Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΙστορίες γαστρονομίας μέσα από τις γεύσεις!

Ιστορίες γαστρονομίας μέσα από τις γεύσεις!

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας λευκός ταραμάς, ένα roast από ιαπωνικό μοσχάρι με πουρέ σελινόριζας και κρέμα από σαλάμι Λευκάδας, ένα ορεκτικό πιπερονάτο, μια μπουκιά ντάκος, ένα κεφτεδάκι με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης αλλά και ένα ισλί, ένα καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα;

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η υπογράφουσα και μέλος της κριτικής επιτροπής (αριστερά), Έφη Καλαμπουκίδου ξεναγός (φωτ. Νικόλ Καζαντζίδου)

Τα οποία γευστικά μεζεδάκια συνοδεύτηκαν από έναν λευκό (50% Ασύρτικο, 50% Μοσχάτο Αλεξανδρείας), έναν μονοποικιλιακό ροζέ (Syrah 100%) και έναν ερυθρό ποικιλιακό οίνο (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah).

Μια ιστορία, ένα μύθο’ «να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο αποψινό Test the Taste μια ιστορία, ένα μύθο» εξηγεί στους 50 προσκεκλημένους – κριτές η Μαρία Αθανασοπούλου εμπνεύστρια και δημιουργός της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης Test the Taste.

«Και στη συνέχεια, οι πρεσβευτές, όλοι εσείς δηλαδή, θα μεταφέρεται αυτήν την ιστορία, με τον τρόπο που εσείς ξέρετε» συνέχισε η κα. Αθανασοπούλου, απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους της.

«Πρόκειται για ένα πιλοτικό γεγονός, ωστόσο, φιλοδοξία μας είναι, να επαναληφθεί, ξανά και ξανά» επισήμανε η Μαρία Αθανασοπούλου, εμπνεύστρια και δημιουργός της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης Test the Taste

Test the Taste!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου, στο πλαίσιο του 29ου πολυσυνεδρίου Money Show, που διεξάγεται, 27 – 29 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Hyatt Thessaloniki.

«Πρόκειται για ένα πιλοτικό γεγονός, ωστόσο, φιλοδοξία μας είναι, να επαναληφθεί, ξανά και ξανά» επισήμανε η Μαρία Αθανασοπούλου, η οποία, εδώ και 9 έτη, ως σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων, μαζί με τη Χρύσα Κρασσά, προωθούν την Ελλάδα, τη γαστρονομία της Ελλάδας, τις ομορφιές της Ελλάδας, τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα, σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, ξενοδόχους, στελέχη του συνεδριακού τουρισμού και γενικότερα σε εμπλεκόμενους του κλάδου.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Test the Taste

Από την Ελλάδα στην Ιαπωνία  

Η γευστική δοκιμή ξεκίνησε με έναν λευκό ταραμά – «Γεύση με ταυτότητα»- τον βαθμολόγησα!

Ακολούθησε το roast από ιαπωνικό μοσχάρι Wagui με πουρέ σελινόριζας, κρέμα από σαλάμι Λευκάδος και σάλτσα Yuzu Ponzu, δίνοντας τον χαρακτηρισμό της «Δημιουργικότητας».

Και λευκός ταραμάς, και μοσχάρι από την Ιαπωνία, και λευκός και ροζέ οίνος!

Γεύσεις Ελλάδας!

Μεζεδάκι/ορεκτικό πιπερονάτο με την ονομασία «Η Ελλάδα σε μια μπουκιά» ήταν η επόμενη γευστική δοκιμή, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, και ναι, ο χαρακτηρισμός σ’ αυτό το πιάτο ήταν «Ελληνική γεύση».

«Η Ελλάδα σε μια μπουκιά»

Ελληνική και η επόμενη γευστική δοκιμή’ για την ακρίβεια κριτική! Ντάκο, «μια μπουκιά μου είπαν να ετοιμάσω» είπε ο σεφ του κριτικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε στο Test to Taste. Ο χαρακτηρισμός μας, «Δροσερό, Τραγανό, Νόστιμο».

«Δροσερός, Τραγανός, Νόστιμος», διαφορετικός, θα έλεγα εγώ, ο ντάκος!

Γεύσεις Ανατολής

«Με άρωμα Ανατολής», αυτό μου έβγαλε το κεφτεδάκι χάντρα με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης που ήταν προς αξιολόγηση η επόμενη γευστική δοκιμή. Η οποία συνοδεύτηκε με ερυθρό οίνο, όπου, ναι, του ταίριαζε.

Κεφτεδάκι χάντρα με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης

Και ακολούθησαν, δυο γλυκά: το Ισλί, ένα χειροπιαστό γλύκισμα, με ρίζες από την Καππαδοκία, ένα γλύκισμα «που θέλει υπομονή, μεράκι, αγάπη για να το φτιάξεις» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πορφυρίδης.

Ένα γλύκισμα δουλεμένο στο χέρι, φτιαγμένο με αγνά υλικά, ελαφρύ σιρόπι, «και το κέντημα το φτιάχνουμε με ειδικό τσιμπιδάκι’ τα κεντάμε ένα ένα» συμπλήρωσε.

Ως «Μοναδικό κέντημα γεύσεων» χαρακτήρισα το ισλί (σ.σ. δεν είμαι των γλυκών), ωστόσο, ήθελα να βάλω σε κύκλο και τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς «Γλυκιά Ανάμνηση Καππαδοκίας» (εάν είχα ρίζες από εκεί), «Χειροποίητη Απόλαυση», «Εξαίσιο Γλύκισμα Ανατολής», «Πανδαισία Γεύσεων και Αρωμάτων».

Ως «Μοναδικό κέντημα γεύσεων» χαρακτήρισα τα ισλί της οικογένειας Πορφυρίδη, πώς αλλιώς;

Τελευταία γευστική δοκιμή, το καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα, από την Κερκίνη, η οποία φημίζεται για τα βουβαλίσια προϊόντα της. «Παραδοσιακό Γλύκισμα» ήταν ο χαρακτηρισμός που κύκλωσα το συγκεκριμένο γλυκό.

Να και το καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα

Ευχαριστούμε τη Μαρία Αθανασοπούλου και την Χρύσα Κρασσά και τις εταιρίες Top Tourism και Respond On Demand για την πρόσκληση συμμετοχής μας στην πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση, με στόχο την προώθηση της γαστρονομίας της χώρας μας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα