Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΌλυμπος Νάουσα: Με την αίγλη της Λεωφόρου Νίκης και τη θέα στο...

Όλυμπος Νάουσα: Με την αίγλη της Λεωφόρου Νίκης και τη θέα στο Θερμαϊκό

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και την παράδοση του εμβληματικού κτιρίου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην αρχή της Λεωφόρου Νίκης, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του το πολυτελές boutique ξενοδοχείο καθώς και το εστιατόριο που άφησε εποχή, το «Όλυμπος – Νάουσα».

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το νέο πολυτελές boutique ξενοδοχείο επί της Λεωφόρου Νίκης 5 ετοιμάζεται να λειτουργήσει από το νέο έτος, μαζί και το εστιατόριο «Όλυμπος – Νάουσα», το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης το οποίο λειτουργούσε έως το καλοκαίρι του 1994.

Το πολυτελές boutique ξενοδοχείο το οποίο θα στεγάζεται σε ιστορικό διατηρητέο ακίνητο αποτελεί κοινό σχήμα της Grivalia Hospitality με ποσοστό 65% και της εταιρίας Α.Ε Μακεδονικών Ξενοδοχείων, μέλος του ομίλου ΤOR Hotel Group, με ποσοστό 35%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του debbiestravel.gr η έναρξη της νέας επένδυσης, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, και εκτός απρόοπτων καταστάσεων, θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα πεντάμηνο.

Το νέο boutique ξενοδοχείο θα αποτελείται από 60 δωμάτια.

Ο Όμιλος ΤOR Hotel Group

Ο όμιλος TOR Hotel Group, ο οποίος συμμετέχει με το 35% στο κοινό σχήμα, έχει μακρά παράδοση στον ξενοδοχειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, η παράδοση ξεκινάει με το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό Mediterranean Palace ή αλλιώς Mediteranee, το οποίο λειτούργησε από το 1925 μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1978.

Το Μεντιτερανέ αποτελούσε το κέντρο της κοινωνικής ζωής καθώς και ισχυρό σημείο αναφοράς στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 50 έτη, μέχρι την εσπευσμένη κατεδάφισή του μετά τους σεισμούς του 1978.

Σ’ αυτό το ξενοδοχείο κατέλυσε το 1927 ο Κωστής Παλαμάς όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, ενώ από το εξώστη του ο Ελευθέριος Βενιζέλος απευθύνθηκε στους οπαδούς του στις 23 Αυγούστου του 1928.

Στον Όμιλο TOR Hotel της οικογένειας Τορνιβούκα ανήκει και το υπερσύγχρονο City Hotel στην καρδιά της πόλης, επί της οδού Κομνηνών 11, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1972, δέκα χρόνια σχεδόν μετά την αναθεώρηση της αρχικής άδειας ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Στον ίδιο Όμιλο ανήκει και το luxury boutique ξενοδοχείο The Excelsior, γωνία Μητροπόλεως 23 με Κομνηνών 10, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο της πόλης, χτισμένο το 1925 και πλήρως ανακαινισμένο, το οποίο λειτουργεί από το 2009.

Τέλος, το φημισμένο Eagles Resort στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με το υπερπολυτελές Eagles Palace με τη μοναστηριακή του αρχιτεκτονική, μέλος των Small Luxury Hotels, που υποδέχεται σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πολιτικού και όχι μόνο γίγνεσθαι, καθώς και το πεντάστερο  Eagles Villas που άνοιξε τις πόρτες του στις 27 Απριλίου του 2017.

Και πολύ σύντομα, το νέο μέλος του Ομίλου, το όνομα του οποίου, μέχρι στιγμής, παραμένει μυστικό.

Το ακίνητο

Το ακίνητο όπου θα στεγάζεται το πολυτελές ξενοδοχείο με τη μοναδική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο με τα μαγευτικά του ηλιοβασιλέματα αλλά και την επιβλητική φιγούρα του Ολύμπου, βρίσκεται στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, επί της Λεωφόρου Νίκης 5.

Το εμβληματικό διατηρητέο κτίριο Όλυμπος – Νάουσα, που χτίστηκε το 1926 από τον Ζακ Μοσέ για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιορδάνη Γεωργιάδη, σε οικόπεδο 620 τ.μ., διαθέτει οικοδομική άδεια για νέο κτίριο 3.000 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και πατάρι για εστίαση.

Στο ισόγειο του ακινήτου υπήρχαν οι αίθουσες Όλυμπος και Νάουσα που λειτουργούσαν ως το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο της βιομηχανίας «Ηνωμέναι Ζυθοποιίαι», η οποία στεγαζόταν στους δύο ορόφους του κτιρίου.

Το 1926 οι δυο αίθουσες ενώθηκαν και εγκαινιάστηκε το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», που λειτούργησε ως το καλοκαίρι του 1994.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία Α.Ε Μακεδονικών Ξενοδοχείων, μέλος του ομίλου ΤOR Hotel Group και η η Grivalia Hospitality, σε κοινό σχήμα πλειοδότησαν στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. για την εξαγορά του ακινήτου «Όλυμπος-Νάουσα».

Το διατηρητέο κτίριο επί της Λεωφόρου Νίκης 5, φωτογραφημένο το Μάρτιο του 2021

*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της υπογράφουσας, κατά την διάρκεια της κατασκευής του διατηρητέου κτιρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα