Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΑεροδρόμιο «Μακεδονία»: Οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Άλλη μια αεροπορική εταιρία αναμένεται να κάνει και πάλι την εμφάνισή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Και ενώ, είχε κλείσει ο κεντρικός διάδρομος για έργα στο σημείο διασταύρωσης των διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης 16/34 και 10/28, από Οκτώβριο 2017 έως 7 Μαρτίου 2018, δημιουργώντας πολλά προβλήματα τόσο στις αεροπορικές εταιρίες, όσο και στο επιβατικό κοινό, με αντίκτυπο στην οικονομία και το επιχειρείν της Θεσσαλονίκης, ήδη, από την έναρξη του θερινού πτητικού προγράμματος των αεροπορικών εταιριών, παρατηρείται μια στροφή αισιοδοξίας και απογείωσης – κυριολεκτικής και μεταφορικής- του αεροδρομίου και κατ’ επέκταση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Σύνδεση με Ντόχα αλλά και Αυστραλία, Ινδία, Ασία

Ήδη, από τις 27 Μαρτίου, έχει κάνει την εμφάνισή της  η αεροπορική εταιρία Qatar Airways, η οποία εκτελεί τέσσερις φορές την εβδομάδα πτήσεις Θεσσαλονίκη – Ντόχα – Θεσσαλονίκη. Στόχος της, η πτήση να καταφέρει να γίνει καθημερινή, και το βασικότερο, να παραμείνει το δρομολόγιο, όλο το χρόνο!

Και Ντουμπάι!

Επίσης, στις 15 Ιουνίου, αναμένεται μια νέα αεροπορική εταιρία, η fly dubai, η οποία θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Ντουμπάι κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή.

Η εμφάνιση της flydubai σηματοδοτεί την ευκολότερη σύνδεση των επιβατών που θα ταξιδεύουν απευθείας από/προς Θεσσαλονίκη σ’ όλον τον κόσμο, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Emirates, χάρη στη συνεργασία της εταιρίας με τη flydubai.

Νέα αεροπορική εταιρία

Ωστόσο, άλλη μια αεροπορική εταιρία – γερμανική- αναμένεται να επιλέξει το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πρόκειται για την Lufthansa, η οποία, πολύ πιθανόν, να κάνει και πάλι την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από απουσία 17 ετών.

Να σημειωθεί ότι στον γερμανικό Όμιλο Lufthansa ανήκει και η SWISS, η Austrian, η Brussels Airlines και η Edelweiss.

*

-Στις νέες αεροπορικές εταιρίες προστίθενται και η Germania, η οποία από 8 Μαΐου, θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με πόλεις της Γερμανίας.

-Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το 2017 σημείωσε αύξηση 13% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας το 1,9 εκατ. επιβάτες. Η Γερμανία αντιπροσώπευσε το 35% των διεθνών αφίξεων για το 2017. Σ’ ότι αφορά το διάστημα 2010 – 2017, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 71%.

-Να υπενθυμίσουμε, ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ήδη από τις 11 Απριλίου του 2017, μαζί με 13 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια, έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd. Στον ιδιώτη επενδυτή παραχωρείται η χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών. Ο επενδυτής κατέβαλλε το εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει επιπλέον 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.

-Όσον αφορά τις εργασίες συντήρησης που γίνονται αυτό το διάστημα στο αεροδρόμιο, στις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου (με τις σκαλωσιές), όπως μαθαίνει το debbiestravel.gr, γίνεται με χρήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, και όχι με χρήματα της κοινοπραξίας.

Εργασίες συντήρησης στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” (φωτ. Ντ.Χ.)

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα