Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠροτεινόμεναΠάσχα στην Ελλάδα – Χρόνια Πολλά!

Πάσχα στην Ελλάδα – Χρόνια Πολλά!

Σε γραφικά χωριά και στα νησιά, το Πάσχα στην Ελλάδα, είναι μοναδικό, με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα! Απολαύστε τις ημέρες του Πάσχα. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Πήλιο

Αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, το Πήλιο με τα 24 χωριά του, είναι μαγευτικό και συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα.

Τα δημοφιλή χωριά σε κοντινή απόσταση από το Βόλο, όπως είναι η Πορταριά και η Μακρινίτσα, αλλά και τα πιο μακρινά, ο Άγιος Λαυρέντιος, οι Μηλιές και η Βυζίτσα, αλλά και στην ανατολική πλευρά του Πηλίου – η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, η Νταμούχαρη, ο Άη Γιάννης, ο Κισσός αλλά και νότια το Χόρτο, η Μηλίνα από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου κ.ά. αποτελούν ιδανικό προορισμό.

Οι οβελίες, τα φαγοπότια, οι χοροί της Λαμπρής και τα τραγούδια ανήμερα του Πάσχα υπογράφουν την αυθεντικότητα της ημέρας.

Κέρκυρα

Το Μεγάλο Σάββατο στις 6.00 το πρωί γίνεται αναπαράσταση σεισμού, η πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 11.00 π.μ. με τη ρίψη των μπότηδων, ένω έθιμο όπου συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες.

Την ίδια ώρα στην «Πίνια» πραγματοποιείται το έθιμο της μαστέλας. Το βράδυ της Ανάστασης όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία Σπιανάδα, όπου η λειτουργία κορυφώνεται με τη ρίψη πυροτεχνημάτων και τη συνοδεία των φιλαρμονικών της Κέρκυρας.

Σκόπελος

Στη γραφική Σκόπελο το βράδυ της Ανάστασης ο κόσμος συγκεντρώνεται στις εκκλησίες της Χώρας (Γέννηση του Χριστού, Τρεις Ιεράρχες, Παναγία Παπαμελετίου, Παναγία Φανερωμένη) και μάλιστα όταν γίνεται η περιφορά των Επιταφίων, τη Μεγάλη Παρασκευή, όλοι συγκεντρώνονται στον παραλιακό της δρόμο.

Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν τους οβελίες και γιορτάζουν χαρμόσυνα την ημέρα.

Αλόννησος

Στην όμορφη Αλόννησο ο κόσμος το βράδυ της Ανάστασης μαζεύεται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Πατητήρι.

Κατά την παραμονή σας στο νησί, να επισκεφτείτε το Παλιό Χωριό με τη μοναδική θέα, το ψαροχώρι Βότση, τη Στενή Βάλα νοτιανατολικά του νησιού.

Πάτμος

Στο «νησί της Αποκάλυψης» με το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα κατανυχτική. Το μοναστήρι που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, απέναντι από το λιμάνι της Σκάλας, τελεί τις θρησκευτικές Ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων έως την Κυριακή του Πάσχα.

Χίος

Στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, τη Χίο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει στο χωριό Βροντάδος ο ρουκετοπόλεμος, έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου και την Παναγία Ερυθιανή, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα που θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» ξεκινά ο ρουκετοπόλεμος, όπου τα πυρά διασταυρώνονται, δημιουργώντας φαντασμαγορικό θέαμα.

Φολέγανδρος

Στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Φολέγανδρο, το Πάσχα είναι ιδιαίτερο. Για τις ημέρες του Πάσχα, τα σπίτια ανοίγουν για όλο τον κόσμο, αρχικά για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους των εγκωμίων που ψάλλονται και στη συνέχεια για την περιφορά της εικόνας της Παναγίας σ’ όλο το νησί. Για την περιφορά του Επιταφίου αλλά και την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα.

Ανήμερα της Λαμπρής, ξεκινάει η περιφορά της εικόνας της Παναγίας, περνάει από τη Χώρα και το Κάστρο με τη συνοδεία βεγγαλικών. Τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα η περιφορά της εικόνας γίνεται στην Ανω Μεριά και τις αγροικίες, ενώ την Τρίτη κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και καταλήγει στο λιμάνι, στον Καραβοστάση, όπου εκτός από τα σπίτια ευλογούνται και τα καΐκια, οι βάρκες και τα σκάφη. Το βράδυ η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία της Παναγίας, που είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα. Εκεί παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Μύκονος

Στο κοσμικό νησί, το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μερά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας, στη Χώρα. Ανήμερα του Πάσχα το απόγευμα καίνε τον «Ιούδα».

Αρναία

Στην γραφική Αρναία, στην ορεινή Χαλκιδική, την Κυριακή του Πάσχα, στην κεντρική της πλατεία αναβιώνει το έθιμο «Πασχαλιάτικο κιόσκι», κατά το οποίο κάτοικοι του χωριού προσφέρουν στους διερχόμενους κόκκινα αβγά, τσουρέκια και πίτες και τους εύχονται «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά».

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο «Καντάρι», όπου στον πλάτανο της πλατείας κρεμούν ένα καντάρι και ζυγίζονται αυτοί που έχουν πολλά κιλά. Με το συγκεκριμένο έθιμο τα παλιά χρόνια μπορούσαν να καταλάβουν ποιοι έκαναν πραγματικά νηστεία τη Σαρακοστή και ποιοι όχι.

Την τρίτη ημέρα του Πάσχα αναβιώνει στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ο «Κούτσμανους». Από την πλατεία της Αρναίας, οι συμμετέχοντες στο έθιμο, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και ως καβαλάρηδες που φέρουν οπλισμό, κατευθύνονται προς τον Προφήτη Ηλία. Γίνεται περιφορά των εικόνων και ξεκινάει ο χορός «Κούτσμανους». Ακολουθεί σκοποβολή με στόχο τα κόκκινα αβγά, τα οποία παλιά κρεμούσαν στα δέντρα. Αφού ολοκληρωθεί η βολή, κατηφορίζουν στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Άλλο ένα έθιμο που αναβιώνει την ίδια μέρα είναι η «Σουσαρίτσα», όπου οι συμμετέχοντες κρατούν από ένα κόκκινο αβγό και διαγωνίζονται στο ποιος θα κυλήσει το αβγό πάνω στο γρασίδι χωρίς να το σπάσει. Νικητής είναι αυτός που θα πάει το αβγό πιο μακριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα