Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

H Χίος και ο ρουκετοπόλεμος

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στη Χίο, οι ημέρες του Πάσχα αποκτούν ιδιαίτερο χρώμα χάρη στο ρουκετοπόλεμο, ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και αιώνες στο χωριό Βροντάδος.

Κείμενο – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ο ρουκετοπόλεμος γίνεται ανάμεσα στις δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 400 μ. αντικριστά.

Ο Άγιος Μάρκος είναι ψηλότερα από την Ερειθιανή, γι’ αυτό και θεωρητικά οι Ερειθιανούσοι βρίσκουν ευκολότερα το στόχο που είναι ο κουμπές (τρούλος) του Αγίου Μάρκου και αντίστοιχα το ρολόι της Ερειθιανής.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πότε και πώς ακριβώς ξεκίνησε. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στα παλιά χρόνια τα παιδιά -τα Βρονταδουσάκια- των δύο ενοριών έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες.

Είναι πιθανό ότι η αιτία του πετροπόλεμου ήταν το γεγονός ότι ο οικισμός του Αγίου Μάρκου ήταν νεότερος από αυτόν της Παναγιάς της Ερειθιανής κι αυτό δημιουργούσε αντιπαλότητες στα παιδιά και άναβε τα αίματα. Ίσως σ’ αυτές τις φιλονικίες ενεπλάκησαν κάποια στιγμή και μεγαλύτεροι, κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα.

Οι ρουκέτες

Πρώτα φτιάχνονται τα καλούπια, το τμήμα δηλαδή της ρουκέτας μέσα στο οποίο μπαίνει το υλικό και έπειτα δένεται πάνω στα ρουκετόξυλα. Το υλικό, το μίγμα δηλαδή με το οποίο γεμίζονται τα καλούπια, είναι κάρβουνο, θειάφι και νίτρο.

Το κάρβουνο με το νίτρο είναι τα συστατικά που ευθύνονται για την ανάφλεξη -προώθηση- της ρουκέτας, ενώ το θειάφι είναι αυτό που προκαλεί τη λάμψη και τον ήχο.

Το κάρβουνο είναι από κλαδί πεύκου, γιατί είναι πιο ελαφρύ. Αφού ετοιμαστεί το κάρβουνο γίνεται και η κατάλληλη προεργασία του νίτρου, το οποίο ζεσταίνουν μέσα σε πήλινα δοχεία σε σιγανή φωτιά για να φύγει η υγρασία. Αφού ετοιμαστεί το υλικό, αρχίζει το στόκωμα (γέμισμα) των ρουκετών και αποθηκεύονται μέσα σε χαρτόκουτες σε θερμοκρασία δωματίου. Στο τέλος τις δένουν πάνω στα ρουκετόξυλα.

Εντυπωσιακό είναι το θέαμα από τα πυρά που διασταυρώνονται και τα οποία ξεκινούν  το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και κορυφώνονται την ώρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη».

* Να σημειωσούμε ότι φέτος λόγω έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων που έχουν σπίτια γύρω από την επίμαχη περιοχή, ο ρουκετοπόλεμος δεν θα πραγματοποιηθεί!

Tips

-Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα της Λειτουργίας και της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη Νέα Μονή (17 χλμ. από τη Χίο).

DSC_0650 Nea Moni

-Περιήγηση στην πόλη της Χίου και στο Κάστρο της, στον Κάμπο με τα αρχοντικά και τα ευωδιαστά περιβόλια του.

-Νότια είναι τα φημισμένα Μαστιχοχώρια -τα μεσαιωνικά Μεστά με την εντυπωσιακή εκκλησία του Ταξιάρχη,

DSC_0458 Mesta

το Πυργί με τα «ξυστά» στις προσόψεις των σπιτιών,

DSC_0211 Pyrgi οι Ολύμποι κ.ά.-, είναι ο Εμπορειός με την παραλία Μαύρα Βόλια,

DSC_0291 Mavra Volia

ο Καρφάς το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

-Στην ενδοχώρα της Χίου, πηγαίνουμε και στα καστροχώρια Ανάβατος και Αυγώνυμα, βόρεια στα Καρδάμυλα, στο λιμανάκι της Λαγκάδας, από την άλλη μεριά στη Βολισσό με το Κάστρο της, στο μοναστήρι της Αγ. Μαρκέλλας κ.α.

-Στο νησί δοκιμάζουμε παστελαριές, μεστούσικο κρασί, μαστέλο Χίου, γλυκά του κουταλιού, φρέσκα ψάρια, πορτοκαλόπιτα, ντοματάκια και βεβαίως πίνουμε ουζάκι και σούμα!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα