Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήKOYZINA 2018: Ξεκινά η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

KOYZINA 2018: Ξεκινά η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Τέταρτη εβδομάδα του φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA 2018 στην Προ του Άθω Περιοχή, και η κουζίνα περιλαμβάνει πιάτα των αλησμόνητων πατρίδων.

ΝΤ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Τη γιορτή της ποντιακής πίτας περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Δευτέρας 4 Ιουνίου, με μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής εμπνευσμένης από τον Πόντο, το οποίο θα συνοδευτεί από ποντιακά ακούσματα, στην Αγία Μαρίνα Suites στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Η γιορτή της θαλασσινής Μικρασιάτικης γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Eagles Palace στην Ουρανούπολη. Εκεί όπου ο executive chef του Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου, θα παρουσιάσει ένα μενού τεσσάρων πιάτων που μοιάζει να βγήκε από τα αρχοντικά τραπέζια της Σμύρνης.

Η γιορτή της Ανατολίτικης παράδοσης λαμβάνει χώρα την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ουρανούπολης, με μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής από Μικρασιάτισσες μαγείρισσες της Ουρανούπολης.

Η γιορτή των Ανατολίτικων πικάντικων γεύσεων θα γίνει στο Στρατώνι, στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, την Πέμπτη 7 Ιουνίου, εκεί όπου ντόπιες νοικοκυρές θα ετοιμάσουν θρησκευτικό δείπνο με μύδια Ολυμπιάδας.

Η Παγκόσμια ημέρα των ωκεανών θα εορταστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στην Ακτή Κομίτσα, στο Avaton Luxury Villas. Eκεί ο σεφ Παναγιώτης Παπαδόπουλος του Relais & Chateau Restaurant Avaton παρουσιάζει το πλέον ιδιαίτερο αλλά και αντιπροσωπευτικό θαλασσινό μενού για να τιμήσει την “παγκόσμια ημέρα των ωκεανών”, όπως αυτή ορίζεται να τιμηθεί από όλα τα restaurants της αλυσίδας ανά τον κόσμο.

Η Παγκόσμια ημέρα των ωκεανών θα εορταστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στην Ακτή Κομίτσα

Γιορτή της θάλασσας

Η γιορτή της θάλασσας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου, στην Αμμουλιανή, το νησί με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Κεντρική Μακεδονία. Οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες στα ψαροκάικα του λιμανιού, όπου αναβιώνοντας το πατροπαράδοτο έθιμο του “γρίπου”, τους μαθαίνουν τις τεχνικές του ψαρέματος. Η ψαριά καταλήγει στο λιμάνι, όπου ψήνεται επί τόπου και συνοδεία αγιορείτικου τσίπουρου και οίνου μετατρέπεται σε γιορτή της θάλασσας και της χαράς!

Η γιορτή της Γαλημής θα πραγματοποιηθεί στο The Roost, στην Αμμουλιανή, την Κυριακή 10 Ιουνίου, και θα περιλαμβάνει μενού για ψαγμένους επισκέπτες, δημιουργημένο ως cooking show από 4 σεφ της Λέσχης Ελληνικής Γαστρονομίας, που “αποκαλύπτουν” μπροστά στο κοινό τη μικρασιάτικη παράδοση μέσα από τα αμμουλιανιώτικα υλικά, τις σύγχρονες τεχνικές και τις ιστορικές διαδρομές.

Η γιορτή της Γαλημής περιλαμβάνει μενού για ψαγμένους επισκέπτες, δημιουργημένο ως cooking show

*

-Η εβδομάδα που πέρασε περιλάμβανε την «Μοναστηριακή Κουζίνα» όπου, τόσο οι κύριες όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις της εν λόγω εβδομάδας απέδειξαν έμπρακτα ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις στην Ανατολική Χαλκιδική συνθέτουν γευστικές αναζητήσεις της θρησκευτικής παράδοσης, αφού ο τόπος είναι άρρηκτα δεμένος με τις έντονες επιρροές που δέχεται από την αθωνική κουζίνα.

Κριθαρώτο με παντζάρια από τη σεφ Ντίνα Νικολάου

-Η μοναστηριακή εβδομάδα εκτός από τη μοναστηριακή κουζίνα ανέδειξε προσκυνηματικούς τόπους εκτός της Ιερής Κοινότητας, προτείνοντας στο κοινό επισκέψιμα προσκυνήματα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα εν λόγω προσκυνήματα αποτελούν μέρος της περίφημης προσκυνηματικής διαδρομής με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα».

Τα περίφημα λουβίδια του Νεοχωρίου

-Η επόμενη και τελευταία εβδομάδα του KOYZINA 2018 είναι αφιερωμένη στη Μεσογειακή κουζίνα. Η τελετή λήξης του φεστιβάλ γαστρονομίας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στην Ακτή Κομίτσα, στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα