Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΤοπικά προϊόντα στο Σήμα Ποιότητας του Δήμου Αριστοτέλη

Τοπικά προϊόντα στο Σήμα Ποιότητας του Δήμου Αριστοτέλη

Δυο νέα προϊόντα προστέθηκαν στο Σήμα Ποιότητας «ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη.

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Ο Δήμος Αριστοτέλη στην Ανατολική Χαλκιδική και η Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του δήμου προσθέτουν δυο νέα προϊόντα που παράγει ο τόπος στο Σήμα Ποιότητας «ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ».

Πρόκειται για την «τσιπούρα Ολυμπιάδας», ως προϊόν πρωτογενούς παραγωγής, προερχόμενο από ήπιας μορφής ιχθυοκαλλιέργεια στο Στρυμωνικό Κόλπο, στην περιοχή Μαρμάρι του Αριστοτελικού Όρους καθώς και για το «ρυζόγαλο της Ελένης», που παρασκευάζεται στην Αρναία με φρέσκο γίδινο και πρόβειο γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους και χυμό πορτοκαλιού.

Τσιπούρα και λαβράκι Ολυμπιάδας

Η τσιπούρα και το λαβράκι Ολυμπιάδας κολυμπούν σε διαυγή και εύφορα νερά ανάμεσα στο Αριστοτελικό Όρος και τον Άθωνα, εκεί που τα ρεύματα της αθωνικής θάλασσας δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες καλλιέργειας.

Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Χρυσοστόμου, ένας από τους ιδιοκτήτες της μονάδας «η ποικιλότητα του βυθού δίνει τη δυνατότητα στα κοπάδια των ψαριών να σιτίζονται με καθαρή τροφή, η οποία σαφώς εμπλουτίζεται με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ιχθυέλαιο και ιχθυάλευρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που πελαγίσια ψάρια μπλέκονται στην καλλιέργεια, με αποτέλεσμα η γεύση του τελικού προϊόντος να είναι τόσο αυθεντική, ώστε να μην ξεχωρίζει από εκείνη των προϊόντων της ανοικτής αλιείας».    

Σημειώνεται ότι η ιχθυοκαλλιέργεια συνθέτει πρότυπο χερσαίο και θαλάσσιο οικολογικό κτήμα, αφού βρίσκεται στους πρόποδες του προστατευμένου από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 Αριστοτελικού Όρουςμέσα στο Στρυμωνικό Κόλπο.

Το ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο, ανάμεσα στην οργιώδη δασική βλάστηση, στις μυρωδιές των θάμνων, στην αμμώδη παραλία και στο θαλασσινό νερό συνθέτουν ανεπιτήδευτο χώρο υποδοχής επισκεπτών, οι οποίοι, αφού επιδοθούν σε ψάρεμα, απολαμβάνουν την «καλή ψαριά» στις πλατφόρμες της καλλιέργειας, μέσα στον υδάτινο χώρο, στα μπάρμπεκιου «ψαροτσιμπούσια» των ιδιοκτητών.

Το ρυζόγαλο από την Αρναία 

Άλλο ένα προϊόν που πρόσφατα απέσπασε το Σήμα Ποιότητας ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ είναι το εξαιρετικό «ρυζόγαλο της Ελένης», που παρασκευάζεται στην Αρναία με φρέσκο γίδινο και πρόβειο γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους και χυμό πορτοκαλιού. «Πρόκειται για πολύ παλιά και ‘τολμηρή’ συνταγή», λέει η Ελένη Καραντώνα που αποφάσισε να δώσει συνέχεια στη γαστρονομική κληρονομιά.

«Έχοντας στη διάθεσή μας ικανή ποσότητα και άριστης ποιότητας γάλα, προερχόμενο από ζώα που βόσκουν σε ημι-δασικές natura περιοχές της Ανατολικής Χαλκιδικής, δημιουργήσαμε ένα βιολογικό προϊόν, συνδυάζοντας γεύσεις που ενώ μοιάζουν αταίριαστες, «δένουν» τόσο μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίζουν γευστική ιδιαιτερότητα και φυσικά αρμονία» προσθέτει η ίδια.

Το μυστικό της συνταγής έγκειται στην πρόβραση του ρυζιού σε χυμό φρέσκου πορτοκαλιού, ξύσματος και μπαχαρικών. Όταν το μίγμα είναι έτοιμο, τότε προστίθεται σε αυτό το γάλα και έτσι το ρύζι ξαναβράζει – αυτήν τη φορά με προσθήκη ζάχαρης.

«Η τέχνη του ανακατέματος είναι αυτό που κάνει τη διαφορά» δηλώνει η κα. Καραντώνα, που προμηθεύεται δεκάδες κιλά ντόπιο γάλα στην εβδομάδα, προκειμένου να δημιουργήσει τη βελούδινη ρυζογαλένια γεύση. 

*

-Τα ψάρια Ολυμπιάδας διοχετεύονται σε τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και σε επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες έχουν αποκτήσει το σήμα ποιότητας ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ. Στόχος των ιδιοκτητών αποτελεί, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ταυτότητας στην εν λόγω παραγωγή, ώστε αυτή να λειτουργήσει αναγνωριστικά για τον τόπο και τη γαστρο-τουριστική υποδομή του.  

-Το «ρυζόγαλο της Ελένης» διατίθεται από τη γαστρονομική γωνιά The Dreamers Point της Αρναίας, αποτελώντας το must eat έδεσμα της παραδοσιακής eatery και το πρώτο σε κατανάλωση προϊόν από τα πολλά παραδοσιακά που προσφέρονται σε αυτήν. 

Στόχος είναι η απολαυστική υπερ-τροφή να διοχετευθεί στα πρωινά των τοπικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και στα επιδόρπια των τοπικών εστιατορίων, ώστε να προσθέσει σε αυτά την αξία του ντόπιου γάλακτος μέσα από μία αντιπροσωπευτικά παραδοσιακή συνταγή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και μέρος της αυθεντικότητας που χαρακτηρίζει τον τόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα