Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναDali Cybernetics: Ψηφιακή έκθεση με έργα του Νταλί

Dali Cybernetics: Ψηφιακή έκθεση με έργα του Νταλί

Ο θαυμαστός κόσμος του Σαλβαδόρ Νταλί θα φιλοξενείται τους επόμενους μήνες στη Θεσσαλονίκη μέσα από την ψηφιακή έκθεση «Dali Cybernetics- The Immersive Experience».

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Dali Cybernetics- The Immersive Experience» ή αλλιώς «Ταξίδι στο μυαλό μιας ιδιοφυίας – Μια εμπειρία εμβύθισης στο σύμπαν του Σαλβαδόρ Νταλί!» είναι ο τίτλος της έκθεσης που μέσα από ένα ψηφιακό ‘ταξίδι’ θα απολαμβάνει ο επισκέπτης μια συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί, από μια εντελώς νέα οπτική.

Μια εμπειρία αιχμής που βασίζεται σε παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA όπως ερμηνεύονται από τον Νταλί μέσα από τα έργα του. Διότι, όπως είχε πει και ο Νταλί: «Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική και η Βιολογία».

Τέχνη, επιστήμη, πίστη

Από τις 29 Μαρτίου και για τους επόμενους τρεις μήνες –έως 29 Ιουνίου-, στην Αποθήκη Γ’, στην Α’ προβλήτα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν με ψηφιακό τρόπο στα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου ζωγράφου.

Θα υπάρχει καταγραφή της πορείας των επιρροών του ζωγράφου, από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόυντ προς τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική.

Σ’ ότι αφορά την προσέγγιση της έκθεσης προς τον καλλιτέχνη χωρίζεται στις εξής ενότητες:

Η Τεχνολογία συναντά την Τέχνη: Ο Νταλί πίστευε ότι για να επιβιώσει η ζωγραφική, θα πρέπει να συνδεθεί με τη χρήση των υπολογιστών. Θεωρούσε ότι οι υπολογιστές είναι το μέλλον. Προέβλεψε ένα μέλλον όπου οι μηχανές θα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται από μόνες τους, ακόμα και να δημιουργούν Τέχνη.

-Η Τέχνη συναντά την Επιστήμη: Στην έκθεση θα απολαύσετε μία συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από μια εντελώς νέα οπτική. Μια εμπειρία αιχμής που βασίζεται σε παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA όπως ερμηνεύονται από τον Νταλί μέσα από τα έργα του.

-Η Επιστήμη συναντά την Πίστη: Στους πίνακες του Νταλί συμφιλιώνονται η πίστη στο Θεό με την επιστήμη. Η χρυσή τομή καθιερώνει τη γεωμετρική τελειότητα, το αισθητικό ιδεώδες με το οποίο ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο. Το εφαρμόζει στα έργα του, όπου ανακαλύπτουμε σχήματα οργανωμένα υπό αυτήν τη μυστική γεωμετρία. Ο διπλός έλικας του DNA γοητεύει τον Νταλί. Η σπείρα που μεταφέρει γενετική κληρονομιά είναι οι καμπύλες μέσω των οποίων ο Θεός μεταφέρει την αθανασία.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Δυο βασικοί χώροι, η Αίθουσα Immersive Experience 400 τ.μ. με οθόνες, και η Virtual Reality 360, θα ταξιδεύουν το κοινό.

Στην Αίθουσα Immersive Experience – εμπειρία εμβύθισης όπως μεταφράζεται-, σε οθόνες επιφάνειας 400 τ.μ., Τέχνη και Τεχνολογία συνδυάζονται σε ένα επαναστατικό θέαμα.

Στον επάνω όροφο της Αποθήκης Γ’ – στο μπαλκόνι- θα εξελίσσεται η Virtual Reality 360, εκεί όπου σε 30 περιστρεφόμενες πολυθρόνες, οι επισκέπτες φορώντας γυαλιά VR θα έχουν μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Νταλί.

Τι άλλο θα δείτε και θα κάνετε

Στην ψηφιακή έκθεση «Dali Cybernetics- The Immersive Experience» θα δείτε επίσης:

Διαδραστικό παιχνίδι: Περιπλανηθείτε στη ζωγραφική φαντασία του Νταλί, όπου προβάλλονται ψηφιοποιημένα επαναλαμβανόμενα στοιχεία από την εικονογραφία του και παρατηρείστε με ποιο τρόπο διαφεύγουν τα διαφορετικά στοιχεία όταν τα πλησιάζετε.

-Δημιουργικότητα: Βγάλτε τον καλλιτέχνη από μέσα σας, ζωγραφίζοντας αυθόρμητα πάνω στο έργο τέχνης «Η Γαλάτεια των Σφαιρών» όπου παρουσιάζεται το πρόσωπό της συντρόφου του Νταλί, Γκαλά, και προβάλλετε τις δημιουργίες σας στους τοίχους της αίθουσας.

-Προβολή ντοκιμαντέρ: Παρακολουθήστε, σε κινηματογραφική αίθουσα, το ντοκιμαντέρ του Τζακ Μποντ και γνωρίστε τον Σαλβαντόρ Νταλί στην καθημερινότητά του, το 1965 στη Νέα Υόρκη, όπου αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του και έρχεται σε επαφή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ο Νταλί απασχολούσε συχνά για την προβολή του.

-Περιήγηση: Περιηγηθείτε στους διαδρόμους της έκθεσης όπου  παρουσιάζονται πίνακες κι αποφθέγματα του διάσημου καλλιτέχνη. Παράλληλα με τις φάσεις της ζωής του Νταλί,  εμφανίζονται έργα κι επεξηγήσεις, για τους κυριότερους σταθμούς της καριέρας του καλλιτέχνη.

-Φωτογραφίες: Καθίστε στον αυθεντικό καναπέ Dali Lips της Barcelona Design και τραβήξτε αναμνηστικές φωτογραφίες σε ένα ειδικά φωτισμένο Photo booth.

 *

-Η έκθεση «Dali Cybernetics- The Immersive Experience» θα φιλοξενηθεί στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ’, Προβλήτα Α’.

-Ξεκινάει την Παρασκευή 29 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου 2024. Έκδοση εισιτηρίων στα ταμεία της Αποθήκης Γ’ στο Λιμάνι, στα καταστήματα Public και στο more.com.

Τιμές εισιτηρίων: Το κόστος των εισιτηρίων έχει οριστεί στα 15 ευρώ για ενήλικες, 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παιδιά από 5 ετών), 10 ευρώ για σχολεία, 50 ευρώ οικογενειακό 4 ατόμων.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη 09.30 – 21.30, Παρασκευή – Κυριακή 10.00 – 22.00, Δευτέρα κλειστά (εκτός αργιών και πρωινών για σχολεία). Σημειώνεται, ότι για το μήνα Μάιο, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας.

-Ο μέσος όρος παραμονής στην έκθεση υπολογίζεται μεταξύ 50 – 70 λεπτά, ενώ ημερησίως θα είναι επισκέψιμη σε τέσσερα χρονικά περιθώρια των 2,5 ωρών.

-Η έκθεση ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, την Πορτογαλία κλπ. και έρχεται στην Ελλάδα, με πρώτο της σταθμό τη Θεσσαλονίκη.

-Για τη συγκεκριμένη έκθεση όπου υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές από το Ίδρυμα Νταλί, συνεργάστηκαν ο Έλληνας παραγωγός Παύλος Μητσόπουλος και ο αρχιτέκτονας Στράτος Χατζηιωαννίδης που επιμελήθηκε τον χώρο. Την προώθηση και επικοινωνία της έκθεσης έχει αναλάβει το γραφείο δημοσίων σχέσεων Tsakalou PR.

-Μετά τη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία, στην Κωνσταντινούπολη και ενδεχομένως στην Αθήνα.

Ποιος ήταν Σαλβαντόρ Νταλί

Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. Γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρες της Καταλονίας, στις 11 Μαΐου του 1904.

Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού, στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ού αιώνα και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης.

Μετά το θάνατο της μητέρας του (1921), ο ίδιος σε ηλικία 17 ετών, εγκαθίσταται στη Μαδρίτη όπου και ξεκινά τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών (Academia de San Fernando). Αυτή την περίοδο, ο Νταλί πειραματίζεται με τον κυβισμό, αν και οι γνώσεις του γύρω από το νέο αυτό κίνημα είναι αρχικά ελλιπείς και στη Μαδρίτη δεν υπάρχουν άλλοι κυβιστές καλλιτέχνες. Επίσης, έρχεται σε επαφή με το ριζοσπαστικό κίνημα του ντανταϊσμού, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το έργο του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Συνδέεται παράλληλα φιλικά με τον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και με τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ. Το 1965 συναντά την Αμάντα Ληρ, η οποία τότε ήταν μοντέλο. Έκτοτε έγινε η προστατευόμενή του και μια από τις μούσες του.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί απεβίωσε στην Φιγέρες της Καταλονίας, στις 23/1/1989.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα