Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟι επτά ελληνικοί «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

Οι επτά ελληνικοί «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

Φέτα, κρασί, φάβα και τοματάκι, σταφίδα, πατάτα και ελαιόλαδο είναι τα επτά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που ανήκουν στους «Μικρούς Θησαυρούς της Ευρώπης».

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Από την Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας μέχρι το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, τη Νεμέα και την Καλαμάτα στην Πελοπόννησο αλλά και στις Κυκλάδες, τη Νάξο και τη Σαντορίνη.

Επτά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγουν 11 συνεταιρισμοί ανά την Ελλάδα συμμετέχουν στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μικροί  Θησαυροί της Ευρώπης», στόχος του οποίου είναι η προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

Μόλις το 16% των Ευρωπαίων καταναλωτών αναγνωρίζουν προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και το 22% αναγνωρίζουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

«Τα προϊόντα πρέπει να έχουν ‘ταυτότητα’, να συνδέονται με τον τόπο, με τους ανθρώπους, με την κουλτούρα και στόχος είναι να συνδέσουμε τα τοπικά προϊόντα με εικόνες και ερεθίσματα από την εκάστοτε περιοχή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Σπύρος Μάμαλης.

Οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» 

Φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη.

«Πάνω από 100 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν καταγραφεί ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Ιάκωβος Βαλέρης, επισημαίνοντας πως στόχος του προγράμματος «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» είναι «η προώθηση, η προστασία, η ενίσχυση της ίδιας της φήμης των προϊόντων». Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ‘παντρέψει’ τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.

Τα επτά ελληνικά προϊόντα

Τυρί (φέτα, γραβιέρα, ξινομυζήθρα), ελαιόλαδο, πατάτα, τοματάκι, φάβα, κρασί, σταφίδα είναι οι πρωταγωνιστές του προγράμματος «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, είναι η φέτα Π.Ο.Π., η γραβιέρα Π.Ο.Π. Κρήτης και Νάξου, η ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κρήτης, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, η κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π. Βοστίτσα, η πατάτα Π.Γ.Ε. Νάξου, το κρασί Ασύρτικο, η φάβα και το τοματάκι Π.Ο.Π. Σαντορίνης και το κρασί Αγιωργίτικου Π.Ο.Π. Νεμέας.

«Η ναυαρχίδα μας είναι η φέτα ΠΟΠ, παράγουμε όμως και γραβιέρα Αμφιλοχίας, κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο και τσαλαφούτι» επισήμανε ο Αλέξανδρος Κουτσουπιάς της Αμφιγάλ ΑΕ του Συνεταιρισμού ‘Αμφιλοχίας Γη’ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Όπως ο ίδιος επισήμανε κατά τη διάρκεια της αποψινής εκδήλωσης, «στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας αλλά και τους καταναλωτές μας από κάθε είδους εξαπάτηση σ’ ότι αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ».

Σχετικά με τα προϊόντα που συμμετέχουν στο τριετές πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» είναι η παραδοσιακή Βαρελίσια Φέτα Π.Ο.Π. από τα Καλάβρυτα και την Αμφιλοχία, η γραβιέρα Π.Ο.Π. από τη Νάξο και τον Μυλοπόταμο Κρήτης -η «ναυαρχίδα» της παραγωγής στα κίτρινα τυριά, αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου-, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης αλλά και το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, οι πατάτες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, το τοματάκι και η φάβα Σαντορίνης προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 2010, το Aγιωργίτικο κρασί Νεμέας και τα περίφημα κρασιά της Σαντορίνης με το Ασύρτικο που μεγαλουργεί στην «πατρίδα» του, το αρωματικό Αθήρι, το ντελικάτο Αηδάνι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια, είναι μοναδικά στον κόσμο.

Και τέλος η σταφίδα Βοστίτσα Π.Ο.Π., το φυσικό προϊόν που προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της αντίστοιχης ελληνικής ποικιλίας αμπέλου και καλλιεργείται στα παράλια μέρη της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου και στα Ιόνια νησιά.

*

– Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να γνωρίσει καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. που συμμετέχουν καθώς και να ενημερωθεί για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν 27 χώρες της Ε.Ε. και η επιδότηση απορροφάει το 70%-80%. Είναι τριετές, ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2023.

– Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης ενώ μέσω του προγράμματος έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση των Ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ με τη μορφή ‘καλαθιού προϊόντων’.

-Συμμετέχουν 11 συνεταιρισμοί: Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά από το Λασίθι Κρήτης και οι δυο, Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Στέρνας από τη Μεσσηνία, Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας και Αβίας από την Καλαμάτα, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών από την Πελοπόννησο, Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo από τη Σαντορίνη, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου Κρήτης, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, Αμφιλοχίας Γη από Αιτωλοακαρνανία.

-Με το πέρας της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ακολούθησε δείπνο όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν νόστιμες γεύσεις αλλά και τα ορεκτικά με βάση τη φέτα, τη γραβιέρα, το ελαιόλαδο που ήταν σερβιρισμένα καλαίσθητα στα τραπέζια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα