Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

10.000 ρουκέτες φέτος στη Χίο!

10.000 ρουκέτες θα εκτοξευτούν φέτος στον «ρουκετοπόλεμο» στο Βροντάδο της Χίου!

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Royketes 

«Μήλον της έριδος» και φέτος ο ρουκετοπόλεμος, το έθιμο των ρουκετών στο Βροντάδο της Χίου, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.

Πέρυσι, ήταν η πρώτη χρονιά, που ο ρουκετοπόλεμος στο νησί, και συγκεκριμένα στο χωριό Βροντάδος, δεν πραγματοποιήθηκε.

«Δεν πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας των ρουκετατζήδων» επισημαίνουν έγκυρες πηγές του νησιού στο debbiestravel.gr.

Ο λόγος που ο ρουκετοπόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, είναι τα τουλάχιστον 4 εξώδικα που έχουν στείλει, από πέρυσι έως και φέτος, με 40 περίπου υπογραφές, άνθρωποι που έχουν εναντιωθεί στο έθιμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αντιτίθενται λόγω τους υπερβολικού αριθμού εκτόξευσης ρουκετών, της μη αποκατάστασης ζημιών των κατοικιών τους κ.ά.

Παναγία Ερειθιανή (αριστερά) και Άγιος Μάρκος (δεξιά) οι δυο ενορίες στο Βροντάδο που διεξάγεται ο ρουκετοπόλεμος

«Νερό στο κρασί» τους!

Ωστόσο, για την αναβίωση φέτος του εθίμου, οι ρουκετατζήδες βάζουν ‘νερό στο κρασί’ τους.

«Αντί για 12 χωράφια απ’ όπου ρίχνονταν οι ρουκέτες τα περασμένα χρόνια, φέτος θα ρίξουμε από 2 χωράφια» ενημερώνουν το debbiestravel.gr μέλη του Σωματείου Βρονταδουσιακών Εθίμων της Χίου.

Όπως εξηγούν, φέτος θα εκτοξευτούν «το πολύ 10.000 ρουκέτες, περίπου 4.000 – 5.000 από κάθε ενορία» όταν τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ρουκετών είχε εκτοξευτεί στις 150.000 – 170.000 ρουκέτες!!

Οι ρουκέτες, δεν θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι, όπως έπρατταν οι ρουκετατζήδες τα τελευταία χρόνια, «θα ξεκινήσουν στις 9 το βράδυ, θα κάνουν παύση για να πάει ο κόσμος στις εκκλησίες» και θα αποκορυφωθούν την ώρα της Ανάστασης, ως είθισται, εξηγούν τα μέλη του Σωματείου Βρονταδουσιακών Εθίμων στο debbiestravel.gr.

«Δεύτερη χρονιά χωρίς το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, δεν θα υπάρξει» τονίζουν χαρακτηριστικά οι υποστηρικτές του εθίμου, οι οποίοι ωστόσο, όπως τουλάχιστον, διαπιστώνουμε από τα λεγόμενά τους, θα τηρήσουν μια ισορροπία στη διεξαγωγή του διάσημου αυτού εθίμου!

Royketopolemos proetoimasia

Μείωση τουριστών στο νησί

Αναμφίβολα, η Χίος, κάθε Πάσχα προσέλκυε πολλούς τουρίστες και λόγω του εθίμου του ρουκετοπόλεμου.

Οι κρατήσεις για φέτος το Πάσχα, είναι ελάχιστες, όπως ενημερώνει το debbiestravel.gr ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου, Δημήτρης Κυτριλάκης, η δε μείωση του τουριστικού ρεύματος στο νησί, πέρυσι, ξεπέρασε και το 40%.

Οι Τούρκοι, που συνήθισαν να κατακλύζουν το νησί τα τελευταία 4-5 χρόνια, δηλαδή περίπου το 80% των τουριστών, «φέτος δεν θα τους έχουμε λόγω του δημοψηφίσματος» ενημερώνει το debbiestravel.gr ο κ. Κυτριλάκης. Όσο για τους Έλληνες, αυτοί θα είναι ελάχιστοι!

Chios limani

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα