Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική Ελλάδα13 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια στη Δονούσα

13 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια στη Δονούσα

Πλήρες δίκτυο 13 χιλιομέτρων άρτια σηματοδοτημένων μονοπατιών, διαθέτει η Δονούσα, το νησάκι καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους, στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες.

Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα συνέργειας, ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού επιτεύχθηκε στο νησί της Δονούσας, με την ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του νησιού σε πλήρες σηματοδοτημένο περιηγητικό δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

13 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια στη Δονούσα

Με ελάχιστους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά με την ευσυνειδησία που διακατέχει τους τοπικούς φορείς και τους απλούς ανθρώπους της Δονούσας, το νησί διαθέτει πλέον πλήρες δίκτυο 13 χιλιομέτρων άρτια σηματοδοτημένων μονοπατιών, η πρόσβαση στο οποίο έχει σήμερα αποκατασταθεί σε όλο το μήκος του.

Η δράση ξεκίνησε μετά από επιτόπια διεξοδική καταγραφή των αναγκών υποδομής και πρόσβασης στο δίκτυο μονοπατιών, με ευθύνη και εποπτεία του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι φορείς της Δονούσας

Συνδετικός κρίκος για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού είναι η διαρκής ενεργή παρουσία και δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων του νησιού.

Συνδετικός κρίκος για την επίτευξη του αποτελέσματος των 13 χλμ. σηματοδοτημένων μονοπατιών είναι η διαρκής ενεργή παρουσία και δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων του νησιού και των κατοίκων του

Ξεκινώντας από την  Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων, οι πρώτες συντονισμένες παρεμβάσεις συνεχίστηκαν από την τοπική Κοινότητα και πήραν ξεχωριστή και ολοκληρωμένη διάσταση με τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δονούσας «Ο Ποσειδών», ο οποίος επί 3 συνεχή χρόνια κινητοποιεί σημαντικό αριθμό εθελοντών μέσω διαδικτύου, οι οποίοι φιλοξενούνται για ένα ανοιξιάτικο τριήμερο στο νησί και με τη συμμετοχή των κατοίκων προσφέρουν πολύτιμο έργο στον καθαρισμό του περιηγητικού δικτύου και των ακτών.

*

-Για την ολοκλήρωση της σηματοδότησης των μονοπατιών της Δονούσας, δούλεψαν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο κομμάτι διερεύνηση του πεδίου χάραξης των διαδρομών,

σχεδιασμός και αποτύπωση του δικτύου, εργασίες αποκατάστασης καιβελτίωσης της βατότητάς του, οργάνωση της πρότυπης σήμανσης του δικτύου με το σχεδιασμό, την παραγωγή και την προώθηση του απαιτούμενου υλικού σήμανσης και ανάδειξης του δικτύου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για εργασίες επισκευής κατά τόπους γα τη βελτίωση πρόσβασης του δικτύου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για εργασία ψηφιακής αποτύπωσης ορισμένων Διαδρομών του δικτύου, κάλυψη του κόστους παραγωγής κεντρικού πληροφοριακού πίνακα – χάρτη για την ανάδειξη του στους επισκέπτες.

-Επόμενο βήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να ενταχθεί το δίκτυο της Δονούσας, πρώτο από τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες με τελικό στόχο τη διεθνή πιστοποίησή του.   

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα