Ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές διασχίζοντας μαγευτικά τοπία. Η περιοχή της Ελασσόνας, βορειοδυτικά της Θεσσαλίας, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα εναλλακτικών μορφών τουρισμού όλες τις εποχές του έτους!
Αποστολή: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
«Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» είναι ο τίτλος του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Leader, και επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές τριών εταίρων: ορεινή περιοχή Ολύμπου, ορεινή περιοχή Β.Α. πλευράς νομού Σερρών και το όρος Ventoux στη Γαλλία.
Σκοπός της παραπάνω διακρατικής συνεργασίας είναι η τουριστική αξιοποίηση των εν λόγω περιοχών μέσα από δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι η πεζοπορία και η ποδηλασία και τις τέσσερις εποχές του έτους.
«Στην περιοχή της Ελασσόνας υπάρχουν πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός. Έχουμε επενδύσει στην προβολή κυρίως του Ολύμπου αλλά και των ορεινών περιοχών που μπορούν να προσελκύσουν κατά κύριο λόγο φυσιολάτρες και ανθρώπους οι οποίοι έρχονται να περπατήσουν στα μονοπάτια αλλά και να γνωρίσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς που υπάρχουν στο δήμο μας» δήλωσε στο debbiestravel.gr ο δήμαρχος Ελασσόνας και πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Νίκος Γάτσας, τον οποίο και συναντήσαμε στο πλαίσιο του τριημέρου 1 – 3 Νοεμβρίου δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή της Ελασσόνας αλλά και των Τεμπών.
Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μέσω αυτών των προωθητικών ενεργειών, άρχισε πολύς κόσμος από την ίδια την περιοχή και ευρύτερα της Θεσσαλίας να ενδιαφέρεται να γνωρίσει τον Όλυμπο. «Φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν επισκεφτεί την περιοχή. Και έρχονται και ανεβαίνουν από τα χωριά της Ελασσόνας στο καταφύγιο ‘Χρηστάκη’ (2.450 μ.) και από εκεί στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ελασσόνας και πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε.
Επενδυτικό ενδιαφέρον για καταλύματα
Η περιοχή της Ελασσόνας, είναι ως επί το πλείστων, αγροτική και κτηνοτροφική, και χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ορεινό και ημιορεινό και λίγες εκτάσεις είναι πεδινές.
Η περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, δεδομένου ότι από εκείνη την πλευρά – τη δυτική- φτάνει κανείς στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου (Μύτικας, Σκολιό, Στεφάνι κλπ.), για το δε Μύτικα (2.918,8 μ.) είναι η πιο σύντομη πρόσβαση για κάποιον που θέλει να ανέβει και να κατέβει αυθημερόν (σ.σ. σύντομα θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ, σχετικά με την ανάβασή μας στο Σκολιό, δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στα 2.911 μ.).
Αυτή η δυνατότητα που προσφέρει η νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου, συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον επιχειρηματιών στο να επενδύσουν σε καταλύματα μικρής δυναμικής, για την προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στην περιοχή.
«Έχει υπάρξει, ήδη, ενδιαφέρον για ανάπτυξη καταλυμάτων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Leader και μπορεί να επιχορηγήσει πολλές τέτοιες επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα» δήλωσε στο debbiestravel.gr ο κ. Γάτσας εξηγώντας πως αρκετοί επιχειρηματίες έχουν προσεγγίσει την υπηρεσία της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τι χρειάζεται ώστε να καταθέσουν φάκελο για να ενταχθούν. «Πρόκειται για μικρά καταλύματα, μας ενδιαφέρει να προσεγγίζει ένα μοντέλο αγροτουρισμού παρά μαζικού τουρισμού. Η περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει μαζικό τουρισμό, είναι μια περιοχή που έχει ως κύρια βάση τον αγροτικό τομέα και για αυτό ο τουριστικός τομέας έχει περιθώρια να αναπτυχθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ελασσόνας και πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε.
Τα τοπικά προϊόντα της Ελασσόνας
Και ποιος δεν έχει ακούσει ή γευτεί τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η περιοχή της Ελασσόνας όπως είναι τα γαλακτοκομικά της με ναυαρχίδα την φέτα Ελασσόνας προϊόν ΠΟΠ, αλλά και το κρέας της, τα κρασιά (σ.σ. λειτουργεί επισκέψιμο οινοποιείο), τα τσίπουρα κλπ.
«Τι σας λείπει από την περιοχή σας, δήμαρχε;» ρωτήσαμε τον κ. Γάτσα. «Νομίζω ότι αυτό που μας λείπει είναι η αναγνωρισιμότητα της περιοχής, καθώς όλοι γνωρίζουν τα προϊόντα μας, ωστόσο ο κόσμος δεν έχει επισκεφτεί την περιοχή» απάντησε ο κ. Γάτσας προσθέτοντας «θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία μέσα από τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιούμε, να έρθει περισσότερος κόσμος να τη γνωρίσει την περιοχή, έστω και για λίγες ώρες, για μία ημέρα, και πιστεύω ότι θα του αρέσει και θα επιστρέψει, διότι είναι μια περιοχή που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον.».
*
-Στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER, συμμετέχουν εκτός του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας Α.Ε. – ΑΕΝΟΛ Α.Ε., ο γαλλικός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ventoux και ο περιφερειακός φυσικός δρυμός του Mont Ventoux και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Σερρών Α.Ε.
-Την Παρασκευή 1 με Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ο ΑΕΝΟΛ Α.Ε. πραγματοποίησε τριήμερο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της διακρατικής συνεργασίας. Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εσπερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διακρατικής συνεργασίας με θέμα «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελασσόνας, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα κλπ. Ακολούθησε δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα της Ελασσόνας.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου το πρόγραμμα περιλάμβανε πεζοπορική διαδρομή του Ολύμπου, όπου μέσω του καταφυγίου ‘Χρηστάκη’ κατέληγε στην κορυφή Σκολιό (2.911 μ.), γεύμα στο παραδοσιακό χωριό Κοκκινοπηλός, και το βράδυ επίσκεψη σε οινοποιείο στην περιοχή της Ελασσόνας το οποίο συνδυάστηκε και με οινογευσία.
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν δυο διαδρομές, μια πεζοπορική και μια ποδηλατική, με αφετηρία την Καρυά Ολύμπου, στα 900 μ. υψόμετρο. Η πεζοπορική διαδρομή ήταν σε σηματοδοτημένο κυκλικό μονοπάτι μέσα στο δάσος στην Καρυά, όπου και συμμετείχαν περίπου 50 περιπατητές
ενώ η ποδηλατική διαδρομή των 35 χλμ. με τη συμμετοχή 15 ποδηλατών, εκ των οποίων δυο Ισπανοί, πέρασε από την Καλλιπεύκη και τερμάτισε στους Γόννους του δήμου Τεμπών.
«Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε να αναπτύξουμε τον ποδηλατικό και περιπατητικό τουρισμό στην περιοχή μας και στον Όλυμπο, παίρνοντας την τεχνογνωσία από τη γαλλική ομάδα» δήλωσε στο debbiestravel.gr η Σεβαστή Μπασδέκη συντονίστρια του προγράμματος Leader, η οποία και μας συνόδευε καθ’ όλη τη διάρκεια των τριήμερων δραστηριοτήτων.
Ακολούθησε γεύμα στο χωριό Αμπελάκια του δήμου Τεμπών, όπου την ίδια μέρα διεξαγόταν η 6η Γιορτή Κάστανου, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
– Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εσπερίδας, η μηχανικός Φανή Σαμαρά παρουσίασε την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις σηματοδοτημένες διαδρομές, τόσο της πεζοπορικής η οποία ξεκινάει από το χωριό Κοκκινοπηλός σε υψόμετρο 1.300 μ. και καταλήγει στο Μύτικα στα 2.918,8 μ., έχει μήκος 14,5 χλμ., διάρκεια 10 – 12 ώρες, και βαθμό δυσκολίας 4), όσο και της ποδηλατικής 110 χλμ, διάρκειας έως 3 μέρες, με βαθμό δυσκολίας 1 – 4, κινείται σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και περνάει μέσα από πεδιάδες, δάση, με ανάβαση, κατάβαση ορεινού όγκου, και τμήμα της διαδρομής συμπίπτει με την ποδηλατική διαδρομή Euro Velo 11.
-Η κατανομή δημόσιας δαπάνης του προγράμματος LEADER ανά τομέα παρέμβασης στο νομό Λάρισας έχει ως εξής: Μεταποίηση 30%, Δημόσιες υποδομές 27%, Τουρισμός 24%, Βιοτεχνίες 10%, Υπηρεσίες – Εμπόριο 4%, Πολιτισμός 3%, Συνεργασίες – Διατοπικά 2%.