Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΓιάννης Φωστιέρης: Ο καπετάνιος των Μικρών Κυκλάδων αποχαιρέτησε το τιμόνι του ‘Σκοπελίτη’

Γιάννης Φωστιέρης: Ο καπετάνιος των Μικρών Κυκλάδων αποχαιρέτησε το τιμόνι του ‘Σκοπελίτη’

Τριάντα πέντε χρόνια περάσανε στη θάλασσα για τον Γιάννη Φωστιέρη, τον καπετάνιο που χειμώνα καλοκαίρι, σε καλοσύνες και φουρτούνες, ταξίδευε τον θρυλικό ‘Σκοπελίτη’, δίνοντας ζωή στις Μικρές Κυκλάδες.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Εξήντα οκτώ (68) χρόνια ζωής μετράει ο θρυλικός ‘Σκοπελίτης’ που συνδέει τη Νάξο με τις Μικρές Κυκλάδες – τη Δονούσα, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά- και την Αμοργό.  

Στη γέφυρα του ‘Σκοπελίτη’ τα τελευταία 35 χρόνια, ήταν ο καπετάνιος Γιάννης Φωστιέρης, ο καπετάνιος των Μικρών Κυκλάδων, ο καπετάνιος της καρδιάς όλων των κατοίκων αυτών των πανέμορφων Κυκλαδονήσων, αλλά και πολλών τουριστών, που κάθε καλοκαίρι, αναζητούν και επιδιώκουν να ταξιδέψουν με τον ‘Σκοπελίτη’!

Γιατί ο ‘Σκοπελίτης’ είναι θρύλος, όμως και ο Γιάννης Φωστιέρης είναι ένας θρύλος από μόνος του. Πριν λίγο καιρό, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το τιμόνι, έπειτα από 35 χρόνια. Ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης, ήρθε η ώρα να αφήσει την καθημερινότητα του ‘Σκοπελίτη’.

«Όλα έχουν ένα τέλος» είπε χαρακτηριστικά στο Debbiestravel.gr ο κ. Φωστιέρης προσθέτοντας «θα το συνειδητοποιήσω σιγά σιγά, θέλει τον χρόνο του».

Οι άνθρωποι…

Ο ‘Σκοπελίτης’ για όλους τους μόνιμους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων είναι  ‘πηγή ζωής’, «είναι η καθημερινότητα που θέλουμε να κατεβαίνουμε κάτω στο λιμάνι, να τον εβλέπουμε, είναι τόπος συγκέντρωσης» όπως μου έχουν πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις τους κάτοικοι αυτών των νησιών.

«Ο ‘Σκοπελίτης’ είναι τρόπος επικοινωνίας, βέβαια είναι και οι άνθρωποι, έχουμε επικοινωνία με τους ανθρώπους, είναι και αυτοί που διαχειρίζονται το πλοίο, δεν είναι μόνο το πλοίο και η γραμμή, είναι οι άνθρωποι, είναι πολύ σημαντικό» προσθέτουν.

«Σ’ όλα τα νησάκια όταν υπάρχει καθημερινή σύνδεση, με τη ‘μάνα’, όπως είναι εδώ η Νάξος, που έχει τις υπηρεσίες, πάντα περιμένουν» είχε δηλώσει στο Debbiesravel.gr ο Γιάννης Φωστιέρης, σε κάποιο παλαιότερο ταξίδι μας που τον είχαμε συναντήσαμε εν ώρα εργασίας -που αλλού;- στο τιμόνι του θρυλικού «Εξπρές Σκοπελίτης».

Ο καπετάνιος Γιάννης Φωστιέρης με την υπογράφουσα

Τα νησάκια – οι Μικρές Κυκλάδες- τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί. Δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα, που δεν είχαν ούτε καν φούρνο! Όμως, ακόμη και στις μέρες μας, τα φάρμακα, όπως μας λένε οι κάτοικοι, τα κουβαλάει ο ‘Σκοπελίτης’.

Χειμώνα, καλοκαίρι

Και αν το καλοκαίρι, ο ‘Σκοπελίτης’ εξυπηρετεί τους τουρίστες που επισκέπτονται τις Μικρές Κυκλάδες, το χειμώνα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την πανδημία, όπως διαπιστώνει το πλήρωμα του ‘Σκοπελίτη’, οι Έλληνες, κυρίως, μαζί με την άδειά τους, κουβαλάνε και τα προβλήματά τους. «Και θέλουν να τα βγάλουν σ’ όποιον βρουν» λένε χαρακτηριστικά.

Τώρα σ’ ότι αφορά το σκηνικό του χειμώνα, «το χειμώνα συνήθως μεταφέρουμε οικοδομικά υλικά. Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε καθόλου επιβάτες. Εάν δεν έχει ο άλλος να πάει σε κάποια υπηρεσία ή για κάποια εξέταση, γιατί να πάει στη Νάξο, για καφέ;» μας είχε πει ο καπετάνιος κ. Φωστιέρης προσθέτοντας «τις περισσότερες φορές είμαστε μονάχοι, μόνο το πλήρωμα, 10 άτομα. Και ξέρετε, μπορεί να μη μεταφέρονται άνθρωποι, μεταφέρονται όμως πράγματα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία». Ο ‘Σκοπελίτης’ είναι ”μπακάλικο”, είναι η ”ταχυδρομική γραμμή” των κατοίκων στις Μικρές Κυκλάδες, είναι… ζωή!

Το χειμώνα η παρουσία του είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι όπως μας λένε μόνιμοι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων, δεν έχει συχνή σύνδεση, με τον ‘Σκοπελίτη’ να αποτελεί την καθημερινή τους επικοινωνία.

Τι εστί θάλασσα, καπετάνιε;

Σε κάποια από τις αρκετές συνεντεύξεις που είχαμε κάνει με τον καπετάνιο του ‘Σκοπελίτη’, δεν μπορέσαμε να μην τον ρωτήσουμε «τι είναι για εκείνον η θάλασσα». Ιδού η απάντηση: «Η θάλασσα είναι αγία, είναι γυναίκα, βγάζει έναν ερωτισμό, όταν είναι όλα ήρεμα, είναι μονότονα. Και η γυναίκα έχει τη γκρίνια της, όμως ο άνδρας την αγαπάει. Έτσι και η θάλασσα έχει τη δυσκολία της, σου δίνει όμως και την ικανοποίηση ότι τα κατάφερες από τα δύσκολα!».

Μετά και την αποχώρησή του από το τιμόνι του ‘Σκοπελίτη’, ο Γιάννης Φωστιέρης, όπου χαρακτηριστικά μας λέει, «μάλλον, θα αράξω στο νησί μου», που δεν είναι άλλο από το Κουφονήσι. Όσο, για τα μηνύματα που δέχεται από τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα συγκινητικά. «Ο κόσμος είναι συγκινημένος που αποχώρησα, να ‘ ναι καλά, τους ευχαριστώ» λέει στο Debbiestravel.g ο κ. Φωστιέρης.

Ανέλαβε ο εγγονός του αείμνηστου Δημήτρη Σκοπελίτη

Τώρα, εδώ και λίγο διάστημα, στο τιμόνι του ‘Σκοπελίτη’ είναι ο Δημήτρης Σκοπελίτης, εγγονός του αείμνηστου Δημήτρη Σκοπελίτη, του καπετάν Μήτσου όπως τον φώναζαν.

*   

Για την ιστορία του ‘Σκοπελίτη, ο αείμνηστος Δημήτρης Σκοπελίτης που είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε πριν καμιά 15αριά χρόνια (το πραγματικό τους επίθετο είναι Τερεζές),  ξεκίνησε με καΐκια. Ο προπάππους του Νικόλας Τερεζές, είχε γεννηθεί στη Σκόπελο και, όταν κάποια στιγμή πήγε στη Σύμη, όλοι ρωτούσανε: «από που είναι αυτός;» και έλεγαν «Από τη Σκόπελο, ο Σκοπελίτης». Έτσι έμεινε στην ιστορία το όνομα Σκοπελίτης.

– Η γραμμή ξεκίνησε να εκτελείται το 1956. Το καράβι αναχωρούσε από τα Κατάπολα της Αμοργού και «έπιανε» στη Δονούσα, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά. Ύστερα από αρκετά χρόνια, στο δρομολόγιο προστέθηκε και το λιμάνι του όρμου Αιγιάλης, βόρεια της Αμοργού, και τότε η αιτία ήταν ότι δεν υπήρχαν δρόμοι, οπότε η σύνδεση υπήρξε αναγκαία.

-Η βάση του «Εξπρές Σκοπελίτης» είναι στα Κατάπολα της Αμοργού, και στο καφεζυθεστιατόριο «Ναυτιλία», που είναι και το παλαιότερο καφενείο του οικισμού (τηλ. 22850 71256). Έχει μήκος 45 μ., είναι χωρητικότητας περίπου 340 επιβατών και στο γκαράζ του χωράει δέκα μικρά αυτοκίνητα.

-Δρομολόγια εκτελεί καθημερινά, εκτός Κυριακής. Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο αναχωρεί στις 7 το πρωί από Κατάπολα Αμοργού και πιάνει Αιγιάλη – το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού στα βόρεια-, Δονούσα, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Νάξο. Από εκεί, αναχωρεί στις 13.00 εκτελώντας το ίδιο δρομολόγιο και τελικό προορισμό τα Κατάπολα στις 20.05, όπου και διανυκτερεύει.

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή αναχωρεί στις 7 το πρωί από Κατάπολα, και συνεχίζει για Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Νάξο με ώρα άφιξης στις 10.45. Από εκεί αναχωρεί στις 14.00 για να επιστρέψει και πάλι Κατάπολα στις 17.45.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα