το κρασί της Πελοποννήσου κατέχουν τις πρώτες θέσεις, όχι μόνο σε παραγωγή αλλά και ποιότητα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου στη Μεγαλόπολη, μιας ιστορικής πόλης 300.000 κατοίκων, η οποία τα τελευταία 60 χρόνια συνδέεται με τα εργοστάσια της ΔΕΗ και την παραγωγή λιγνίτη.

«Ο λιγνίτης τελείωσε» είπε ο κ. Νίκας, ωστόσο η Μεγαλόπολη μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, αφού απέχει μόλις 20 λεπτά από την Καλαμάτα, 25 λεπτά της ώρας από τη Σπάρτη και 20 λεπτά από την Τρίπολη.

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – Helexpo να δημιουργήσει ένα εκθεσιακό κέντρο στη Μεγαλόπολη.

Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, εκπαίδευση, ηλεκτροκίνηση, ψυχαγωγία

Η 85η ΔΕΘ δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την ενέργεια – ηλεκτροκίνηση, την κυκλική οικονομία-ανακύκλωση και τηρουμένων των υγειονομικών αναλογιών και μέτρων συμπεριλαμβάνει και την ψυχαγωγία/ διασκέδαση με συναυλίες, εκδηλώσεις και επετειακά αφιερώματα.

«Η φετινή έκθεση είναι α. Covid free, β. βλέπει παρελθόν, παρόν, μέλλον και γ. παρουσιάζει το μέλλον της με την ανάπλαση – το σημείο καμπής της Έκθεσης, μια μοναδική στιγμή που θα προδιαγράψει το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Στη φετινή 85η ΔΕΘ οι εκθέτες θα ξεπεράσουν του 900 (άμεσους και έμμεσους) ενώ θα δώσουν το ‘παρών’ 15 χώρες (Κύπρος, Βιετνάμ, Αρμενία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Μάλτα, Βουλγαρία, Γερμανία).

«Χάνουμε συμμετοχές από Ασία, είμαστε κατά 20% λιγότερο, ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο αριθμός επισκεψιμότητας θα είναι και πάλι εξαψήφιος» ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης.

Το θεματικό αφιέρωμα «Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα» με συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με 42 Επιμελητήρια απ’ όλη την χώρα και με συνολικά 215 επιχειρήσεις μέλη τους θα έχει κεντρικό ρόλο στην 85η ΔΕΘ.

«Ψηφιακή Ελλάδα» με εκδηλώσεις και τη συμμετοχή start up επιχειρήσεων, «Akademia» με την παρουσία των Πανεπιστημίων της χώρας, Cheap Art με κεντρικό θεματικό άξονα «Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» είναι μεταξύ των ενοτήτων που θα ‘τρέχουν’ κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ.

Ψυχαγωγία – Διασκέδαση

Πόλος έλξης της 85ης ΔΕΘ θα είναι οι μουσικές εκδηλώσεις, ωστόσο προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, από 13 έως 17 Σεπτεμβρίου και θα ακουστούν οι Monie Monie Conniente, Διογένης Διδασκάλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης, Πασχάλης, Swingin’ Cats. Το αφιέρωμα στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη θα δοθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

Οι μουσικές εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 21.30 και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης.

*

85η ΔΕΘ πραγματοποιείται 11 με 19 Σεπτεμβίου, με θεματολογία «Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν, μέλλον». Είναι η πρώτη Covid free  έκθεση, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε, υπό κανονικές συνθήκες, τιμώμενη χώρα θα ήταν η Γαλλία, ωστόσο λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, θα απέχει, και θα τιμηθεί σε κάποια από τις επόμενες χρονιές διεξαγωγής της ΔΕΘ.

-Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της 85ης ΔΕΘ θα είναι Δευτέρα – Παρασκευή 16.00 – 22.00 και Σαββατοκύριακα 10.00 – 22.00.

είσοδος κοστίζει 7 ευρώ και θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης. Για τις ηλικίες έως 12 ετών, η είσοδος θα επιτρέπεται δίχως τεστ. Για ηλικίες 12-18 ετών θα απαιτείται self test ενώ για τις ηλικίες άνω των 18 ετών η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης. Σ’ ότι αφορά τους εκθέτες, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, θα μπορούν να εισέρχονται στον εκθεσιακό χώρο και με βεβαίωση Rapid Test ή PCR, που θα διενεργούνται δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τέλος, να σημειωθεί ότι το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» και το Κτίριο Διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι χώροι όπου η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Παράλληλα με την 85η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο καθιερώνεται ως θεσμός. Με θέμα «Δημιουργώντας την επόμενη μέρα» περισσότεροι από 110 ομιλητές θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο 19 θεματικών ενοτήτων. Το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum διοργανώνεται 13 – 17 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

-Σ’ ότι αφορά το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ, θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Παρασκευή 10/9, όπου οι Γερμανοί αρχιτέκτονες που έλαβαν το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, θα παρουσιάσουν την πρότασή τους. Όπως επισημάνθηκε, στόχος της ΔΕΘ – Helexpo είναι το 2026 να γιορτάσει την επέτειο των 100 ετών ιστορίας της στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης, που θα βάλει την πόλη σε μια νέα εποχή.

-Το εμβολιαστικό κέντρο: Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της 85ης ΔΕΘ το εμβολιαστικό κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό. Οι πολίτες θα εισέρχονται από ξεχωριστή είσοδο στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα