Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαAirbnb: 90.000 καταχωρήσεις σπιτιών στην Ελλάδα

Airbnb: 90.000 καταχωρήσεις σπιτιών στην Ελλάδα

«Θέλουμε να αλλάξουμε το προφίλ του τουρίστα, να ζήσει την εμπειρία στον τόπο που πηγαίνει» είναι το σλόγκαν της παγκόσμιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb.

Ντ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Πέντε (5) εκατομμύρια σπίτια παγκοσμίως, είναι καταχωρημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb, η οποία δημιουργήθηκε το 2008 στο San Francisco της Καλιφόρνια. Σπίτια κάθε είδους, από απλά διαμερίσματα μέχρι βίλες, δεντρόσπιτα, ιγκλού κτλ., ενώ πρόσφατα έχει προστεθεί νέα κατηγορία, η Airbnb + για καταλύματα υψηλής ποιότητας.

Στην Ελλάδα για το 2018, 2,1 εκατ. τουρίστες επέλεξαν να διανυχτερεύσουν σε καταλύματα της Airbnb, ενώ όπως επισήμανε ο Giulio Del Balzo συνεργάτης δημόσιας πολιτικής της Airbnb σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, υπάρχουν 90.000 καταχωρήσεις όπου αντιστοιχεί στο 5,5% της παγκόσμιας αγοράς ενώ 50.000 είναι οι ενεργοί οικοδεσπότες.

Οι εθνικότητες που επιλέγουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι Αμερικάνοι σε ποσοστό 14%, Ευρωπαίοι (70%), Έλληνες (20%). Η μέση διάρκεια παραμονής είναι τουλάχιστον οι 4 μέρες, ενώ να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του καταλύματος κερδίζει κατά μέσο όρο 3.700 δολάρια ετησίως.

2.000 καταλύματα στη Θεσσαλονίκη

Σ’ ότι αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην πλατφόρμα Airbnb, όπως επισήμανε πρόσφατα ο Giulio Del Balzo συνεργάτης δημόσιας πολιτικής της Airbnb σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, από το βήμα συνεδρίου για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι καταχωρημένα 2.000 καταλύματα, το 2018 σημειώθηκαν 127.000 αφίξεις και η μέση διάρκεια παραμονής είναι 3,4 μέρες.

Τα δε μέσο έσοδο του ιδιοκτήτη κατά μέσο όρο, ανέρχεται σε 3.600 δολάρια ετησίως.

*

-Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2008 στο San Francisco της Καλιφόρνια από τους Joe Gebbia, Brian Chesky και Nathan Blecharczyk. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε χώρα στην Καλιφορνέζικη πόλη ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Gebbia και Chesky, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώματα (αέρα) και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωμής. Η ονομασία Airbnb είναι ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος Airbedandbreakfast.

-Το 97% των εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση αφορά τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, και το 3% είναι η προμήθεια της Airbnb.

-Το 2016 καταγράφηκαν 80 εκατ. αφίξεις παγκοσμίως σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ στόχος τους είναι το 2028 να φτάσουν το 1 δις αφίξεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα