Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΒραδιές πανσελήνου, γευσιγνωσία και γνωρίμια με τα ηφαίστεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας...

Βραδιές πανσελήνου, γευσιγνωσία και γνωρίμια με τα ηφαίστεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχεται τον Αύγουστο με ποικίλες δράσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, γευσιγνωσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχεται απόψε, Τρίτη 1 Αυγούστου, την μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και προσκαλεί όλες και όλους που βρίσκεστε στο νησί σε μια διαφορετική βραδιά στο Μουσείο με πρωτότυπες δράσεις και προβολές!

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν προβολές ντοκιμαντέρ με αντικείμενο το μέλλον του Πλανήτη μας, την κλιματική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που βρίσκονται καθημερινά στην επικαιρότητα το φετινό καλοκαίρι.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 20.00 με παρουσιάσεις για τις δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος θα παρουσιάσει με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεων που υλοποιούνται από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου με θέμα: «Τα απολιθωμένα δάση της Λέσβου: Αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου 2013-2023».

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον 30 νέα είδη φυτών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Παράλληλα δημιουργούνται ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Στη συνέχεια η Ελένη Λιάπη Γεωλόγος, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα προσδιορισμού απολιθωμένων φύλλων φυτών που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στην Δυτική Λέσβο.

Γνωριμία με τα ηφαίστεια

Επίσης, οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μικροί ηφαιστειολόγοι συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε τα Ηφαίστεια» που θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 10:00 π.μ.

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε τα Ηφαίστεια» τα παιδιά καλούνται να ταξιδέψουν νοερά εκατομμύρια χρόνιο πίσω στο γεωλογικό παρελθόν της Λέσβου, του Αιγαίου και του ελληνικού χώρου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, όπως το φαινόμενο της ηφαιστειότητας.

Τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και βρίσκουν τη σχέση των ηφαιστείων με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, γνωρίζουν τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου, τα ηφαιστειακά πετρώματα και τις ηφαιστειακές δομές, τις θερμές πηγές και τη γεωθερμία.

Ανακαλύπτουν όλες τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των σημερινών ηφαιστειακών τοπίων, γνωρίζουν τους ηφαιστειακούς γεώτοπους, το ηφαιστειακό τόξο της Ελλάδας, την παγκόσμια κατανομή των ηφαιστείων και τον τρόπο δημιουργίας τους. Καταθέτουν τις προτάσεις για αξιοποίηση της γεωθερμίας, των θερμών πηγών και των ηφαιστειακών δομών της Λέσβου σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων παίρνει η Λεσβιακή Γευσιγνωσία, η οποία διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τον  Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σκαλοχωρίου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 και ώρα 11:030 – 13:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, οι δραστήριες γυναίκες του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου αναμένεται να εντυπωσιάσουν με την ποικιλία, την ποιότητα και τη μοναδική γεύση των προϊόντων που θα προσφέρουν στους επισκέπτες του Μουσείου.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μοναδικές διαφορετικές γεύσεις παραδοσιακών εδεσμάτων όπως τα παραδοσιακά μπακλαβαδακιά με παραδοσιακό φύλλο και γέμιση με καρύδια και σιρόπι με κανέλλα και ντόπια μυρωδικά καθώς και τα αμυγδαλωτά σε εξαιρετικά σχήματα λουλουδιών.

*

-Απόψε, Τρίτη 1 Αυγούστου, το Μουσείο παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του μέχρι τις 11.00 το βράδυ.

-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5). Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

-Μέσα από τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας υπογραμμίζεται η σχέση του τόπου, των πετρωμάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας  με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Λεσβιακής γης. -Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e mail: lesvospf@otenet.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα