Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη87η ΔΕΘ: ‘Φίσκα’ η φετινή έκθεση με 1.500 εκθέτες - Τιμώμενη χώρα...

87η ΔΕΘ: ‘Φίσκα’ η φετινή έκθεση με 1.500 εκθέτες – Τιμώμενη χώρα η Βουλγαρία

Με συνεχή παρουσία από το 1926 – χρονιά που διεξήχθη η πρώτη ΔΕΘ- η γειτονική μας Βουλγαρία θα είναι η Τιμώμενη χώρα στη φετινή 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που διεξάγεται 9 – 17 Σεπτεμβρίου. Όλα τα ‘αστέρια’ πολιτικά και επιχειρηματικά της Βουλγαρίας θα δώσουν το ‘παρών΄ στην 87η ΔΕΘ.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Με 1.500 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους), 18 κρατικές διεθνείς συμμετοχές εκ των οποίων οι τρεις για πρώτη φορά – Μολδαβία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα-, εννέα θεματικά αφιερώματα, συνέδρια, ημερίδες, Β2Β συναντήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και μουσικές συναυλίες κλπ. ξεκινάει με μεγάλη αισιοδοξία η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 9 – 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO Τάσος Τζήκας, Τιμώμενη Χώρα η γειτονική μας Βουλγαρία, η οποία στο Περίπτερο 13, θα καλύπτει 2.600 τ.μ. με τη συμμετοχή 60 επιχειρήσεων από κλάδους της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των logistics, της τεχνολογίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας, των μεταφορών κλπ. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ, τουλάχιστον 1.000 ραντεβού σε Β2Β συναντήσεις έχουν οργανωθεί ανάμεσα σε βουλγαρικές και ελληνικές επιχειρήσεις και εταιρίες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Βουλγαρική παρουσία στη διοργάνωση θα απαρτίζεται από τον πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, υπουργούς της Κυβέρνησης καθώς και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Να σημειώσουμε ότι η Βουλγαρία, συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωσή της – το 1926- (σ.σ. τότε συμμετείχαν μόλις δυο χώρες του εξωτερικού, η Βουλγαρία και η ΕΣΣΔ) και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία τόσο στη γενική έκθεση όσο και στις κλαδικές.

Εννέα θεματικά αφιερώματα

Κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ θα παρουσιαστούν και εννέα διαφορετικά θεματικά αφιερώματα:

Κυκλική οικονομία στην οποία θα συμμετέχουν εταιρίες που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα καθώς και προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Θα αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ. σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους με περισσότερες από 55 συμμετοχές.

Akademia με τη συμμετοχή 13 Ανώτατων δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα παρουσιάσουν νέα προγράμματα σπουδών, καινοτόμα προπτυχιακά (Bachelor), μεταπτυχιακά (Master), διδακτορικά (PhD), προγράμματα σπουδών κλπ. Το αφιέρωμα της Akademia θα φιλοξενείται στο Περίπτερο 14.

Ελλάδα των Περιφερειών, Γαστρονομία – Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos – Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα – Οικιακός Εξοπλισμός συμπληρώνουν τα 9 θεματικά αφιερώματα.

Εκθέτες και Περίπτερα σε 33.000 τ.μ.

Η φετινή 87η ΔΕΘ καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου και μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αξιοποιηθεί φτάνουν σχεδόν τα 33.000.

«Η ΔΕΘ φέτος είναι ‘φίσκα’» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Αιμ. Ριάδης» της ΔΕΘ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κρατικές διεθνείς συμμετοχές, οι οποίες φέτος είναι 18 μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία. Αυτές είναι οι Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία, Νεπάλ ενώ τρεις συμμετέχουν για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη Μολδαβία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα, η οποία όπως επισημάνθηκε, πιθανόν τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ένα διαφορετικό status στη Θεσσαλονίκη.

Επιστροφή στην κλωστοϋφαντουργία

Ένα σαλόνι για την ένδυση και υπόδηση θα παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ και μάλιστα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για πρώτη φορά διοργανώνει ειδική θεματική ενότητα, στο Περίπτερο 16, σε 1.600 τ.μ.

Στο Thessfashion θα συμμετέχουν περίπου 40 επιχειρήσεις και επίσης θα πραγματοποιηθούν δυο επιδείξεις μόδας. Συγκεκριμένα το Σάββατο 16/9, και ώρες 18.00 – 21.00, με γυναικείο, αντρικό ένδυμα, υπόδημα και αξεσουάρ, και την Κυριακή 17/9 στις 12.00 το μεσημέρι με παιδικό ένδυμα.

Αθλητισμός με μήνυμα «Όχι στη βία»

Κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ το ‘παρών’ δίνει και ο αθλητισμός με μήνυμα «Όχι στη βία». Συγκεκριμένα, από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί το Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5×5 με αγώνες ποδοσφαίρου 5×5 καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης, παιδικοί αγώνες κοριτσιών 12-15 ετών κλπ.

Στον ‘αέρα’ η εφαρμογή της HELEXPO

Άλλη μια καινοτομία της φετινής 87ης ΔΕΘ είναι η λειτουργία της εφαρμογής HELEXPO App, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πρόγραμμα της ΔΕΘ, των συνεδρίων, των ημερίδων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι μουσικές συναυλίες

Το φετινό πρόγραμμα του καθιερωμένου πλέον μουσικού θεσμού της ΔΕΘ κρύβει πολλές εκπλήξεις που θα καλύψουν όλες τις προτιμήσεις και θα ικανοποιήσουν κάθε ηλικία. Κάθε βράδυ, στις 21.30, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί μία συναυλία στο Τόξο της ΧΑΝΘ δωρεάν, μόνο με το εισιτήριο εισόδου της 87ης ΔΕΘ.

Ποδαρικό κάνουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ο Στέλιος Ρόκκος και οι  ONIRAMA, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το μουσικό πάρτι της 87ης ΔΕΘ.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει διαχρονικά.

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ο Θοδωρής Φέρρης και η Josephine παίρνουν τη σκυτάλη, για να βάλουν… φωτιά στο stage των Music Events Live και να ξεσηκώσουν το νεανικό κοινό της 87ης ΔΕΘ.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου το σκηνικό αλλάζει με ένα αφιέρωμα στον μουσικό θρύλο Tina Turner. Το βραβευμένο musical tribute «One Night Of Tina», που έχει ταξιδέψει με το αυθεντικό cast του West End του Λονδίνου σε 26 χώρες και έχει μαγέψει χιλιάδες θεατές, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 87η ΔΕΘ.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου δύο ξεχωριστές κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, συναντιούνται στη σκηνή της 87ης ΔΕΘ. Μαζί τους ο Χάρης Μακρής.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου δύο επίσης αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο Κώστας Μακεδόνας (συμμετέχει η Χριστιάνα Γαλιάτσου) και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα τιμήσουν την 87η ΔΕΘ με τη μουσική τους παρουσία.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με μια αγκαλιά τραγούδια ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έρχεται να ταξιδέψει το κοινό στο πλούσιο μουσικό του σύμπαν.

Το πρόγραμμα των φετινών Music Events Live ολοκληρώνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Πέτρος Ιακωβίδης και Ήβη Αδάμου.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα του έργου ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

«Ήρθε η ώρα για οριστική αλλαγή σελίδας για τη ΔΕΘ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης λέγοντας ότι η ΔΕΘ έχει φτάσει στο υψηλότατο σημείο της, «ταβανιάζει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε πως «το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά» προσθέτοντας «η φετινή ΔΕΘ να είναι η τελευταία ΔΕΘ έτσι όπως την γνωρίζουμε». Ο ίδιος τόνισε πως το έργο της ανάπλασης θα αναβαθμίσει το εκθεσιακό προϊόν, θα γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλους ενώ θα πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί από τις Κυβερνήσεις (νυν και πρώην), την ΔΕΘ, την ΠΚΜ, το Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και όλους τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς φορείς της πόλης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην έναρξη της πολύ φιλόδοξης ΔΕΘ, για μια περίοδο γόνιμη, παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της, επισήμανε πως η πόλη είναι ‘sold out’ για αυτές τις ημέρες, ωστόσο «στόχος μας είναι να είναι όλο το χρόνο sold out» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει άνθηση στον τομέα των επενδύσεων, στην κρουαζιέρα, τον τουρισμό, στην ανάπτυξη, όμως εξαιρετικά σημαντικό είναι το κομμάτι των υποδομών. «Περιμένουμε την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της ΔΕΘ» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου, μεταξύ άλλων, έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας Nikolay Pavlov, ο οποίος ότι η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην 87η ΔΕΘ ως Τιμώμενη Χώρα, αποτελεί μια «τεράστια ευκαιρία στο να προβάλλουμε τις επιχειρήσεις μας, την ίδια μας τη χώρα».

*

-Η 87η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί 9 – 17 Σεπτεμβρίου, στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 16.00 – 22.00, Σάββατο – Κυριακή 10.00 – 22.00. Γενική είσοδος 8 ευρώ, παιδικό εισιτήριο (4-10 ετών) 5 ευρώ, οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων 25 ευρώ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με την επίδειξη κάρτας 25 ευρώ, παιδιά έως 4 ετών δωρεάν.

Διάθεση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο ΑΠΘ: Θα επιτρέπεται η απρόσκοπτη είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στους υπαίθριους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Campus ΑΠΘ), τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Δευτέρα 11/09 έως Παρασκευή 15/09 – Ώρες 15:00 – 23:30 
Σάββατο 16/09 και Κυριακή 17/09 για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται ότι η HELEXPO διαθέτει δύο χώρους στάθμευσης, οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση: Υπαίθριο πάρκινγκ στην οδό Αγγελάκη με Αλεξάνδρου Σβώλου (επί πληρωμή) και στεγασμένο πάρκινγκ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου (επί πληρωμή).

-Η 87η ΔΕΘ είναι ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ- HELEXPO Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

-Το Περίπτερο της Βουλγαρίας θα εγκαινιάσουν μαζί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κα ο Βούλγαρος ομόλογός του Νικολάι Ντένκοφ, ο οποίος θα είναι στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ θα είναι και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος θα επισκεφτεί το Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας και θα συναντηθεί με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

-Το 3ο Συνέδριο του Economist θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο ‘Ι. Βελλίδης’ με τίτλο «Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές – Χτίζοντας αξιόπιστες συνεργασίες στην περιοχή». Επίσης, το συνέδριο για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας ανθεκτικότητα» θα διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο ‘Ι. Βελλίδης’.

-Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα Ελλάδας – Βουλγαρίας εστιάζοντας σε σημαντικά ζητήματα όπως τα λιμάνια και οι υποδομές, η τεχνολογική καινοτομία, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η ενέργεια, ο κυκλικός τουρισμός. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο ‘Ι. Βελλίδης’, στις 14.00, και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Bogdan Bogdanof.

-Το ‘παρών’ στην 87η ΔΕΘ θα δώσουν 49 Επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την χώρα, υπό την αιγίδα των Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

-Στο Περίπτερο των Εθνών (6) θα φιλοξενείται η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές» με συλλογές από γνωστούς συλλέκτες και θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Το τελευταίο τετραήμερο (14-17 Σεπτεμβρίου) θα διοργανωθεί η 2η συλλεκτική EXPO 2023, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα και για αγορές.

-Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το 55ο Ράλι ΔΕΘ από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

-Επίσης, τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας παρουσιάζονται σε ένα πολιτιστικό αφιέρωμα «Ζωή σαν παραμύθι» που επιμελείται και παρουσιάζει η καλλιτέχνιδα Μαρίνα Πετρή. Η περφόρμανς θα παρουσιάζεται στο αφιέρωμα καθημερινά, στις 19:00, στον ισόγειο χώρο κάτω από την αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» και θα περιέχει ένα σύνολο από βίντεο και εικόνες από την περίοδο της ζωής της Κάλλας στην Ελλάδα του ‘20, στη νέα γη που την φιλοξένησε, τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε όλη τη διαδρομή της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα