Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά Νέα1 εκατ. Σέρβοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα

1 εκατ. Σέρβοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα

Περίπου 1 εκατ. Σέρβοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σε αντίθεση με τους Έλληνες, που δεν επιλέγουν τη Σερβία για τουρισμό.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Το 80% των Σέρβων τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, έρχονται τους θερινούς μήνες με το αντίστοιχο ποσοστό να επιλέγει περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Αντίστοιχα, οι Έλληνες τουρίστες που ταξιδεύουν στη Σερβία, και κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βελιγράδι, ανέρχονται στους μόλις 67.395 για το 2017.

Σ’ ότι αφορά το τρέχον έτος, για το πρώτο εξάμηνο, καταγράφηκαν 43.480 αφίξεις Ελλήνων τουριστών στη Σερβία, με 1,9 διανυχτερεύσεις, κατά μέσο όρο.

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να μεταφέρουμε στους Σέρβους τουρίστες, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά για τουρισμό όλο το χρόνο» επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Κώστας Γεωργάκος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντίστοιχα, θέλουμε να μεταφέρουμε στους Έλληνες, ότι η Σερβία, εκτός από το Βελιγράδι, έχει πάρα πολύ όμορφα – και οικονομικά- μέρη, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί».

1ο Ελληνο – Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκε το 1ο Ελληνο – Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της 34η Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Philoxenia (9 – 11 Νοεμβρίου).

Το 1ο Ελληνο – Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου, 1η ημέρα της 34ης Philoxenia,  με την υποστήριξη της ΔΕΘ – Helexpo, το οποίο, θα παρουσιάσει τη Σερβία ανά περιοχές.

«Με αφορμή το 1ο Ελληνο – Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού, στη Philoxenia θα συμμετέχουν περισσότερες από 80 επιχειρήσεις από Σερβία, δίνοντας το ‘παρών’ τόσο στο Φόρουμ όσο και στις Β2Β συναντήσεις» επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Κώστας Γεωργάκος.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι η φετινή παρουσία της Σερβίας θα είναι δυναμική στην 34η Philoxenia, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που η συμμετοχή Σερβικών επιχειρήσεων ήταν χαμηλή, και προέρχονταν κυρίως από το Βελιγράδι.

Ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία  

Περί τις 200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σερβία, και όπως ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, πολύ σύντομα ξεκινάει τη δραστηριότητα της ελληνική εταιρία σούπερ μάρκετ ενώ στα σκαριά βρίσκεται ελληνική επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργάκος επισήμανε ότι οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, «δεν έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην χώρα». Αντίστοιχα, αρκετές Σέρβικες εταιρίες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητα στην Ελλάδα, προτίμησαν να έχουν παρουσία μέσω αντιπροσώπων, παίρνοντας μικρότερο ρίσκο.

*

-Το «παρών» στο πάνελ της σημερινής συνέντευξης Τύπου έδωσε η πρόξενος Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Dragana Glisic, ο πρόεδρος του του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Κώστας Γεωργάκος  και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

-Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2018 καταγράφηκαν 41.05 διανυκτερεύσεις τουριστών από Σερβία και Μαυροβούνιο, έναντι 40.468 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (+1,48%).

-Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου που συνδέει την Ελλάδα με την Ουγγαρία, μέχρι τα τέλη του 2018, το οδικό ταξίδι από Θεσσαλονίκη για Βελιγράδι, θα διαρκεί λιγότερο από 6 ώρες, σε ασφαλή δρόμο. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα με Σερβία, το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από 2,5 ώρες, ενώ υπάρχει και απευθείας αεροπορική σύνδεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα