Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΔΕΘ - Helexpo: Δέκα χρόνια μαζί – «Η Έκθεση έγινε ξανά της...

ΔΕΘ – Helexpo: Δέκα χρόνια μαζί – «Η Έκθεση έγινε ξανά της μόδας!»

2013 – 2023 από τη συγχώνευση ορόσημο της ΔΕΘ και της Helexpo, οι οποίες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό εκθεσιακό φορέα, έναν φορέα που αποτελεί τον καθρέπτη των πολιτικοοικονομικών καταστάσεων της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από την ενοποίηση των δυο φορέων, της ΔΕΘ και της Helexpo, πραγματοποίησε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo και ο πρόεδρος της εταιρίας Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο γενικός διευθυντής της Αλέξης Τσαξιρλής παρουσίασαν όλα όσα έγιναν τη δεκαετία 2013-2023.

«Η Έκθεση είναι πάνω από όλα πολιτισμός», «η Έκθεση έγινε ξανά της μόδας!», «Ξυπνήσαμε τον κοιμώμενο γίγαντα» είναι εκφράσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο ‘Ι. Βελλίδης’ παρουσία της πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδος αλλά και εκπροσώπων του εξωτερικού.

«Αυτά τα δέκα χρόνια τα ‘είδαμε όλα’» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας αναφερόμενος στα μνημόνια, τα capital controls, τις πανδημίες κλπ. Ο ίδιος επισήμανε πως, κατόπιν μελετών, η Έκθεση θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προ των πυλών είναι η έγκριση του χρηματοδοτικού μοντέλου για την πολυπόθητη ανάπλαση, ούτως ώστε η πόλη να γίνει πιο ελκυστική και για τους κατοίκους της, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης των εκθεσιακών φορέων, που έχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο δήμους ή κρατίδια.

«Οι Εκθέσεις ανήκουν στις πόλεις» ανέφερε ο κ. Τζήκας, λέγοντας πως τον Ιανουάριο του 2024 θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το μοντέλο χρηματοδότησης ούτως ώστε να ξεκινήσει το έργο – τοπόσημο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας

Διπλάσια κερδοφορία

Η ΔΕΘ Helexpo από την ενοποίησή της και μετά κατάφερε να γίνει λειτουργικά κερδοφόρα σε λιγότερο από δυο χρόνια.

«Ξυπνήσαμε τον κοιμώμενο γίγαντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε νούμερα, όπου το 2013 η κερδοφορία ήταν στα 17,9 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να έχουν μειωθεί κατά 2 εκατ. ευρώ, από 19, 74 εκατ. ευρώ το 2012.

Δέκα χρόνια μετά, το 2023, κάνει λόγο για διπλασιασμό του τζίρου, στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2024, αναμένεται ρεκόρ 20ετίας σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης

Όταν η κρίση έγινε… ευκαιρία!

Τριάντα εκθεσιακά γεγονότα, κατά μέσο όρο, πραγματοποιούνται στα Περίπτερα της ΔΕΘ Helexpo, εκ των οποίων οι 18 εκθέσεις είναι της ΔΕΘ Helexpo και οι υπόλοιπες τρίτων, οι οποίες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις.

«Είδαμε πώς να κάνουμε την κρίση ευκαιρία» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Αλέξης Τσαξιρλής λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ Helexpo νέες εκθέσεις όπως τις, Freskon, Beyond, Forward Green, Renewable Energy Tech, Art Thessaloniki κλπ.  

«Η ΔΕΘ έγινε μόδα» είπε ο κ. Τσαξιρλής αναφέροντας και κάποια νούμερα επισκέψιμοτητας και συμμετοχών. Το 2012 οι επισκέπτες της ΔΕΘ ανήλθαν στους 130.000, το 2018 στους 283.853.

Το 2012 ήταν 500.000 οι επισκέπτες στο Εκθεσιακό Κέντρο για το σύνολο των δραστηριοτήτων στη διάρκεια ενός χρόνου ενώ σήμερα υπολογίζονται πάνω από 1 εκατομμύριο.

Πριν την ενοποίηση, οι ημέρες λειτουργίας του εκθεσιακού κέντρου ήταν 60 – 80 μέρες ενώ σήμερα είναι πάνω από 300 μέρες εκδηλώσεων. Επίσης, στη δεκαετία οι ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) ήταν συνολικά 7.565 από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από κράτη της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής.

Η ανάπλαση θα αυξήσει την υπεραξία της Θεσσαλονίκης

Το βλέμμα όλων, αναμφίβολα, είναι στην επόμενη μέρα της ΔΕΘ Helexpo και που αφορά την ανάπλασή της, έναντι της μετεγκατάστασης. Πρόκειται για το μοναδικό βιώσιμο σχέδιο, απαιτείται στήριξη από όλους τους φορείς της πόλης και τις δημόσιες αρχές.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο-τοπόσημο, όπως αναφέρθηκε, ένας πολύτιμος αναπτυξιακός μοχλός, που μόνο στη φάση της κατασκευής το όφελος για την πόλη θα είναι στα 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως και πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Όταν δε λειτουργήσει, σε βάθος 5ετίας το όφελος θα είναι 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως και πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως. Μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο Ευρωπαϊκής πόλης, για την οποία είχαν καταθέσει 116 αρχιτεκτονικά γραφεία από 33 πόλεις από πέντε ηπείρους, αναμένει το επόμενο διάστημα το μείγμα της χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το έργο.

Χαιρετισμοί στην εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι ο ‘γάμος’ γέννησε δημιουργία, προοπτική, πλούτο, αισιοδοξία. «Η Έκθεση είναι ο καθρέπτης των πολιτικοοικονομικών καταστάσεων, είναι πεδίο ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι επί 4 χρόνια ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνώρισε από κοντά όλη την εξαίρετη ομάδα της ΔΕΘ και πως η Έκθεση έχει αποκτήσει πλέον νέα αίγλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας Άγγελος Χαριστέας επισήμανε πως η δεκαετής πορεία της Έκθεσης έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς σε Βαλκάνια και Ευρώπη και πως η Θεσσαλονίκη είναι τρίτη πόλη στον κόσμο σε ψηφιακούς νομάδες.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης επισήμανε πως η συνένωση ήταν σωστή κίνηση που οδήγησε σε μια δυναμική, μαχητική εξέλιξη φέροντας ισχυρό οικονομικό πρόσημο για την πόλη. «Η ανάπλαση να είναι ένα θέμα ισχυρής ενότητας και να μείνει συνδεδεμένη με τον αστικό ιστό της πόλης, με περισσότερο πράσινο» δήλωσε ο κ. Αγγελούδης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, αναφερόμενος στη συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.

Στην προσφορά των εργαζόμενων της ΔΕΘ-HELEXPO στην αναπτυξιακή πορεία της δεκαετίας 2013-2023 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων της ΔΕΘ-HELEXPO Παναγιώτης Χατζηιωάννου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τις ευχαριστίες και τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κ. Φιλοθέου, μετέφερε εκπρόσωπος του, ενώ παρών ήταν και ο εμβληματικός πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ Αντώνης Κούρτης.

Μηνύματα στην εκδήλωση απέστειλαν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ  Θεόδωρος Καράογλου, που ήταν υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) το 2013 όταν πραγματοποιήθηκε η συνένωση της ΔΕΘ και της HELEXPO και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Τέλος, στο κλείσιμο της εκδήλωσης ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι της Έκθεσης «Σημείο Αναφοράς» με συνθέτη και στιχουργό τον Δημήτρη Μπρούχο και ερμηνευτή τον γνωστό τραγουδιστή, Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

*

-Η Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων αναφέρει ότι πρωτογενώς όταν πηγαίνει 1 ευρώ στον εκθεσιακό φορέα, 7-11 ευρώ διαχέονται δευτερογενώς στην τοπική και περιφερειακή οικονομία και τριτογενώς στην εθνική οικονομία.

-Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η ετήσια δραστηριότητα της ΔΕΘ-HELEXPO αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην πόλη, ήτοι πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

– Ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στη ΔΕΘ ξεκίνησε το 2016, αρχικά με τη Ρωσία και ακολούθησαν Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βουλγαρία. Στην 88η ΔΕΘ (7-15/9/2024), Τιμώμενη Χώρα θα είναι η Γερμανία η οποία θα συμμετέχει με 80 εταιρίες και θα καταλαμβάνει περίπτερο 6.000 τ.μ.

-H ΔΕΘ Helexpo λαμβάνει πιστοποίηση για το εργασιακό της περιβάλλον της ως Great Place to Work, καλύτερος φορέας πρακτικής φοιτητών (ΑΠΘ), υιοθετεί πολιτική κατά της βίας και του ρατσισμού, εφαρμόζει κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και προτύπων ESG. Το 56,32% των εργαζόμενων είναι γυναίκες ενώ το 54,55% των θέσεων ευθύνης είναι επίσης γυναίκες.

Η υπογράφουσα (αριστερά) με την υπεύθυνη της Διεύθυνσης Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της ΔΕΘ Helexpo Λένα Υψηλάντου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα