Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηGout de/ Good France: Γαστρονομικά ταξίδια με 'άρωμα' Γαλλίας!

Gout de/ Good France: Γαστρονομικά ταξίδια με ‘άρωμα’ Γαλλίας!

Gout de/ Good France ή αλλιώς γαστρονομικά ταξίδια στη Γαλλία, με μπουγιαμπέσα* και κρεμμυδόσουπα, μοσχαράκι γάλακτος μπραιζέ και ποικιλία γαλλικών τυριών, κρεμ μπρουλέ και μακαρόν. Ακόμη δεν σας άνοιξε η όρεξη;

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

21 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της Γαλλικής γαστρονομίας, και για τέταρτη χρονιά διοργανώνεται η γαστρονομική δράση Gout de/Good France,  με πρωτοβουλία του παγκοσμίου φήμης σεφ Alain Ducasse και του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η δε συμμετοχή σ’ όλον τον κόσμο (εστιατορίων, μπριστό, wine bars κτλ.) αγγίζει τα 3.340 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος!

Το «παρών» δίνει και η Θεσσαλονίκη, και με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας ση Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις δράσεις του 4ου Gout de/ Good France.

«Μοιραζόμαστε το κοινό πάθος μεταξύ των Ελλήνων και των Γάλλων σ’ ότι αφορά τη γαστρονομία» ανέφερε ο γενικός πρόξενος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου  Phillipe Ray, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας την ικανοποίησή του από τη φετινή συμμετοχή των εστιατορίων που θα ‘ταξιδέψουν’ το κοινό με τα πιάτα γαλλικής κουζίνας.

Ο γενικός πρόξενος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Phillipe Ray και η Κατερίνα Σπυροπούλου υπεύθυνη Επικοινωνίας – Μάρκετινγκ (φωτ. Ντ. Χ.)

3η η Ελλάδα σε συμμετοχές

Η γαστρονομική δράση Gout de/Good France, όπως εξήγησε ο  γενικός πρόξενος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου  Phillipe Ray, αναπτύσσεται σε τρία σκέλη, και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Ελλάδα, βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως, σε συμμετοχές στη συγκεκριμένη δράση. Προηγούνται η Γαλλία με 1.388 συμμετοχές και η Πολωνία με 130 συμμετοχές.

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της 21ης Μαρτίου -ημέρα εορτασμού της Γαλλικής γαστρονομίας-, συμμετέχουν 88 συνολικά εστιατόρια, τα οποία θα ‘ταξιδέψουν’ το κοινό μέσα από τις γαλλικές του δημιουργίες, που θα ετοιμάσουν ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση.

Από τα 88 εστιατόρια, τα 28 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (από τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ξινό Νερό Φλώρινας, τα Ιωάννινα, το Ζαγόρι, τα Τρίκαλα, την Πορταριά Πηλίου.

«Αποτελεί ρεκόρ η φετινή συμμετοχή των εστιατορίων» επισήμανε ο γενικός πρόξενος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου  Phillipe Ray, όταν πέρυσι τα αντίστοιχα νούμερα των 88 εστιατορίων ήταν γύρω στα 60 και της Θεσσαλονίκης από τα 15 που συμμετέχουν φέτος, πέρυσι ήταν 11.

Ο γενικός πρόξενος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Phillipe Ray μαζί με σεφ από εστιατόρια που θα συμμετέχουν στη δράση (φωτ. Ντ.Χ.)

Αγορά γαλλικών προϊόντων

Δεύτερη δράση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης Gout de/Good France είναι η Αγορά γαλλικών προϊόντων Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, επί δυο ημέρες (σ.σ. πέρυσι ήταν μόλις μία), την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η αγορά γαλλικών προϊόντων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α).

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνουν περισσότερο γνωστά στο κοινό τα γαλλικά προϊόντα, ενώ κατά τη διάρκεια της δράσης θα υπάρχει η δυνατότητα για γευσιγνωσία καθώς και για αγορά των εν λόγω προϊόντων.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι την Παρασκευή 23 Μαρτίου 16.30 – 18.00 για επαγγελματίες και 18.00 – 20.00 για το κοινό, ενώ το Σάββατο 24 Μαρτίου θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι η αγορά γαλλικών προϊόντων εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης.

*

-Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, θα γίνει ο τελικός για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν (σ.σ. κομψό μικρό γλυκό που εκφράζει τη φίνα γαλλική patisserie). Θα συμμετέχουν οι νικητές από τις πρόσφατες διοργανώσεις παρασκευής καλύτερου ελληνικού μακαρόν, δυο από τη Θεσσαλονίκη, και δυο από Αθήνα.

-Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου το ‘παρών’ έδωσαν και σεφ από εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην 4η διοργάνωση Gout de/Good France, οι οποίοι παρουσίασαν το μενού που θα σερβίρουν την 21η Μαρτίου, κάποιοι και τις επόμενες ημέρες.

Οι σεφ που έδωσαν το ‘παρών’ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με το Γενικό Πρόξενο και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Phillipe Ray (φωτ. Ντ.Χ.)

-Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετοχές, ανά την Ελλάδα, και γενικότερα, ανά τον κόσμο στο http://restaurateurs.goodfrance.com/en/participating-restaurants.

*Η μπουγιαμπέσα είναι η διασημότερη γαλλική ψαρόσουπα και είναι συνυφασμένη με τη νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα με τη Μασσαλία. Ως ψαράδικο γεύμα, φτιάχνεται συχνά με ολόκληρο ψάρι.

Η μπουγιαμπέσα είναι η διασημότερη γαλλική ψαρόσουπα και είναι συνυφασμένη με τη νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα με τη Μασσαλία

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα