Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΟι στενές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, η θέση της Θεσσαλονίκης και της...

Οι στενές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, η θέση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΩΤΟ)

Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι διμερείς οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και ο επενδυτικός αέρας στην χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας εκδήλωσης του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (Παρασκευή 26 Ιανουαρίου) στην κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο THE MET η ετήσια εκδήλωση για τη νέα χρονιά και η κοπή βασιλόπιτας από το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τόσο ο πρόεδρος του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου Βασίλης Καφάτος, επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο του Επιμελητηρίου στις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και την ενδυνάμωσή τους.

Στις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ στάθηκε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, ο οποίος τόνισε πως οι δυο χώρες είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η Θεσσαλονίκη διεθνής κόμβος

Όπως επισήμανε στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου Βασίλης Καφάτος, ενισχύοντας το διεθνές αποτύπωμα της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται σταδιακά σε έναν διεθνή κόμβο τεχνολογίας, γνώσης και καινοτομίας.

Ο ίδιος τόνισε πως το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο βρίσκεται από την αρχή δίπλα στο επιχειρείν στηρίζοντας με διάφορες πρωτοβουλίες και εργάζεται με συνέπεια για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Τον τελευταίο χρόνο οι διμερείς οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η Πρεσβεία και το Προξενείο για τη στενή συνεργασία» ανέφερε ο κ. Καφάτος λέγοντας πως στο επίκεντρο είναι η τεχνολογία, η καινοτομία, η εκπαίδευση, η βιωσιμότητα, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι υποδομές. «Θα συνεχίσουμε σαν Επιμελητήριο να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Καφάτος.

Γέφυρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συνεχίζει να στέκεται ως φορέας ουσιαστικής επιρροής στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας.

«Αποτελούμε την αμερόληπτη γέφυρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με συνεργασίες με τις ΗΠΑ» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος λέγοντας πως αισθάνεται ευτυχής που τους τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και την παρουσία τους ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί όλων των κομμάτων.

«Μέσα στο 2023 καλλιεργήσαμε τη δημιουργικότητα και βρήκαμε νέους και αποτελεσματικούς τρόπους για συνεργασία. Ενισχύσαμε περαιτέρω τη θέση μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με συμμαχίες σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους μας για την προώθηση του Ελληνο Αμερικανικού Επιμελητηρίου, εντός και εκτός, με την επίτευξη πραγματικής διακρατικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Μπακατσέλος προσθέτοντας ότι απέναντι στις πρωτόγνωρες προκλήσεις των καιρών, η ομάδα τους συσπειρώθηκε και μετέτρεψε τα εμπόδια σε ευκαιρίες, ενισχύοντας το αποτύπωμά τους.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά με καταιγιστικές εξελίξεις. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις, παρακολουθήσαμε την ταχύτατη είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Και βιώσαμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής με ακραία φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Μπακατσέλος υπογραμμίζοντας πως «στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον».

Οι δυο χώρες πιο κοντά από ποτέ

Στις δυνατές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ στάθηκε από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis λέγοντας «τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα άλλαξαν, οι δυο χώρες είναι πιο κοντά από ποτέ»!

Ο ίδιος ανέφερε πως ήταν ‘παρών’ στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο γραμματέας του υπουργού είπε ότι 30 χρόνια που είναι στη διπλωματία, ποτέ δεν είδε τέτοια φιλία και συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. «Και αυτό λειτουργεί καλά όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Tsunis.

Ο ίδιος ευχαρίστησε το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, θεωρώντας το έναν από τους πιο δυνατούς οργανισμούς στην Ελλάδα και επισήμανε ότι σύμφωνα με το περιοδικό The Economist που ονομάτισε την Ελλάδα, χώρα της χρονιάς, είναι η χώρα που την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει σημαντική πρόοδο.

Φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Και ο υπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης στάθηκε στις φιλικές και συμμαχικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Συνεχίζουμε με την ίδια πίστη στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος,  για να συνεχίσουμε με τον ίδιο βηματισμό την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Για ένα ειρηνικό, δημιουργικό, αναπτυξιακό, ανθρώπινο 2024» επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.    

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσουν

Για το σημαντικό έργο του George Tsunis στην Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία μίλησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο, πρέσβη στη χώρα μας, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, για τα ζητήματα ευρύτερα της περιοχής μας αλλά και την κρίσιμη αυτή περίοδο που επιτέλους η χώρα μας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο και τον έχουμε, ο οποίος σφυρηλατεί καθημερινά όλο και περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις ενδυναμώνει. Αποδεικνύει καθημερινά ότι η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, κάτι που έχω την ευκαιρία να διαπιστώνω σε εβδομαδιαία βάση» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος στάθηκε στο επενδυτικό κομμάτι από μεγάλες εταιρίες κολοσσούς που έχουν ήδη έρθει στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και δη στη Θεσσαλονίκη, «επενδύοντας και πιστεύοντας στο σχέδιο μας και στον ανθρώπινό μας δυναμικό. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι άλλες τόσες που ήδη συζητούμε για να έρθουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επισήμανε πως οι εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα όσο και με τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, διασφαλίζουν ότι η πόλη αλλά και η Κεντρική Μακεδονία συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

«Εμάς μας ενδιαφέρουν οι ιδιαίτερα οικονομικές σχέσεις και οι επενδυτικές ευκαιρίες, που προσφέρουμε ως περιοχή με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με την Ελλάδα μας που είναι μια τελείως άλλη χώρα αν κοιτάξει κανείς πέντε χρόνια πίσω. Σήμερα η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί την τεράστια επενδυτική ευκαιρία για κάποιον επενδυτή. Η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση των υποδομών της, με τη γεωστρατηγική της θέση, με το ανθρώπινο δυναμικό που έχει θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, θα γίνει και γίνεται ήδη η ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Το πίστευα, το πιστεύω, το βλέπω να γίνεται» τόνισε με ενθουσιασμό ο κ. Τζιτζικώστας επιβραβεύοντας όλη την ομάδα του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του  κλίματος στην Κεντρική Μακεδονία, στη σύσφιξη των σχέσεων αλλά και στο να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Αμερικάνους και Ελληνοαμερικάνους επενδυτές.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα