Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά: Ερχεται το 3o Φεστιβάλ Γούνας

Καστοριά: Ερχεται το 3o Φεστιβάλ Γούνας

Με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων γουνοποιίας της Καστοριάς αλλά και της Σιάτιστας καθώς και την προώθηση της τοπικής οικονομίας, διοργανώνεται το 3ο Φεστιβάλ Γούνας.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Στην όμορφη πόλη της Καστοριάς, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Γούνας (Fur Shopping Festival), όπου επί τρεις ημέρες, γουνοποιοί, κατά κύριο λόγο, από Καστοριά και Σιάτιστα, και με μικρή συμμετοχή από εκθέτες του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν τα γούνινα προϊόντα τους, τόσο για χονδρική όσο και για λιανική πώληση.

Από 1 έως 3 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά, 80 περίπου εκθέτες θα δώσουν το «παρών» στο 3ο Fur Shopping Festival.

«Το φεστιβάλ Γούνας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για την εξωστρέφεια της γουνοποιίας και της επιχειρηματικότητας» επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

Από αριστερά, Νίκος Κατσάνος (γ.γ. Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς), Γιάννης Κορεντσίδης (πρόεδρος Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς), Κυριάκος Ποζρικίδης (διευθύνων σύμβουλος ΔΕΘ – Helexpo), Αλέξης Τσαξιρλής (αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΔΕΘ – Helexpo)

Όπως ο ίδιος ανέφερε, το φεστιβάλ γούνας διαφοροποιείται από τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, η οποία πραγματοποιείται, από το 1976, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

«Το 3ο Φεστιβάλ Γούνας απευθύνεται και σε πελάτες λιανικής» επισήμανε ο κ. Κορεντσίδης, προσθέτοντας, ότι η συγκεκριμένη περίοδος διοργάνωσης του φεστιβάλ, αποτελεί την έναρξη της χειμερινής σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία στους γουνοποιούς να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους.

Πτήσεις τσάρτερ από Ουκρανία, Ρωσία  

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 3ου Fur Shopping Festival, θα πραγματοποιηθεί πτήση τσάρτερ από το Κίεβο της Ουκρανίας με 40 επιβάτες, ενώ πτήσεις από Μόσχα που θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, θα προσθέσουν επιπλέον κοινό, που θα κατευθυνθεί στην Καστοριά, για το συγκεκριμένο φεστιβάλ.

Το αεροδρόμιο της Καστοριάς που βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό (12 χλμ.) ενεργοποιείται ως διεθνές, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας Καστοριάς, που διεξάγεται το Μάιο.

«Στόχος μας είναι να υπάρξει σύνδεση με διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης, έτσι ώστε, να δώσει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έχουν ευκολότερη μετάβαση στην Καστοριά» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» Νίκος Κατσάνος, αναφέροντας ως παράδειγμα το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης της Γερμανίας, όπου με stop over, θα μπορούν να έρχεται κόσμος από ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.α.

Εξαγωγές

Σε ποσοστό 95-97% η γουνοποιία αποτελεί εξαγωγικό προϊόν, κυρίως στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο η κρίση τόσο στη Ρωσία όσο και στην ελληνική αγορά, έχει φέρει πτωτική πορεία στις πωλήσεις της γούνας, που αποτελεί προϊόν πολυτελείας, και επιβαρύνεται με φόρο 13%, επιπλέον του ΦΠΑ 24%.

Η μονοπωλιακή πολιτική που είχε η Καστοριά προς τη Ρωσία, είναι από τους βασικότερους λόγους της πτωτικής πορείας στις πωλήσεις, η οποία ξεκίνησε από το 2014, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, «το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά με εξαγωγές που ανήλθαν στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ σήμερα έχουν πέσει στα 35-40 εκατ. δολάρια», πτώση της τάξεως του 90%.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», που ιδρύθηκε το 1915, και αριθμεί 362 μέλη (σε σύνολο 500) εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις, απασχολώντας περισσότερους από 2.000 εργαζομένους (σε σύνολο 6.000 – 7.000), στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της επίλυσης προβλημάτων του κλάδου, αναζητεί και νέες αγορές.

Η Κορέα, στην οποία σχεδιάζουν επιχειρηματική αποστολή, αποτελεί δυναμική αγορά, η οποία μπορεί να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες γουναρικών.

Μεγάλη ανταγωνίστρια, επενδυτικά,  η δε Κίνα, η οποία κατά 95% απορροφάει την παγκόσμια πρώτη ύλη.

*

-Το 3ο Φεστιβάλ Γούνας Καστοριάς πραγματοποιείται 1-3 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, ο συνολικός χώρος του οποίου αγγίζει τα 13.500 τ.μ., ενώ ο εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί τα Περίπτερα των εκθετών υπερβαίνει τα 8.000 τ.μ.

-Συνδιοργανωτής φορέας του 3ο Φεστιβάλ Γούνας – και της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας- είναι η ΔΕΘ – HELEXPO.

-Το περσινό 2ο Φεστιβάλ Γούνας, επισκέφτηκαν περίπου 350 άτομα, προερχόμενα από 29 διαφορετικές χώρες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα