Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο ετήσιο συμπόσιο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος

Το ετήσιο συμπόσιο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος

Με φέτα και μακεδονικό κασέρι, λιαστές ντομάτες, ελιές και μικρό αγκιναράκι, κριτσίνια, τσίπουρο και αγιορείτικος οίνος. Και η συνέχεια δόθηκε με επτά πιάτα με βάση τη μακεδονίτικη κουζίνα αλλά και μια σπουδαία ανακοίνωση!

Το Ετήσιο Συμπόσιο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020

Το ετήσιο συμπόσιο των μελών της πραγματοποίησε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε αίθουσα πεντάστερου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, παρουσία των μελών της, παλιών και νέων, φίλων της Λέσχης καθώς και επίσημων προσκεκλημένων.

Γαλάζια κορδέλα για τα δόκιμα μέλη της Λέσχης, πορτοκαλί για τους Junior, κόκκινη για τα τακτικά

Το φετινό ετήσιο συμπόσιο είχε απ’ όλα, ανακοινώσεις, βραβεύσεις, ένταξη στη Λέσχη νέων μελών και αναβάθμιση δοκιμών σε τακτικά μέλη, είχε κληρώσεις με πλούσια δώρα από μαχαίρια μαγειρικής μέχρι τηλεοράσεις 50 ιντσών, και βεβαίως είχε μεζέδες με τσίπουρο και κρασί για το καλωσόρισμα και στη συνέχεια ένα πλούσιο μενού βασισμένο στα μακεδονικά προϊόντα.

Ανακοινώσεις

Η σημαντικότερη ανακοίνωση ήταν η συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, για πρώτη φορά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής που θα διεξαχθούν 14-19 Φεβρουαρίου στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Θα συμμετέχουν συνολικά 2.000 σεφ από 59 χώρες, όπου θα μαγειρέψουν 7.000 μενού, ενώ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Μαγειρικής θα περάσουν τουλάχιστον 28.000 επισκέπτες.

«Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, αλλά η συμμετοχή είναι το σημαντικότερο, πάνω απ’ όλα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Χρήστος Γκότσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της συμμετοχής της Ελλάδας στους αγώνες.

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε «Η μακεδονική κουζίνα θα είναι εκεί, η Ελλάδα θα είναι εκεί».

Να σημειώσουμε ότι η ελληνική συμμετοχή θα αποτελείται από 7 μέλη (3 σεφ, 1 ζαχαροπλάστης, 2 βοηθοί και ο captain) και θα διαγωνιστεί στις 15 Φεβρουαρίου 2020. Εμείς, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει, για πρώτη φορά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, 15 Φεβρουαρίου

Δεύτερη ανακοίνωση ήταν από τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος δήλωσε ότι στις εκλογές για την ανάδειξη το νέου διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης, τον Μάρτιο, «έπειτα από 7 χρόνια στο τιμόνι της Λέσχης, δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστροδημήτρης.

Γιώργος Μαστροδημήτρης πρόεδρος Chef’s Club (δεξιά), Χρήστος Γκότσης αντιπρόεδρος Chef’s Club

Το μενού

Σ’ ότι αφορά το μενού το οποίο επιμελήθηκε ο executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Τσανανάς και η πολυμελής ομάδα του, ήταν βασισμένο σε προϊόντα της μακεδονικής κουζίνας.

Πρώτο πιάτο, σουρβάς (σούπα σαν τραχανάς) με πασκιτάν (ξινό γιαούρτι), δυόσμο, crumble χαρουπιού και αμύγδαλα.

Επόμενο πιάτο, γλυκοκολοκύθα με γλυκάδια, μπάτζο και λάδι μαϊντανού.

Τρίτο πιάτο, μυλοκόπι ποσέ με μαυρομάτικα φασόλια, λουκάνικο, θυμάρι και λάδι τρούφας.

Σειρά είχε το sorbet μανταρίνι με λικέρ κράνο

για να ακολουθήσει το αρνάκι κατσαρόλας με κρέμα καρότου, λεμονόχορτο, σπαράγγι και ποπκόρν.

Το επιδόρπιο περιλάμβανε γλύκισμα γιαουρτιού, παντζάρι, βατόμουρο και παστέλι.

Τέλος, είχε καφέ, τσάι, μπακλαβαδάκια, λουκούμια και σοκολατάκια.

*

-Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που παράγει όλα αυτά τα χρόνια η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η οποία διαδίδει τη μακεδονική κουζίνα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Μπάτος τόνισε ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της μακεδονικής κουζίνας και των μακεδονικών προϊόντων, και ότι Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Λέσχη έχουν άριστη συνεργασία.

-Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος στον χαιρετισμό του επισήμανε την αναγκαιότητα της εύρεσης στέγης της Λέσχης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η πρόσκληση της Χαλκιδικής προς τη Λέσχη ώστε να έχει την έδρα της εκεί, εξακολουθεί και ισχύει!

Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος ΠΟΞ (μέσο), Ξένη Γερνά διευθύντρια ΙΕΚ Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γκότσης αντιπρόεδρος Chef’s Club

-Τόσο η Εντεταλμένη Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκών Αγορών Γερακίνα Μπισμπινά, όσο και ο Θεοφάνης Παππάς πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας επισήμαναν το έργο της Λέσχης, για την ανάδειξη της μακεδονικής κουζίνας και των προϊόντων της.

-Ο πατήρ Επιφάνιος αναφέρθηκε στα προϊόντα της μακεδονικής γης, τα οποία καλλιεργούν, προωθούν με τον καλύτερο τρόπο, και παράλληλα μεταφέροντας την παλιά παράδοση με καινούργιες συνταγές.

Ο πατήρ Επιφάνιος στο βήμα και Μανώλης Στράτος (δεξιά) μέλος ΔΣ του Chef’s Club

-Τέλος, ο executive chef του THE MET HOTEL Δημήτρης Τσανανάς, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του μενού της βραδιάς, είπε πως χωρίς την παράδοση δεν θα έχει μέλλον η γαστρονομία μας.

-Σύντομο χαιρετισμό έστειλε και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας λέγοντας πως οι υπηρεσίες που προσφέρει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος είναι υψηλού επιπέδου και η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της χώρας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα