Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠροτεινόμεναΘεσσαλονίκη: Στο Ετήσιο Συμπόσιο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Στο Ετήσιο Συμπόσιο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Συνταγές της Μακεδονικής κουζίνας, τοπικά προϊόντα και γεύσεις της ελληνικής γης, χάλκινα μετάλλια και πολλή περηφάνεια από τις παγκόσμιες επιτυχίες συμπεριλάμβανε το Ετήσιο Συμπόσιο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Δυο χάλκινα μετάλλια από τη συμμετοχή της σε διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς έφερε στις αποσκευές της η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) για τη χρονιά που μας πέρασε και όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος, μοιράστηκε τη χαρά της στο Ετήσιο Συμπόσιο που διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, σε αίθουσα πεντάστερου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

«Κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο σε δυο διεθνείς διαγωνισμούς, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στην Ταϊλάνδη και στην Ταϊβάν με συμμετοχή οκτώ (8) διεθνών χωρών με συνταγές Μακεδονικής κουζίνας» δήλωσε στο debbiestravel.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Γκότσης επισημαίνοντας πως στόχος τους είναι η διάδοση της Μακεδονικής Κουζίνας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Culinary Professionals Greece Δημήτρης Κυριακόπουλος επισήμανε πως «όλοι μαζί θα καταφέρουμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τον κλάδο της γαστρονομίας. Στόχος όλων μας είναι η ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας σ’ όλον τον κόσμο και η συνεχή εξέλιξή της».

Τα δυο χάλκινα μετάλλια

Κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου ανακοινώθηκαν οι επιτυχίες της περασμένης χρονιάς με τα δυο χάλκινα μετάλλια που προστέθηκαν στη συλλογή της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece).

Το πρώτο μετάλλιο κατάφερε να το κερδίσει η επίσημη ομάδα της Culinary Team Greece, στο διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό Thailand World Junior Chef Battle 2024, που διεξήχθη 28-31 Αυγούστου στην Ταϊλάνδη.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 16 ομάδες, από 12 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας κάθε μία τη δική της εθνική κουζίνα. Η Culinary Team Greece, η οποία αποτελούνταν από τους head chef Θόδωρο Κουρατζόγλου και team members τους Δημήτρη Ελευθεριάδη και Βασίλη Ζιώγα με αρχηγό τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ένωσης Χρήστο Γκότση, αντιπροσωπεύοντας την Μακεδονική Κουζίνα, διαγωνίστηκε με το παραδοσιακό πιάτο “Λουβίδια με Πλιβριμιές”(φασολάκια με πανσέτα) από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, κερδίζοντας μία σημαντική διάκριση και αναδεικνύοντας διεθνώς τον γαστρονομικό της πλούτο.

Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε για το 2024 η Culinary Team Greece ήταν στο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Ταϊπέι στην Ταϊβάν, 15 – 18 Νοεμβρίου, όπου συμμετείχαν 8 επιλεγμένες ομάδες από 8 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η ελληνική αποστολή η οποία απαρτιζόταν από τον Team Captain κ. Μαρίνο Χονδρολίδη, την Pastry chef κα. Αρχοντία Πασχαλίδου και Team member τον κ. Άκη Ράγκο, παρά τις υψηλές απαιτήσεις που είχε ο διαγωνισμός, κατάφερε να διακριθεί παρουσιάζοντας ένα μενού τριών πιάτων, διαδίδοντας τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας διεθνώς.

Στο Ετήσιο Συμπόσιο

Πιάτα της Μακεδονικής Κουζίνας μαγειρεμένα με σύγχρονες τεχνικές περιλάμβανε το μενού στο Ετήσιο Συμπόσιο της Culinary Professionals Greece, το οποίο επιμελήθηκε ο executive chef του Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου.

Ελιά με μανταρίνι και βατόμουρο, focaccia με φρέσκια ρίγανη, ντοματίνια, πράσινες ελιές και ελαιόλαδο, μίνι πιπεριές κόκκινες γεμιστές με κατσικίσιο τυρί ήταν το καλωσόρισμα.

Για πρώτο πιάτο, αγιορείτικη ψαρόσουπα καρπάτσιο από λαβράκι, φρυγανισμένο ψωμί με γλυκό σκόρδο.

Ακολούθησε λαβράκι με τρυφερά πράσα, δαμάσκηνα, σάλτσα λευκού κρασιού με σινάπι και εστραγκόν.

Γεμιστό κοτόπουλο με μανιτάρια, με σταρένιο τραχανά με φέτα.

Για επιδόρπιο το μενού είχε ‘Θεσσαλονικιώτικο κουλούρι’ αρμενοβίλ.

Το μενού συνοδεύτηκε με λευκό κρασί Μυλοπόταμος και ροζέ Hilandar, και νερά Aqua Panna και S. Pellegrino.

Χορηγός Επικοινωνίας του Ετήσιου Συμποσίου της Culinary Professionals Greece ήταν το Debbiestravel.gr.

*

-Κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου, το ‘παρών’ έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάνε Πρέλεβιτς ο οποίος όπως δήλωσε στον χαιρετισμό του, η ομάδα της Culinary Professionals Greece είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας και της Μακεδονικής Κουζίνας.

αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Γιώργος Κεφαλάς τόνισε πως η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας αξιοποιεί τα προϊόντα που παράγει ο τόπος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα οποία από το χωράφι καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή.

αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΚΜ Βίκυ Χατζηβασιλείου επισήμανε πως και η γαστρονομία αποτελεί κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας του ταξιδιώτη και πως η Μακεδονική Κουζίνα είναι brand με προϊόντα της Μακεδονικής γης.

πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος στάθηκε στη σημασία ανάδειξης των ελληνικών γεύσεων και της Μακεδονικής Κουζίνας προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι κάνουν προσπάθειες στο να εντάξουν, όλο και περισσότεροι, τα ελληνικά προϊόντα του κάθε τόπου στα ξενοδοχεία τους. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ‘Ελληνικό Πρωινό’ μια δράση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

-Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Ετήσιου Συμποσίου της Culinary Professionals Greece δόθηκαν έπαινοι στους συνεργάτες τους και χορηγούς τους.

-Επίσης, τίμησαν τον executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου για την προσφορά του στην ελληνική γαστρονομία, ο οποίος ένιωσε ύψιστη τιμή. «Πρέπει να γίνουμε γαστρονομικός προορισμός, να γνωρίσει η χώρα μας την τιμή που της αρμόζει και της αξίζει γαστρονομικά» δήλωσε ο κ. Ευαγγέλου προσθέτοντας «ζούμε σ’ έναν παράδεισο, είμαστε σε μια χώρα που έχει τις τέσσερις εποχές, παράγει τα μοναδικά της προϊόντα, και είναι κρίμα, σαν χώρα, να μην μπορούμε να εισπράξουμε αυτό που πραγματικά μας αξίζει».

– Η Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει και να συνθέσει τα προϊόντα και τις συνταγές, που γεννήθηκαν μέσα από αιώνες ιστορίας.

– Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) έχει συμπράξει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πολλές ενέργειες της Μακεδονικής Κουζίνας.

Από αριστερά: Μανώλης Στράτος (Λειτουργός Αξιολόγησης), η υπογράφουσα Ντέπυ Χιωτοπούλου, Δημήτρης Κυριακόπουλος (πρόεδρος Culinary Professionals Greece), Χρήστος Γκότσης (αναπληρωτής πρόεδρος CPG)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα