Καλαίσθητοι χώροι της Θεσσαλονίκης, γευστικά πιάτα συνδυασμένα με εξαιρετικά κρασιά του Βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Τα «ΒορΟινά… αλλιώς» ολοκληρώθηκαν, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό για απολαυστικά οινογαστρονομικά «ταξίδια».
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Δεκαέξι ημέρες, 48 απολαυστικές εκδηλώσεις, 37 εκλεπτυσμένοι χώροι της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, περιορισμένος αριθμός ατόμων είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε οινογαστρονομικά «ταξίδια», σε μενού συνδυασμένα με τα κρασιά οινοποιών της Βορείου Ελλάδος, μέλη της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».
Σ’ ένα από τα αυτά, και μάλιστα στο αποχαιρετιστήριο χθεσινό (Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου) δείπνο, είχαμε την χαρά να συμμετέχουμε και να απολαύσουμε ευφάνταστα πιάτα συνδυασμένα με λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνου από τους αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος. Κάθε πιάτο και το ανάλογο κρασί’ κάθε γουλιά συνδυασμένη αρμονικά με την εκάστοτε μπουκιά, για να υπάρξει ισορροπημένος συνδυασμός.
«Το δείπνο του Θερμαϊκού»
«Το δείπνο του Θερμαϊκού» ήταν ο τίτλος του χθεσινού αποχαιρετιστήριου δείπνου της εκδήλωσης «ΒορΟινά… αλλιώς» της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».
«Το δείπνο του Θερμαϊκού» το οποίο παρουσιάστηκε στο εκλεκτό κοινό στο πρόσφατα ανακαινισμένο με την ευρωπαϊκού τύπου φινέτσα Plaisir Brasserie Aristotelous στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
«Σήμερα, τα κρασιά που θα δοκιμάσετε προέρχονται από πιο μικρά κτήματα και πιο σπάνιες ποικιλίες» ανέφερε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Αλεξάνδρα Ανθίδου προσθέτοντας ότι τα πιάτα του Plaisir θα συνδυάζονταν με τα συγκεκριμένα κρασιά.
Από την πλευρά της η CEO του Plaisir Brasserie Aristotelous Χριστίνα Καραμίχου φιλοξένησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση με μεγάλη χαρά και εγκαρδιότητα, υποδεχόμενη φίλους και γνωστούς.
«Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενούμε την πρώτη εκδήλωση, μετά την ανακαίνιση του Plaisir (σ.σ. άνοιξε στις 29 Ιουλίου)» ανέφερε η κα. Καραμίχου, ευχαριστώντας τον executive chef Γιάννη Γιαννακάρα και τους υπόλοιπους συνεργάτες της καθώς και την κυρία Ανθίδου.
«Συνιστώ να πίνουμε με μέτρο, έτσι ώστε να μην χάσουμε την χαρμόσυνη διάθεσή μας» ανέφερε η κα. Ανθίδου προσθέτοντας « το κρασί ενώνει τους ανθρώπους και φέρνει χαρά!».
Να σημειώσουμε ότι στόχος της εκδήλωσης «ΒορΟινά» που πραγματοποιείται σε Θεσσαλονίκη – εδώ και 15 έτη- και Αθήνα είναι η γνωριμία του κοινού με το επώνυμο ελληνικό κρασί.
Μπουγιουρντί κανταΐφι και τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο
Οι πενήντα και πλέον παρευρισκόμενοι της χθεσινής εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερα πιάτα (ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως και επιδόρπιο) συνδυασμένα με 11 οίνους του Βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.
Μπουγιουρντί σε φύλλο κανταΐφι με σάλτσα κόκκινου κρασιού ήταν το πρώτο πιάτο, το οποίο συνδυάστηκε αρχικά με ένα ποτηράκι τσίπουρο Μακεδονίας (με γλυκάνισο) από το Κτήμα του αείμνηστου Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου ή τσίπουρο «Κανένας» (χωρίς γλυκάνισο) από στέμφυλα της λευκής ποικιλίας Μαλαγουζιά του Κτήματος Τσάνταλη. Το ορεκτικό συνοδεύτηκε και με ένα ποτήρι λευκό ξηρό – ΠΓΕ Χαλκιδική από το Κτήμα Λειβαδιώτη, ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay.
Η σαλάτα περιείχε πράσινη σαλάτα με τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτα, σταφίδες και ψητό νεκταρίνι, και η οποία συνδυάστηκε με «Κουρίτες» λευκό ξηρό – ΠΓΕ Βελβεντό από τον Αμπελώνα Καμκούτη, ποικιλίες Chardonnay και Μαλαγουζιά και με «Μυλοπόταμο» ροζέ ξηρό – ΠΓΕ Άγιον Όρος- από το Μετόχι Μυλοπόταμος, ποικιλία Cabernet Sauvignon.
Το κυρίως πιάτο ήταν μπιφτέκι από μυλοκόπι με τηγανιτά κολοκυθάκια και χειροποίητη μαγιονέζα σκόρδου. Συνδυάστηκε με «Άσπρη Πέτρα» οίνο λευκό ξηρό – ΠΓΕ Καστοριά- από το Κτήμα Στεργίου, ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling και με «Sauvignon Blanc Fume» λευκό ξηρό – ΠΓΕ Μακεδονία- από το Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, ποικιλία Sauvignon Blanc.
Η δεύτερη επιλογή για το κυρίως πιάτο ήταν σουτζουκάκια με γιαούρτι, πουρέ μελιτζάνας και πιτούλες το οποίο συνδυάστηκε με «Τσαπουρνάκο» οίνο ερυθρό ξηρό – ΠΓΕ Βελβεντό- από τον Αμπελώνα Καμκούτη, ποικιλία Τσαπουρνάκος (Cabernet Franc) και Μαυρούδι ποικιλιακός οίνος ερυθρός ξηρός από την Οινοποιία Τσάνταλη.
Τέλος, για επιδόρπιο ο executive chef του Plaisir Γιάννης Γιαννακάρας ετοίμασε τρίγωνα με κρέμα κάστανο και μαρόν γλασέ
και αρμενοβίλ με καραμελωμένα αμύγδαλα.
Τα επιδόρπια συνδυάστηκαν με Οινόμελι ροζέ ημίγλυκο από το Μετόχι Μυλοπόταμος και Casanova οίνος ημίξηρος επιδορπίου από το Κτήμα Φλόριαν.
Food and wine pairing
Η βραδιά με «Το δείπνο του Θερμαϊκού» κύλησε ευχάριστα με τη μουσική υπόκρουση του Rewind Duo με τη Μυρτώ και το Γιώργο, με τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων περί γαστρονομίας, οίνου αλλά και… κορονοϊού, με γέλια, τραγούδι αλλά και food and wine pairing’ συνδυασμός του σωστού κρασιού με το ανάλογο πιάτο.
Ο «Τσαπουρνάκος» ψηφίστηκε ως ο καλύτερος οίνος της βραδιάς και από τα πιάτα του μενού το μπουγιουρντί σε φύλλο κανταΐφι με σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Εμάς, πάλι, μας κέρδισε ο αρωματικός Casanova, με το χρυσό του χρώμα και τα υπέροχα αρώματά του! Μα τι βραδιά, γεμάτη χρώματα, αρώματα, μουσική, χαρά και αγάπη!!
Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Χριστίνα Καραμίχου και Αλεξάνδρα Ανθίδου για την πρόσκληση και όλους όσοι βοήθησαν για να απολαύσουμε την υπέροχη βραδιά!