Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΑιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω: Στο Σύνταγμα το ιστορικό αφήγημα της...

Αιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω: Στο Σύνταγμα το ιστορικό αφήγημα της Μικρασιατικής καταστροφής

Το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής που συγκινεί και συγκλονίζει παρουσιάζεται από σήμερα και για μία εβδομάδα στη στάση Σύνταγμα του Μετρό της Αθήνας.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το επετειακό οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή, «Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω», μια δυναμική συνδιοργάνωση σημαντικών φορέων της χώρας, το ταξιδεύει  στην Αθήνα, από σήμερα, Δευτέρα 16 έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο αφιέρωμα, εμπλουτισμένο από εικόνες, βίντεο και υλικό ιστορικών αρχείων, το οποίο υποστηρίζεται  από σύγχρονα τεχνικά μέσα, την ιστορική επιμέλεια του Αν. Καθηγητή Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Βλάση Βλασίδη, την παραστατική αφήγηση του ηθοποιού Αλέξανδρου Νικολαΐδη και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Γιάννου Αιόλου.

Δυο ενότητες

Οι ενότητες του θεάματος οδηγούν τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας περιλαμβάνοντας τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση, αλλά και την εγκατάσταση των προσφύγων, η οποία έπαιξε καθοριστικό  ρόλο στην εξελικτική πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Το πρώτο μέρος, διάρκειας 8 λεπτών, αφηγείται το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκεί, τον πολιτισμό που είχαν, τις συνήθειες, το πώς ξεσπάει ο πόλεμος και καλούνται να αφήσουν την πατρίδα και τα σπίτια τους.

Το δεύτερο μέρος, διάρκειας 7 λεπτών, δείχνει το πώς σιγά σιγά εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, σκορπίστηκαν στα διάφορα μέρη, και δημιούργησαν εκ νέου πολιτισμό.

Με ελεύθερη είσοδο

Οι επισκέπτες – θεατές από κάθε άκρη της Αθήνας, αλλά και οι περαστικοί επιβάτες της στάσης Σύνταγμα του Μετρό, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την προβολή με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά μισή ώρα, από τις 9:30 έως τις 20:00, καθημερινά.

– Το οπτικοακουστικό αφήγημα «Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω» προβάλλεται από σήμερα, Δευτέρα 16 έως και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

*

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, τιμούν την επέτειο της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο με την προβολή ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος, στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στη στάση Σύνταγμα του Μετρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα