Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΓκιμαράες -Πορτογαλία: Εβδομάδα μόδας στην ‘πρωτεύουσα’ των υφασμάτων

Γκιμαράες -Πορτογαλία: Εβδομάδα μόδας στην ‘πρωτεύουσα’ των υφασμάτων

Εξήντα πορτογαλικές εταιρίες, 100 μάρκες, πάνω από 300 διεθνείς αγοραστές θα δώσουν το ‘παρών’ 9 και 10 Μαΐου στην Εβδομάδα Μόδας στην ιστορική πόλη Γκιμαράες (Guimarães) της Πορτογαλίας.

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Για έβδομη χρονιά η ‘πρωτεύουσα’ των υφασμάτων, η Γκιμαράες (Guimarães), ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Εβδομάδα Μόδας (Guimarães Fashion Week) συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της Πορτογαλίας αλλά και αγοραστών από 36 αγορές σ’ όλον τον κόσμο.

Για δυο μέρες, 9 και 10 Μαΐου η ‘καρδιά’ της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας θα χτυπάει στην ιστορική πόλη -το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους όπως την αποκαλούν-, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 300 διεθνών αγοραστών.

Η Εβδομάδα Μόδας (Guimarães Home Fashion Week) αποτελεί την πύλη για περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο, και όπως πληροφορείται το Debbiestravel.gr η  κλωστοϋφαντουργία στην Guimarães συμπληρώνει εκατό χρόνια με τα πρώτα εργοστάσια να κάνουν την εμφάνισή τους τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στόχος της GHFW

Κύριος στόχος της Ένωσης Home from Portugal που διοργανώνει την έκθεση είναι:

α. οι επισκέπτες να μπορούν να πάνε στις εταιρείες για να δουν πώς είναι οργανωμένες, πώς λειτουργούν και τι δυνατότητες έχουν

β. να ανοίξει ο δρόμος για νέες συνεργασίες, προσκαλώντας έναν σημαντικό αριθμό δυνητικών διεθνών αγοραστών, με οικονομική δυνατότητα και προθυμία να αγοράσουν προϊόντα μεσαίας και υψηλής ποιότητας, είτε με ιδιωτική ετικέτα είτε με πορτογαλικές μάρκες.

«Σκοπός είναι να βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στην καρδιά του κλάδου, ώστε να καταλάβουν καλύτερα ότι αυτό που βλέπουν στις διεθνείς εκδηλώσεις, γίνεται εκεί, στις τοπικές βιομηχανίες» επισημαίνουν.

Στο ιστορικό ξενοδοχείο Pousada de Santa Marinha

Η Εβδομάδα Μόδας για το σπίτι στην Guimarães θα διεξαχθεί επί δυο μέρες στο ιστορικό ξενοδοχείο Pousada de Santa Marinha το οποίο συνδυάζει την πολυτέλεια με την πορτογαλική ιστορία και τον πολιτισμό.

Χτισμένο σε μια προνομιακή θέση με θέα στην πόλη, το πρώην Αυγουστιανό μοναστήρι του 12ου αιώνα περιβάλλεται από υπέροχους κήπους με τα φυτά, τα δέντρα, τη λίμνη και τι σιντριβάνια από γρανίτη.

Στο πολυτελές ξενοδοχείο με τα διάσημα πορτογαλικά πλακάκια (azulejos) σε αφθονία, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1747, θα εκτίθενται τα διάσημα οικιακά υφάσματα και δεδομένου ότι έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την προώθηση των επιχειρήσεων και του δήμου, προκειμένου να αναπτυχθούν δουλειές και συνεργασίες.

Καινοτομία και εξαγωγές

Το Guimarães Home Fashion Week (GHFW) είναι η εκδήλωση αναφοράς για τα πορτογαλικά υφάσματα σπιτιού, παρουσιάζοντας σε εκατοντάδες διεθνείς αγοραστές ό,τι είναι πιο βιώσιμο και καινοτόμο στην εθνική βιομηχανία. Η συγκεκριμένη εβδομάδα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για εκθέτες και αγοραστές να γνωριστούν μεταξύ τους και να βιώσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η οικιακή κλωστοϋφαντουργία στην Πορτογαλία. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώσουν την πραγματικότητα της εθνικής οικονομίας, πολιτισμού και κοινωνίας, κατανοώντας την ιστορία της χώρας και τις επιρροές της σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά της σχέδια.

Περισσότερες από 60 εταιρίες θα έρθουν σε επαφή με πελάτες από 30 και πλέον αγορές από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ορισμένοι από τους καλύτερους Πορτογάλους παραγωγούς και εξαγωγείς θα εκθέσουν τα προϊόντα τους μεσαίας και υψηλής ποιότητας, τα οποία εξάγονται σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά το γεγονός ότι σ’ όλη την χώρα υπάρχουν εθνικές εταιρείες στον κλάδο, η οικιακή κλωστοϋφαντουργία είναι μια βιομηχανία με μεγάλη απήχηση και σημασία παγκοσμίως, και η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεντρωμένη στη Guimarães.

«Από το 1922, η Amalia Home Collection αναπτύσσει και παράγει υψηλής ποιότητας και καλλιτεχνικά υφάσματα για το σπίτι. Κατασκευασμένα στην Πορτογαλία και εμπνευσμένα από την πορτογαλική κουλτούρα και τα όμορφα τοπία της, καθένα από τα σχέδια είναι μοναδικό και λέει μια διαφορετική ιστορία» αναφέρει στο Debbiestravel.gr η Beatriz Coelho Lima της Amalia Home Collection.

Σ’ ‘ότι αφορά το όνομα Amalia εμπνεύστηκε από τη Maria Amália, την αγαπημένη προγιαγιά ενός από τους δημιουργούς της Amalia Home Collection αλλά και από την καταπληκτική Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Amália Rodrigues, η οποία έχει αγγίξει την καρδιά όλου του κόσμου μέσω της πιο διάσημης πορτογαλικής μουσικής Fado.

Η Γκιμαράες

Η Γκιμαράες είναι πόλη της Πορτογαλίας, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και έχει πληθυσμό 52.000 κατοίκους. Το σύνολο της επαρχίας της Γκιμαράες έχει πληθυσμό 161.876 κατοίκους και εκτείνεται σε 241.3 τετραγωνικά μέτρα.

Η πόλη ιδρύθηκε από τον κόμη Βίμαρα Πέρες αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της πρώτης κομητείας της Πορτογαλίας το 868 μ.Χ.  Η Γκιμαράες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας  και είναι γνωστή ως «το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους».

Το ιστορικό  κέντρο της Γκιμαράες κέντρο αποτελεί από το 2001 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο κάστρο της πόλης ο Δούκας Αλφόνσο Ενρίκες  διακήρυξε την πορτογαλική ανεξαρτησία από το Βασίλειο του Λεόν, μετά τη Μάχη του Σάο Μαμέντε, απαιτώντας ο ίδιος να είναι ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας.

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Francisco Sá Carneiro Airport στο Πόρτο και απέχει 60 χλμ.

*

– Η Guimarães Home Fashion Week θα διεξαχθεί 9 και 10 Μαΐου στην ιστορική πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας. Επίσης, το διήμερο 11 και 12 Μαΐου, οι δυνητικοί αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα για ατομικές επισκέψεις στις εταιρείες, κατόπιν ραντεβού, για οριστικοποίηση συμφωνιών, επίσκεψη στις μονάδες παραγωγής κ.λπ.

-Η έκθεση η οποία διοργανώνεται από την Ένωση Home from Portugal σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εμπορίου και Επενδύσεων της Πορτογαλίας Aicep και συγχρηματοδοτείται από την Πορτογαλία 2030, στο πλαίσιο του προγράμματος Compete 2030 – Innovation and Digital Transition, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

-Η Πορτογαλία βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου και συνορεύει στα βόρεια και ανατολικά με την Ισπανία, ενώ βρέχεται στα δυτικά και στα νότια από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η πορτογαλική επικράτεια περιλαμβάνει  επίσης δύο αυτόνομες περιοχές: τα αρχιπελάγη της Μαδέιρα και των Αζορών, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα