Σε εξέλιξη βρίσκεται το 10ο Thessaloniki Food Festival με την αποψινή βραδιά «Κρασί & Λογοτεχνία» στον πανέμορφο κήπο της εντυπωσιακής Βίλας Μπιάνκα (Casa Bianca).
Κείμενο + Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Τι σχέση μπορεί να έχουν 12 επώνυμα ελληνικά κρασιά με αντίστοιχα 12 λογοτεχνικά κείμενα από Ελληνες και ξένους ποιητές και συγγραφείς;
«Κρασί & Λογοτεχνία» είναι ο τίτλος της πρώτης εκδήλωσης, τη μετά κορονοϊό εποχή- που διοργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Ενωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», απόψε το βράδυ (Πέμπτη 11 Ιουνίου).
Η εν λόγω εκδήλωση διάρκειας δυο ημερών (σ.σ. η πρώτη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, 10 Ιουνίου) έχει ως στόχο τον αρμονικό συνδυασμό της γαστρονομίας και του πολιτισμού, «που βγάζουν όλα τα στοιχεία ενός τόπου» όπως είπαν χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr εμπλεκόμενοι της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης. «Έχει ένα όραμα η όλη προσπάθεια, το δε Thessaloniki Food Festival όλα αυτά τα χρόνια έχει ανοίξει πόρτες σε ανθρώπους και επιχειρήσεις της γειτονιάς» μας είπε ένας εκ των χορηγών της διήμερης εκδήλωσης.
Πολιτισμός, τέχνη, γαστρονομία, Θεσσαλονίκη και επώνυμο ελληνικό κρασί
Με την Αλεξάνδρα Ανθίδου της Ενωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» να επιλέγει τα 12 επώνυμα ελληνικά κρασιά από τους αμπελώνες της χώρας, από τη Ζίτσα Ιωαννίνων μέχρι τη Φυτειά Ημαθίας και από την Πύδνα Πιερίας έως την Επανομή της Θεσσαλονίκης. Από το Αμύνταιο της Φλώρινας, τόπος που φημίζεται, μεταξύ άλλων, για την ποικιλία Ξινόμαυρο, μέχρι την Στενήμαχο Ημαθίας, και από τη Μεταμόρφωση Καστοριάς μέχρι τη Γουμένισσα με τις γηγενείς ποικιλίες Νεγκόσκα αλλά και Ξινόμαυρο, και τη Νάουσα, τη Σιάτιστα Κοζάνης και τον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους.
Και την ραδιοφωνική παραγωγό και συγγραφέα Μαρία Αμανατίδου να αφηγείται τα λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, από τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ μέχρι το «Μεθύστε» του Σαρλ Μποντλαίρ, από τα ποιήματα του αρχαίου Λέσβιου ποιητή Αλκαίου «Σαν το πιο καλό θεράπιο» και «Τραγούδια του τραπεζιού» μέχρι το «Κλαμπ Κόλαση» του Τσαρλς Μπουκόφσκι και το «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» του Κώστα Βάρναλη, την «Τέχνη του Έρωτα» του Χονγκ Γιν και «Η νύχτα στο Νησί» του Πάμπλο Νερούδα.
Η δε εισαγωγή για το “Κρασί & Λογοτεχνία” έγινε με κείμενα από «Το καφενείο» της Νίνας Μπάνου και το βιβλίο της «Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Πολιτισμός».
Νότες βουτύρου με φόντο τη Βίλα Μπιάνκα
Οίνοι αφρώδης και ημιαφρώδης, λευκοί ξηροί, Μαλαγουζιές και Ασύρτικα, οίνοι λευκοί ξηροί τύπου Orange, «μένουν τα στέμφυλα, γίνεται η ζύμωση και του δίνει ένα χρώμα που λίγο πορτοκαλίζει, και γι’ αυτόν τον λόγο το αποκαλούν ‘orange’» είπε χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Ανθίδου, στην χθεσινή πρώτη ημέρα της εκδήλωσης «Κρασί & Λογοτεχνία».
Η Μαλαγουζιά, «ένα τραγανό κρασί, που υπερισχύει η πιπεριά», ή «το 2019 από τις καλύτερες χρονιές στα λευκά αλλά και τα ερυθρά», ένα ροζέ ξηρό «ταιριάζει με γεμιστά, παστίτσιο, μουσακά, φαγητό που έχει και ντομάτα», νότες βουτύρου και δρυός, πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν, οίνοι δοκιμάστηκαν, λογοτεχνικά κείμενα ακούστηκαν, σε μια γευστική βραδιά, που ξεκίνησε με βροχή, συνεχίστηκε με βροντές και αστραπές, και ολοκληρώθηκε και πάλι με βροχή!
Ωστόσο, κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν πτοήθηκε, αντιθέτως, όλοι απόλαυσαν τη βραδιά, και αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο, με ένα θερμό χαμόγελο στα χείλη. Και πάντα με την απαραίτητη ασφάλεια και τηρώντας τα απαιτούμενα πρωτόκολλα υγιεινής!
*
-Η εκδήλωση «Κρασί και Λογοτεχνία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ου Thessaloniki Food Festival, στον πανέμορφο κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Μπιάνκα (Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη).
-Ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος (30 άτομα για κάθε εκδήλωση), τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής. Η είσοδος κοστίζει 15 ευρώ, μόνο με κρατήσεις, και όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Δημοτικό βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός».
-Ώρες προσέλευσης 20.00 – 21.00, για σύντομη ξενάγηση στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. 21:00-23:00 «Κρασί & Λογοτεχνία» με 12 όμορφα κείμενα που θα συνοδευτούν αντίστοιχα από 12 διαφορετικούς αφρώδεις, ξηρούς και γλυκείς οίνους, παράλληλα με φρούτα, αρτοποιήματα και τυροκομικά προϊόντα. Για επιπρόσθετες πληροφορίες και κρατήσεις στην Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» στα τηλέφωνα 2310281617 και 2310281632.
-Να σημειώσουμε, ότι στην χθεσινή πρώτη εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας όπου στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε «πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που γίνεται, τη μετά κορονοϊό εποχή και η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη ασφάλεια» προσθέτοντας πως ο συνδυασμός της εκδήλωσης του πολιτισμού με τη γαστρονομία είναι εξαιρετικός. Το «παρών» με σύντομο χαιρετισμό έδωσαν και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στεφανία Τανιμανίδου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Μαρία Καραγιάννη, η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Αλεξία Μαργαρίτη, το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού και του Thessaloniki Food Festival Λίλιαν Σαμαρά, ο διευθυντής της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, το στέλεχος της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και δημοσίων σχέσεων Αλεξάνδρα Ανθίδου, οι χορηγοί της εκδήλωσης κ.ά.