Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorized200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας

200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Ελευθερία ή θάνατος» ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης, το εθνικό σύνθημα που βροντοφώναξαν ηρωικά οι πρόγονοί μας οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ελεύθερου κράτους.

 Στις 17 Μαρτίου του 1821 οι Μανιάτες οπλαρχηγοί συνεννοήθηκαν να κινηθούν ενωμένοι κατά των Τούρκων, σε τελετή που έγινε στην Αρεόπολη Λακωνίας.  Μετά τη δοξολογία, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, στη μικρή πλατεία στη θέση Κοτρώνι, υψώθηκε για πρώτη φορά η επαναστατική σημαία και σε κλίμα συγκίνησης και ομοψυχίας οι αρχηγοί της Μάνης ορκίστηκαν για «Νίκη ή Θάνατο».

Ενώ στις 25 Μαρτίου του 1821, ακριβώς δυο αιώνες πριν, στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην Πελοπόννησο, κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, κάτω από το θόλο του Ναού της, και όρκισε τους αγωνιστές.

Και εκεί βρίσκεται το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821, που αποτελεί και τον πολυτιμότερο θησαυρό της ιστορικής μονής.  

Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!

*

Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα παραστούν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 8 το πρωί, ενώ τον Εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Στις 8.30 π.μ. θα δοθεί δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Στις 09.20 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στις 10.00 θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα