Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΊχνη Τοπίων: Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη (ΦΩΤΟ –...

Ίχνη Τοπίων: Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Έργα στα χρώματα του μπλε, του γκρι και της άμμου με τίτλο «Ίχνη Τοπίων» είναι η έκθεση του σπουδαίου ζωγράφου Κώστα Τσόκλη, που αυτό το διάστημα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Η τέχνη είναι ένα πνεύμα που διαπερνά τις πράξεις μας και αφήνει πίσω του για τους άλλους, πότε ίχνη ορατά και ανιχνεύσιμα και πότε αόρατα και φευγαλέα. Τα πρώτα χρειάζονται για την καταγραφή και την ανάγνωση της Ιστορίας μας, τα δεύτερα για τη δημιουργία Της.

«Ίχνη Τοπίων» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του 95χρονου ζωγράφου Κώστα Τσόκλη, την επιμέλεια της οποίας έχει η Χρυσάνθη Κουτσουράκη (Διευθύντρια Μουσείου Κώστας Τσόκλης).

Μια έκθεση η οποία φιλοξενείται στην ARTION Galleries στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και αποτελείται από έργα αφηρημένης τέχνης στους χρωματισμούς του μπλε και του γκρι.

«Πρόκειται για μια ανάμνηση πραγματικότητας, το μπλε, σ’ έναν χώρο πιθανώς υπαρκτό» ανέφερε για τα έργα του ο κ. Τσόκλης, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων στην ARTION Galleries.

Ο ίδιος κάνοντας μια συζήτηση με τον συγγραφέα και καλλιτέχνη Θανάση Λάλα, αναφερόμενος στα έργα «Ίχνη Τοπίων» όπως είπε «είναι το παράθυρο που σας ανοίγω για να σας πλησιάσω και να με δοξάσετε. Είναι η στιγμή της αδυναμίας.»

Η τέχνη και η τεχνολογία

Όπως είπε ο 95χρονος Κώστας Τσόκλης, όλη η ζωή είναι βασισμένη πάνω στην τέχνη. «Όλοι είμαστε μέσα στον χώρο της τέχνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόκλης εξηγώντας πως ακόμα και ο τρόπος που δένει κανείς τα παπούτσια του, που χτενίζεται, που φοράει τα γυαλιά του, είναι τέχνη.

Σε ερώτηση του κ. Λάλα, για το εάν η τέχνη κινδυνεύει από την τεχνολογία, ο κ. Τσόκλης επισήμανε πως η τεχνολογία πλέον μπορεί να ανακαλέσει την τέχνη αλλά και να τη συνδέσει και να την ανακατέψει με ιστορικές στιγμές.

«Είναι ένας καινούργιος μπαμπούλας για εμάς, μπορεί να παράξει εκατομμύρια προτάσεις, αυτό το φοβάμαι, και είναι η πρώτη φορά που φοβάμαι. Η τέχνη κινδυνεύει γενικότερα από τις δυνατότητα σύνδεσης υπαρχόντων δεδομένων» ανέφερε ο σπουδαίος καλλιτέχνης.

Πρόσθεσε δε πως η  τέχνη δεν εξηγείται, είναι ένας καινούργιος κόσμος, ένα γεγονός.

«Όταν η τέχνη αρχίσει να διηγείται, δεν την βλέπουμε, είναι ένα αυτόνομο γεγονός, η τέχνη ή σε διαφέρει ή δεν σε διαφέρει, εάν σε ενδιαφέρει τότε θα εμβαθύνεις» υπογράμμισε.  

Το άγνωστο

Συζητώντας ο κ. Τσόκλης με τον κ. Λάλα, στάθηκε στο άγνωστο, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε το φοβάται.

«Προσπάθησα να του δώσω μορφή για να μην το φοβάμαι πια. Προσπάθησα να δημιουργήσω μια πραγματικότητα, που κάτι να σας θυμίζει, μια άλλη πραγματικότητα, σαν τοπίο αλλά δεν είναι τοπίο, είναι αφηρημένη τέχνη, που εικονογραφεί το άγνωστο, το αόρατο» αφηγήθηκε ο κ. Τσόκλης προσθέτοντας πως για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγνωστο, θα πρέπει να το αναγκάσεις να σου παρουσιαστεί. «Να μπορέσεις να το φωνάξεις και να σε υπακούσει, εξαρτάται από τη δύναμη της φωνής» επισήμανε.  

Ντέπυ Χιωτοπούλου, Θανάσης Λάλας, Κώστας Τσόκλης

*

-Η έκθεση του κ. Κώστα Τσόκλη με τίτλο Ίχνη τοπίων” φιλοξενείται στην ARTION GALLERIES (Μητροπόλεως 96), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

-Την Επιμέλεια της Έκθεσης  έχει η κα. Χρυσάνθη Κουτσουράκη (Διευθύντρια Μουσείου Κώστας Τσόκλης).

-Διάρκεια έκθεσης: Έως 5 Δεκεμβρίου 2025, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα/Τετάρτη/Σάββατο 10:00-16:30, Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή 10:00-21:00.

-Την επιμέλεια των εγκαινίων της έκθεσης είχε η εταιρία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Epi Direct της κυρίας Λήδας Παπαδοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλη αρθρα