Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΚίεβο - Στις όχθες του Δνείπερου (ΦΩΤΟ)

Κίεβο – Στις όχθες του Δνείπερου (ΦΩΤΟ)

Σεργιανίζοντας στις καλλιτεχνικές γειτονιές του και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους  χαζεύεις τα εντυπωσιακά κτίρια, τις πλατείες και τους επιβλητικούς ναούς με τους χρυσούς τρούλους, τα μνημεία αλλά και τον κόσμο που πηγαινοέρχεται και απολαμβάνει τη βόλτα του. Όλα αυτά, στο Κίεβο, μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ως μια πόλη «πράσινη» και πνευματικό κέντρο χαρακτηρίζεται η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, με τα πέντε εκατομμύρια πληθυσμό, τις πολλές λίμνες και ποτάμια, τα τριακόσια περίπου πάρκα, τα σπουδαία ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησίες, τα μουσεία και βεβαίως τον ποταμό Δνείπερο, τον τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης, που το διασχίζει και ενώνει τις δυο του όχθες με επτά γέφυρες.

Η Ουκρανία βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη και συνορεύει με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία,  την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Η έκτασή της υπολογίζεται 603.628 τ. χλμ. και ο πληθυσμός της κοντά στα 46 εκ. Είναι χώρα βιομηχανική και αγροτική καθώς και κέντρο παραγωγής μετάλλου.

Ανθρώπινη δραστηριότητα στην Ουκρανία καταγράφεται εδώ και πάνω από 3000 χρόνια. Το 1917 μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία και την κατάληψη της ουκρανικής επικράτειας από τις Κεντρικές Δυνάμεις, ιδρύθηκε η Ουκρανική Εθνική Δημοκρατία. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατακτήθηκε από τους Γερμανούς, το 1932-1933 πέθαναν εκατομμύρια ανθρώποι από λιμό, το 1934 γίνεται πρωτεύουσα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, στις 26 Απριλίου 1986 προκαλείται η τεράστια οικολογική καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ (100 χλμ. από το Κίεβο) ενώ στις 24 Αυγούστου του 1991 η Ουκρανία αναδεικνύεται σε ανεξάρτητο κράτος.

Τα θρησκευτικά μνημεία του Κιέβου

Μιας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ουκρανοί είναι Ορθόδοξοι και η Ορθοδοξία είναι ο βασικός πυλώνας για τη λαϊκή τους παράδοση ξεκινάμε την ξενάγηση από το σημαντικότερο  μοναστήρι ολόκληρης της Ουκρανίας και κάποτε και της Ρωσίας, της Αγίας Λαύρας. Βρίσκεται στην αριστοκρατική και προστατευόμενη περιοχή Pechers’ ka και η κύρια είσοδος βρίσκεται στην εκκλησία της Πύλης της Αγ. Τριάδας. Οκτώ κρατικά μουσεία συμπεριλαμβάνονται στο μοναστήρι (μεταξύ άλλων των Αστείρευτων Θησαυρών και της Μικρομινιατούρας ), κατακόμβες και βεβαίως ο εντυπωσιακός ναός  Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τους επίχρυσους τρούλους και το επιβλητικό καμπαναριό.

Άλλο ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της πόλης είναι ο καθεδρικός  ναός της Αγίας Σοφίας με τους 13 τρούλους και το ομώνυμο μοναστήρι. Η Αγία Σοφία μαζί με την Αγία Λαύρα συμπεριλαμβάνονται από το 1990 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ο παλαιότερος του Κιέβου, χιλίων ετών, που όμως από το 1934 λειτουργεί ως κρατικό μουσείο.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ο παλαιότερος του Κιέβου

Στο κέντρο της πόλης

Περπατώντας τον κεντρικό δρόμο Volodymyrs’ ka από τη μια κατεύθυνση φτάνουμε στη Χρυσή Πύλη (Zoloti Vorota) – την ιστορική είσοδο προς την αρχαία πόλη. Από την άλλη κατεύθυνση περνάμε από την Αγία Σοφία και φτάνουμε στην πλατεία Mykhailivs’ kaj pl. εκεί όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Μιχαήλ με τους επτά τρούλους και το ομώνυμο μοναστήρι.

Εκεί κοντά και το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και δυο πεντάστερα ξενοδοχεία, γνωστών πολυτελών αλυσίδων, το Intercontinental και το Hyatt.

Παράλληλος δρόμος με την Volodymyrs’ ka, ο εμπορικός κεντρικός δρόμος του Κιέβου Khreschatyk (σ.σ. στο νούμερο 15 αναζητήστε το καφέ «Passage» βιεννέζκου ύφους) ο οποίος περνάει και από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας (Maidan Nezalezhnosti) με το υπόγειο εμπορικό κέντρο, το άγαλμα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και βεβαίως την έντονη κίνηση.

Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Mykhailivs’ kaj pl. και το ναό του Αγίου Μιχαήλ βρίσκεται η είσοδος του τελεφερίκ που ενώνει την Ανω Πόλη με την μπόεμικη γειτονιά Podol. Όσον αφορά τη γειτονιά Podol περιτριγυρίζεται από καλόγουστα καφέ και μπαράκια καθώς και όμορφα κτίρια.

Ένα ακόμη σημείο που πραγματικά μένει αξέχαστο στον ταξιδιώτη είναι η γειτονιά του Αγίου Ανδρέα με την ομώνυμη εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ και την υπαίθρια αγορά – η “Μονμάρτρη” του Κιέβου- που ξεκινάει από κει και καταλήγει στην πλατεία Kontraktova pl.   

Στην υπαίθρια αγορά του Αγίου Ανδρέα

 Στα αξιοθέατα του Κιέβου προσθέτουμε και την Αψίδα της Φιλίας των Λαών με την πανοραμική θέα, το Μνημείο των Ιδρυτών του Κιέβου (τέσσερα αδέλφια απ’ όπου η πόλη πήρε το όνομα του μεγαλύτερου),

το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, την Όπερα, το Σπίτι με τις Χίμαιρες (Dim z khymeramy) του αρχιτέκτονα Gorodetskiy, απέναντι το Προεδρικό Μέγαρο, το μετρό με τις τρεις γραμμές, τις 50 στάσεις και τους εντυπωσιακούς σταθμούς του.

Σε σταθμό του μετρό

Hot spot και η γαστρονομία τόσο με τοπικές όσο και διεθνείς γεύσεις, τα μοντέρνα bar restaurant και η έντονη νυχτερινή ζωή, που για τον ανδρικό πληθυσμό κρύβει πολλές εκπλήξεις!!

Κάποτε στο… Κίεβο

*Το κείμενο είχε δημοσιευτεί στο life style περιοδικό Close Up

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα