Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΜόλυβος Λέσβου – Ένας αιώνας «Αγάπης»

Μόλυβος Λέσβου – Ένας αιώνας «Αγάπης»

Μουσική, εικόνα και ποιητικός λόγος θα ταξιδέψουν τους θεατές, μέσα από το συλλεκτικό τόμο Ένας αιώνας «Αγάπης»’ στη Μυτιλήνη της Λέσβου.

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Ο συλλεκτικός τόμος Ένας αιώνας «Αγάπης» θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου

Σπάνιο ιστορικό περιεχόμενο με ανέκδοτες φωτογραφίες και επιστολές, καταστατικά, πρακτικά, γράμματα από το Μικρασιατικό μέτωπο και άλλα πρωτοδημοσιευόμενα στοιχεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο συλλεκτικός τόμος Ένας αιώνας «Αγάπης», που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου.

Έναν έπαινο των γυναικών και μια συναρπαστική διαδρομή ευαισθησίας και φιλαλληλίας αποτελεί η ιστορική έκδοση Ένας αιώνας «Αγάπης. Οι άοπλες πολεμίστριες του Μολύβου εμψύχωσαν και βοήθησαν τους πολεμιστές του Μικρασιατικού μετώπου (1922) και παραστέκονται, και σήμερα ακόμη, σε όσους δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τις ασθένειες, εφευρίσκοντας χίλιους δυο τρόπους και μέσα αλληλεγγύης.

Ένας, σχεδόν, αιώνας ζωής ενός Συλλόγου είναι πολλά χρόνια και στην περίπτωση των Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης, που εμπνεύστηκαν την «Αγάπη», πρόκειται για κατόρθωμα. Από τις παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) έως τις μέρες μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, υπάρχει ένα διάστημα όπου η χώρα, το νησί της Λέσβου και ο Σύλλογος πέρασαν πολλές συμπληγάδες. Και τώρα, στην ίδια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτή η έκδοση, που βασίζεται στο Αρχείο της «Αγάπης», μας διδάσκει πως η αλληλεγγύη και η φιλότης προς τον πλησίον μπορεί να μη είναι ποτέ αρκετές, αλλά χωρίς αυτές σίγουρα ματαιοπονούμε.

Το αρχείο της «Αγάπης», δεν είναι απλώς Πρακτικά Συνεδριάσεων και Πρωτόκολλα Αλληλογραφίας, ούτε οι έπαινοι και οι βραβεύσεις. Είναι, κυρίως, πηγή πληροφοριών, από την οποία αναβλύζουν διαθέσεις και προθέσεις, γεγονότα και βιώματα αναπάντεχης ποιότητας, που συμπληρώνουν την ιστορία με τη δύναμη του «εμείς». Περικλείει τις αναπνοές των ανθρώπων, τις αντιδράσεις του περίγυρου, τον νόστο των χώρων. Δείχνει  πώς δημιουργείται η έμπνευση, πώς εξελίσσεται η ομαδική δουλειά και πώς αφήνει μιαν αχτίδα αισιοδοξίας η νοικοκυροσύνη.

Σπάνιο ιστορικό περιεχόμενο με ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολές περιλαμβάνει ο συλλεκτικός τόμος Ένας αιώνας «Αγάπης»

*

-Ο συλλεκτικός τόμος Ένας αιώνας «Αγάπης», μετά την επιτυχία που γνώρισαν οι παρουσιάσεις σε Μόλυβο, Αθήνα και Πάτρα, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στις 7:30 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-Ομιλητές θα είναι ο Στρατής Αναγνώστου (ιστορικός), ο Γιάννης Κωνσταντέλλης (φιλόλογος) και ο Πάνος Θεοδωρίδης (συγγραφέας).

-Τον συνθέτη κιθαριστή Γιώργο Αθανασακόπουλο συνοδεύουν ο Σωτήρης Γκλαβάς (μαντολίνο), ο Βαγγέλης Galoyan (βιολοντσέλο) και ο Φώτης Τσιμελέκης (κιθάρα). Ερμηνεύει η Δέσποινα Κριμπά.

-Η μελέτη και ο σχολιασμός των αρχειακών στοιχείων έγιναν από τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη. Η επιμέλεια και η προσαρμογή στοιχείων και κειμένων έγιναν από τον ποιητή Διονύση Καρατζά. Σύμβουλος έκδοσης ήταν ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η εικαστικός Γαβριέλλα Μαυριδή. Τον συντονισμό του έργου και την εκτέλεση της παραγωγής έκανε ο Δημήτρης Ταλιάνης στις Εκδόσεις Τοπίο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα