Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΗ Έδεσσα, το Βιετνάμ και ο Χο Τσι Μινχ!

Η Έδεσσα, το Βιετνάμ και ο Χο Τσι Μινχ!

Τι σχέση μπορεί να έχει η Έδεσσα με το Βιετνάμ και τα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη;

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

DSCN9479

Η ίδρυση του ομώνυμου Επίτιμου Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε, την Πέμπτη 25 Μαΐου, από την Πρεσβεία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία ανθρώπων του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, σε μια όμορφη εκδήλωση, παρά την -αναμενόμενη- βροχόπτωση-, η  Πρεσβεία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ και η Πρέσβης, Tran Thi Ha Phuong, ανακοίνωσαν την ίδρυση Επίτιμου Προξενείου του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη.

DSCN9499 Ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη, Βασίλειος Κωνσταντινίδης, με την Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάν, Tran Thi Ha Phuong

Τα καθήκοντα του Επίτιμου Προξένου, αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας Βασίλειος Κωνσταντινίδης.

Στα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε επίσημα προσκεκλημένος και ο δήμος Έδεσσας με αντιπροσωπεία του.

Για να δούμε όμως τι σχέση έχει η Έδεσσα με το Βιετνάμ;

Ο Χο Τσι Μινχ πέρασε και από την Έδεσσα!

Ο Χο Τσι Μινχ (1890-1969), ο γνωστός θρύλος και ιδρυτής του Βιετνάμ, πέρασε και από την Έδεσσα, ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού ανάμεσα σε στρατιώτες μιας πολυεθνικής δύναμης που βοήθησαν την Ελλάδα αλλά και την Έδεσσα με το έργο τους στα πρώτα τους βήματα αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912.

Η παραπάνω καταγραφή, όπως αναφέρουν στο debbiestravel.gr, έγινε από τον Εδεσσαίο δημοσιογράφο Σόλωνα Γρηγοριάδη, ο οποίος βρέθηκε ως ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής, το 1965 στο Βιετνάμ, και κατάφερε να πάρει συνέντευξη από την ηγεσία του τότε μετώπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία έγινε για λόγους ασφαλείας με πλήρη μυστικότητα, ο Χο Τσι Μινχ -που σημαίνει φωτισμένος- αποκάλυψε ότι γνώριζε την περιοχή προέλευσης του δημοσιογράφου, τα Βοδενά (σημερινή Έδεσσα) αναγνωρίζοντας την ως «πόλη των νερών και των κερασιών».

Οι λεπτομέρειες της συνέντευξης παρέμειναν για χρόνια στην αφάνεια έως την ίδρυση της πρώτης πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

 Πάρκο φιλίας και γέφυρα φιλίας

Όπως δηλώνουν στο debbiestravel.gr, ο  υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού δήμου Έδεσσας Βαγγέλης Κυριακού, και ο αντιδήμαρχος Έδεσσας Τάσος Δίου, η σχέση της Έδεσσας είναι ίσως η απαρχή της σχέσης της Ελλάδας με το Βιετνάμ, και μάλιστα πριν ακόμα την ίδρυσή του.

DSCN9504Ο  υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού δήμου Έδεσσας Βαγγέλης Κυριακού με την Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάν, Tran Thi Ha Phuong

Όπως επισημαίνουν, ήδη έχουν υπάρξει αποστολές στην Έδεσσα από το Βιετνάμ από το υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Χο Τσι Μινχ με τη βοήθεια της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, ενώ ο δήμος Έδεσσας με πρόσφατη απόφασή του πρόκειται να προχωρήσει στην αναδημιουργία ενός πάρκου φιλίας των λαών στην μνήμη του Χο Τσι Μινχ και των άλλων στρατιωτών πολύ κοντά στους Καταρράκτες Έδεσσας.

Στη δημιουργία γέφυρας φιλίας και συνεργασίας με τη γενέτειρα πόλη του Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ, είναι επίσης, σε συζητήσεις ο δήμος Έδεσσας.

Πρόσφατα, η πρέσβης του Βιετνάμ Tran Thi Ha Phuong βρέθηκε στην Έδεσσα ακολουθώντας την πολιτιστική ξενάγηση στα βήματα του Χο Τσι Μινχ, απολαμβάνοντας ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά τον Χο Τσι Μινχ».

DSCN9505 Ο αντιδήμαρχος Έδεσσας Τάσος Δίου, με την Πρέσβη Βιετνάμ Tran Thi Ha Phuong, και την υπογράφουσα Ντέπυ Χιωτοπούλου

-Σ’ ότι αφορά τους στόχους  και το ρόλο του Προξενείου του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, είναι η ανάπτυξη επιτυχημένων διμερών επιχειρηματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Βιετνάμ.

-Η  ελληνική Πρεσβεία στο Ανόι άρχισε να λειτουργεί από το 2007, ενώ η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα ιδρύθηκε το 2010.

-Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βιετνάμ έχουν αναπτυχθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία με τη διεύρυνση του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς και την ικανοποιητική συνεργασία στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.

-Το Επίτιμο Προξενείο του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται επί της οδού Πλατεία Αριστοτέλους 3, στην καρδιά της πόλης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα