Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΑσίαΠεκίνο - άρωμα Ανατολής!

Πεκίνο – άρωμα Ανατολής!

Χιλιάδες των χιλιάδων τα ποδήλατα. Λεωφόροι αλλά και στενά δρομάκια. Γυάλινοι πύργοι αλλά και χαμόσπιτα. Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της μακρινής Κίνας.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Απόγευμα φτάσαμε στο Πεκίνο, έβρεχε, η κίνηση από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο ήταν πραγματικά εκνευριστική. Είχε όμως το ενδιαφέρον της˙ να κοιτάμε από τα τζάμια του λεωφορείου, αυτή τη μεγαλούπολη, τη μητρόπολη με έκταση 16.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, να ξεδιπλώνεται στα μάτια μας.

Οι ποδηλάτες, αμέτρητοι, χιλιάδες, χρωματιστοί, από τα αδιάβροχα μπουφάν που φορούσαν λόγω της βροχής.

Το ξενοδοχείο μας ακριβώς στην καρδιά του Πεκίνου, στην οδό Wangfujing-Βαφουτζίν προφέρεται-, τον πιο εμπορικό και πολυσύχναστο πεζόδρομο. Κατά το ήμισυ, πεζόδρομο, διότι τις πρωινές ώρες επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Το βράδυ το πρόγραμμα είχε θέατρο, την περίφημη Όπερα του Πεκίνου. Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες έπαιρναν μέρος στην παράσταση: ο άνδρας, η γυναίκα, ο καλός και ο κακός. Φανταχτερά τα κουστούμια τους και εντυπωσιακό το μακιγιάζ που κάλυπτε τα πρόσωπά τους. Οι κινήσεις των ηθοποιών μαρτυρούν τη ψυχική κατάσταση των ηρώων, τα δε χρώματα στα πρόσωπα τους και αυτά συμβολίζουν’ την πίστη όταν είναι κόκκινο, την προδοσία στο άσπρο και το θάρρος στο μαύρο.  Έτσι, ένας έμπειρος θεατής, καταλαβαίνει από τις κινήσεις, το μακιγιάζ και τα κουστούμια τον χαρακτήρα του ηθοποιού.

Στην Τιάν Αν Μεν και την Απαγορευμένη Πόλη

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, η οποία χτίστηκε το 1416 και χωράει 1 εκατομμύριο κόσμο! Ιστορική πλατεία, αφού εκεί την 1η Οκτωβρίου του 1949 ο μεγάλος ήρωας των Κινέζων, ο Μάο Τσε Τούνγκ, ανακήρυξε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ο Μάο πέθανε το 1976, και πάλι στην Τιάν Αν Μεν συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να τον αποχαιρετήσει στην τελευταία του κατοικία.

Στην Τιάν Αν Μεν υπάρχει το Μαυσωλείο του Μάο, το μνημείο των Ηρώων του Λαού και η πύλη της Ουράνιας Ειρήνης, αυτή που οδηγεί στην Απαγορευμένη Πόλη.

Στην Απαγορευμένη Πόλη

Η κατασκευή για την τοποθεσία της Απαγορευμένης Πόλης έγινε κάτω από υποδείξεις της γεωμαντίας και του φενγκ σούι. Προς ποια κατεύθυνση δηλαδή πρέπει να βλέπουν  τα παλάτια για να είναι καλότυχα.

Εννιά χιλιάδες εννιακόσια ενενήντα εννιά δωμάτια (9.999) έχει η Απαγορευμένη Πόλη, καθώς ο αριθμός εννιά θεωρείται άκρως τυχερός για τους Κινέζους. Μέσα σ’ αυτά ζούσαν τουλάχιστον 9.000 παλλακίδες, ευνούχοι, ο αυτοκράτορας και η φρουρά. Το σημαντικότερο κτίριο της Απαγορευμένης Πόλης είναι αυτό της Υπέρτατης Αρμονίας, στο οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις γυναίκες. Υπάρχουν πολλά σύμβολα, που αντιπροσώπευαν την μακροζωία του αυτοκράτορα. Ένα τέτοιο σύμβολο ήταν η χελώνα! Το μεγαλύτερο άγχος του αυτοκράτορα ήταν οι πυρκαγιές, διότι τα περισσότερα υλικά εκεί ήταν από ξύλο. Η Απαγορευμένη Πόλη σήμερα ονομάζεται Μουσείο Παλατιού.

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι ο Ναός του Ουρανού, για τον οποίο λέγεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί για να φτιαχτεί. Ο Ναός του Ουρανού είναι μια παγόδα με τρεις στέγες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη γη, τον ουρανό και τον αυτοκράτορα.

Στο Σινικό Τείχος

Ογδόντα χιλιόμετρα διανύσαμε για να φτάσουμε στο Badaling, περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στο Πεκίνο, για να επισκεφτεί κανείς το Σινικό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οχυρωματικό ανθρώπινο έργο που εκτείνεται σε 6.000 χιλιόμετρα. Ανηφορικό το μονοπάτι, που σε κάποιες περιπτώσεις η κλίση του φτάνει και το 25%! Κόσμος πολύς επισκέπτεται καθημερινώς το Σινικό Τείχος, το σύμβολο της Κίνας.

Τα υπαίθρια παζάρια έξω από αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Θα βρείτε κινέζικα σουβενίρ, αναμνηστικά, ομπρέλες, καπελάκια, μπλουζάκια με την στάμπα του Σινικού, και πολλά άλλα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές! Να θυμάστε τη μαγική λέξη παζάρι!

Ο χρόνος τρέχει και συνεχίζουμε για τους τάφους της δυναστείας των Μινγκ. Έχουν βρεθεί δεκατρείς τάφοι αυτοκρατόρων με σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τον τάφο του Βαν Λι. Για να φτάσουμε στους τάφους, περνάμε από την Πνευματική Οδό με τα τριάντα έξι πέτρινα αγάλματα.

«Νι χάο;» τι κάνεις; ρωτάω τον παππούλη στα κινέζικα

Θερινά Ανάκτορα

Μια όαση δροσιάς, ένα εθνικό πάρκο για τους Κινέζους που πηγαίνουν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, να κάνουν ιστιοπλοΐα ή βόλτα με το καραβάκι, αποτελούν τα Θερινά Ανάκτορα, μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Πεκίνου.

Τα Θερινά Ανάκτορα φιλοξενούσαν την αυτοκράτειρα Τζου Χσι η οποία αποσυρόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τους αυλικούς της, όταν στο Πεκίνο είχε πολύ ζέστη.

Η λίμνη Κούνμινγκ επεκτάθηκε τεχνητά, ενώ κατασκευάστηκαν και διάφοροι τεχνητοί λοφίσκοι και νησάκια. Στην δυτική πλευρά των ανακτόρων υπάρχει αποβάθρα, από όπου παίρνει κανείς το καραβάκι και περνά στην απέναντι όχθη.

Στα Θερινά Ανάκτορα

Πάπια Πεκίνου

Έκανε την πάπια, δε λένε;… Την πάπια Πεκίνου! Μια πάπια, την οποία δοκιμάσαμε στο καλύτερο εστιατόριο του Πεκίνου. Τα εστιατόρια χωρίζονται σε δωμάτια και σου δίνουν μια αίσθηση οικειότητας.

Καθίσαμε στο τραπέζι της αρμονίας, έτσι ονομάζεται το στρόγγυλο τραπέζι με τον περιστρεφόμενο δίσκο που έχει στη μέση. Διάφορες λιχουδιές και περίεργες γεύσεις άρχισαν να μας σερβίρουν. Ποικιλίες από το κρέας της πάπιας, και στη συνέχεια έρχεται ο σεφ με μια πάπια, την τεμαχίζει μπροστά μας και η σερβιτόρα μας την σερβίρει. Στρογγυλές πιτούλες από ζυμάρι, τις γεμίζουμε με το νοστιμότατο, ομολογώ, κρέας της πάπιας, κρεμμυδάκι, περιχύνουμε σάλτσα σόγιας, τυλίγουμε την πίτα και…καλή μας όρεξη!

 Τι θα βάλετε στη βαλίτσα:

  • Μαργαριτάρια, λευκά, μπεζ, ροζ αλλά και μαύρα σε πολύ καλές τιμές. Η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος, την ποιότητα, το χρόνο που έχει μείνει το στρείδι στη θάλασσα.
  • Κρέμες ημέρας, νύχτας αλλά και κατά της γήρανσης, φτιαγμένες από μαργαριτάρια.
  • Ρούχα και υφάσματα από 100% μετάξι.
  • Τριάντα, ίσως και περισσότερα διαφορετικά είδη τσαγιών, τσαγιερά, ρούχα, τσάντες και ό,τι άλλο θελήσετε, από τον εμπορικότερο δρόμο του Πεκίνου, τη Wangfujing.
  • Κινέζικα σουβενίρ από τους υπαίθριους πάγκους που θα συναντήσετε σε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα.
  • Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από μετάξια και αντίκες μέχρι χαρταετούς και βούδες, σε ένα από τα πιο γνωστά μάρκετ, το Silk Market (Xiushui Dongjie).

Τι να δοκιμάσετε:

  • Πάπια Πεκίνου φυσικά! Σκορπιούς, για πιο extreme γεύσεις, και βεβαίως τις κλασικές κινεζικές γεύσεις, γλυκόξινα, ντουντλς, ρύζι κτλ.
  • Δοκιμάζοντας τηγανιτό…σκορπιό!
  • Τσάγια˙ πράσινο, μαύρο, με γεύση γιασεμιού, κανέλας, δυόσμου, ποικιλίες Oolong δηλαδή μείγματα μαύρων και πράσινων τσαγιών αποξηραμένα στον ήλιο.
  • Αν αντέχετε, φίδι, αρουραίο ή και σκύλο σε εξειδικευμένα εστιατόρια.

Οπωσδήποτε:

  • Τουρ με ποδήλατα στην περιοχή Χουτόν. Πρόκειται για γραφική συνοικία με στενά δρομάκια, χαμηλά σπίτια, πλατείες και χιλιάδες ποδήλατα.
  • Να παρακολουθήσετε θεατρική παράσταση στην περίφημη Όπερα του Πεκίνου.
  • Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος από το Badaling και στους τάφους της δυναστείας των Μινγκ.
  • Επίσκεψη στα Θερινά Ανάκτορα, εκεί όπου ξεκουραζόταν η αυτοκράτειρα Τζου Χσι
  • Τιάν Αν Μεν, η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, Απαγορευμένη Πόλη ή Μουσείο Παλατιού όπως ονομάζεται σήμερα, Ναός του Ουρανού.
  • Επίσκεψη σε τεϊοποτεία δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες τσαγιών.
  • Μασάζ στο σώμα και τα πόδια, στο ξενοδοχείο όπου μένετε ή στα ειδικά κέντρα στους δρόμους του Πεκίνου.

*Το ταξίδι στο Πεκίνο είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αποστολής που συμμετείχα, εκπροσωπώντας το «ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ» της «Ελευθεροτυπίας». Το ταξίδι είχε πραγματοποιηθεί με το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Cel Tours».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα