Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΞεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη (ΦΩΤΟ)

Ξεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη (ΦΩΤΟ)

Με το πολυτελές πλοίο «Σμύρνα ντι Λεβάντε» της Levante Ferries θα εκτελείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, τρεις φορές την εβδομάδα.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ένα ταξίδι στο όνειρο, ένα άκουσμα στην αρχή, κάτι «σαν μια νοσταλγική ναυτική ιστορία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πλοιοκτήτης της Levante Ferries Γιώργος Θεοδόσης κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης παρουσίασης του πλοίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ένα άκουσμα που σιγά σιγά έγινε ιδέα, με μελέτη και έρευνα έγινε όραμα, μετεξελίχθηκε σε στόχο που ωρίμασε, ενηλικιώθηκε και πλέον έπειτα από πολλές και επίπονες προσπάθειες, ο στόχος έγινε πραγματικότητα.

«Είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά θα συνδέουμε δυο κοσμοπολίτικες πόλεις, δυο πόλεις λιμάνια με ιστορικές αναφορές» δήλωσε ο κ. Θεοδόσης αναφερόμενος στο πολυτελές πλοίο το οποίο θα  ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, τη δύση με την ανατολή.

Ο πλοιοκτήτης και πρόεδρος της Levante Ferries Γιώργος Θεοδόσης με μια ζωγραφιά του πλοίου που του ΄δώρισε ένας πιτσιρικάς!

«Πολλές φορές ήρθαμε αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Διεκπεραιώσαμε πολύπλοκες, αχαρτογράφητες διαδικασίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε στους παρευρισκόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα 5 του πλοίου ο κ. Θεοδόσης προσθέτοντας «είναι μια ‘γραμμή φιλίας’, είναι η ένωση των δυο πλευρών του Αιγαίου, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία των δυο κρατών, μπορεί να διασφαλιστεί η αμοιβαία πρόοδος και ευημερία με πολλαπλά πλεονεκτήματα και για τις δυο πλευρές».

Γιώργος Θεοδόσης (δεξιά), Στράτης Απέργης (αριστερά)

Τρεις φορές την εβδομάδα

Το υπερσύγχρονο πλοίο «Σμύρνα ντι Λεβάντε», «ένα πλοίο κόσμημα με την πολυτέλεια κρουαζιερόπλοιου» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Θεοδόσης θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη τρεις φορές την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, δρομολόγια θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στις 19.00 από Θεσσαλονίκη, και Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή από Σμύρνη, την ίδια ώρα από Σμύρνη.

«Ξεκινάμε μετά από τρία χρόνια προσπάθειας και προετοιμασίας, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο, όμως η ώρα έφτασε» δήλωσε στο Debbiestravel.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Levante Ferries Στράτης Απέργης.  

Όπως ο ίδιος επισήμανε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, πρόκειται για μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, και τα στελέχη της προσδοκούν ότι η γραμμή θα εξυπηρετεί ανάγκες, θα καλύπτει δυνατότητες ανάπτυξης «και ευελπιστούμε να γίνει αγαπητή από την αγορά, ούτως ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το μεταφορικό έργο» πρόσθεσε.

Η γραμμή ξεκινάει αύριο, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου (σ.σ. το αυριανό δρομολόγιο εκτάκτως θα αναχωρήσει στις 17.00, αντί των 19.00 που θα εκτελείται) και όπως επισημάνθηκε θα είναι ένα αναγνωριστικό ταξίδι, με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρίας και συνεργατών ούτως ώστε να διαπιστώσουν ότι όλες οι εργασίες διεκπεραιώσεων, τελωνειακών ελέγχων κτλ. θα λειτουργούν άψογα.

Κόμβος για Ευρώπη και Βαλκάνια

Για μια πολύ σημαντική ακτοπλοϊκή σύνδεση, ένα επιπλέον κομμάτι στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισημαίνοντας πως το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, είναι ένα ευτυχές αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας και της δημοτικής αρχής.

«Χαιρόμαστε που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συνδέεται με αυτό της Σμύρνης, ουσιαστικά θα επικοινωνεί με την Ασία, σαν κόμβος και για την Ευρώπη και για τα Βαλκάνια» δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης όπως τόνισε, παρά τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των γειτόνων μας έχει πολύ φιλική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό να δημιουργηθεί εδώ στη Θεσσαλονίκη ένας κόμβος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών, αυτό επιδιώκουμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η σημαντική  πρωτοβουλία που ξεκινάει από αύριο θα συμβάλλει σ’ αυτόν το σημαντικό στόχο» επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.

150 θέσεις εργασίας σε μια ιστορική γραμμή

Το πολυτελές πλοίο «Σμύρνα ντι Λεβάντε» έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 948 επιβάτες, 55 φορτηγά, ή 315 οχήματα.

«Ξεκινάει αύριο μια ‘γραμμή φιλίας’, μια γραμμή σημαδιακή και ιστορική και είναι τιμή μου, αισθάνομαι ευτυχισμένος» δήλωσε στο Debbiestravel.gr ο πλοίαρχος του «Σμύρνα ντι Λεβάντε» Χρήστος Μωραΐτης. Σύμφωνα με τον ίδιο το πλοίο θα ταξιδεύει με 18 -20 κόμβους και το ταξίδι θα διαρκεί 14 ώρες.

Από την πλευρά του όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Απέργης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επενδυθεί περισσότερες από 1 εκατ. ανθρωποώρες εργασίας. Επί τρία χρόνια τουλάχιστον 100 άτομα καθημερινά – ενίοτε και 250 – 300-, εργάζονταν ταυτόχρονα πάνω στο πλοίο για να μπορέσει να φτάσει στη μορφή που είναι σήμερα.

«Όμως αυτά είναι ιστορία, σήμερα ξεκινάει η πρώτη μέρα της υπόλοιπης πορείας μας. Θέλουμε να συνδέσουμε δυο πόλεις, δυο λαούς, δυο χώρες, δυο ηπείρους, ενώνουμε την Ευρώπη με την Ασία, την Ελλάδα με την Τουρκία, τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη» επισήμανε ο κ. Απέργης προσθέτοντας πως έχουν δημιουργηθεί 150 θέσεις εργασίας και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ευελπιστούν ότι του χρόνου, θα διπλασιαστούν.

*

-Η Levante Ferries δραστηριοποιείται εδώ και επτά χρόνια στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στα νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

-Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη είναι η πρώτη διεθνής σύνδεση, και όπως επισήμαναν τα στελέχη της είναι ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση, έχει την ιδιαιτερότητα ότι αφορά μια τρίτη χώρα, και όχι μια ευρωπαϊκή, «άρα το διεθνές είναι ακόμη πιο σύνθετο, παρ’ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε» σημειώθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα