Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηWine Wisely: Οινογευσίες με κρασιά ΠΓΕ Τυρνάβου και Νέας Αγχιάλου

Wine Wisely: Οινογευσίες με κρασιά ΠΓΕ Τυρνάβου και Νέας Αγχιάλου

Επτά ετικέτες κρασιών από τους Συνεταιρισμούς Τυρνάβου και Νέας Αγχιάλου συνδυασμένες με πέντε πιάτα, κάνοντας το σωστό pairing

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Wine Wisely (κρασί με σοφία) είναι ο τίτλος της ενέργειας για το κρασί περιλαμβάνοντας συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλλά και προώθηση οινοποιείων και συνεταιρισμών της Ελλάδας, σε συνδυασμό με εξαγωγική δραστηριότητα των προϊόντων.

Επτά διαφορετικές ετικέτες από δυο συνεταιρισμούς, του Τυρνάβου και της Νέας Αγχιάλου από τη Θεσσαλία προβλήθηκαν σε εκδήλωση για εκπροσώπους των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Το κρασί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και γιορτής, και επιλέγοντας επώνυμο οίνο:

α. απολαμβάνουμε την αυθεντική γεύση και ποιότητα

β. στηρίζουμε την τοπική παραγωγή και την εθνική οικονομία και

γ. προβάλλουμε διεθνώς τον ελληνικό οινικό πολιτισμό και γαστρονομία.

Κάθε φιάλη και μία ιστορία

Όσο γνωρίζουμε το κρασί, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε. Επιλέγοντας επώνυμα εμφιαλωμένα κρασιά, αφενός μας διασφαλίζεται η ποιότητα και νομιμότητα, αφετέρου υποστηρίζουμε τον Έλληνα αμπελουργό και οινοποιό.

Άλλωστε, κάθε φιάλη αφηγείται την ιστορία ενός τόπου και των ανθρώπων του, που την παράγουν.

Οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ

Οι οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ αποτελούν την ταυτότητα του ελληνικού αμπελώνα. Η γεωγραφική προέλευση, το κλίμα, το υψόμετρο, το έδαφος και οι παραδοσιακές τεχνικές καθορίζουν το χαρακτήρα τους.

Για τους οίνους Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) όλα τα στάδια παραγωγής γίνονται στην ίδια περιοχή και τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από εκεί.

Για τους οίνους Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) τουλάχιστον ένα στάδιο παραγωγής και 85% των σταφυλιών προέρχονται από την ονομασμένη περιοχή.

Διείσδυση στην αγορά της Πολωνίας

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά την σωστή χρήση του οίνου, τη σοφή χρήση του οίνου όπως είναι και η ονομασία του – Wine Wisely- έχει στόχο την προβολή των ελληνικών οίνων σε Ελλάδα και Πολωνία.

«Σ’ αυτήν την πρώτη εκδήλωση για το πρώτο έτος υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος (σ.σ. είναι τριετές) γίνεται παρουσίαση των κρασιών του Τυρνάβου και της Νέας Αγχιάλου, κρασιά ΠΓΕ και ΠΟΠ» δήλωσε στο Debbiestravel.gr ο πρόεδρος της COGREXPO (Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.) Χρήστος Γιαννακάκης προσθέτοντας πως γίνονται προσπάθειες διείσδυσης των κρασιών στην πολωνική αγορά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Θανάσης Πλιάκας όπως ανέφερε προβάλλουν τα προϊόντας τους σε μια νέα αγορά για αυτούς. «Εντοπίσαμε μια ευκαιρία σ’ αυτήν την ανερχόμενη αγορά, ζητιούνται τα ελληνικά κρασιά. Είναι πάνω από 20 τα ελληνικά εστιατόρια στη Βαρσοβία με αυξητική τάση» υπογράμμισε ο κ. Πλιάκας.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Στην οινογευσία στην οποία συμμετείχαμε, δοκιμάσαμε κάποιες ετικέτες από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.

Με έδρα τον Τύρναβο, μια περιοχή με μακρά παράδοση στην αμπελουργία, ο συνεταιρισμός έχει καταφέρει να συνδυάσει την παραδοσιακή γνώση με τη σύγχρονη τεχνολογία, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο δραστήριους συνεταιρισμούς της Ελλάδας, με ιστορία που ξεκινά από το 1961. Σήμερα αριθμεί 500 μέλη, καλλιεργεί 24.000 στρέμματα αμπέλια και παράγει 11 εκατ. κιλά (ή 11.000 τόνους) σταφύλια ετησίως, τα οποία αποδίδουν 6.000 – 7.000 τόνους κρασί.

Η ετήσια παραγωγή του είναι περίπου στα 4 εκατ. φιάλες ενώ σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι η ποικιλία Μοσχάτο.

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής πωλήσεων του Συνεταιρισμού Θανάσης Πλιάκας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα τελευταία 6-7 χρόνια, ο Συνεταιρισμός παράγει και παλαιωμένο τσίπουρο, 250.000 λίτρα, ενώ την τελευταία διετία παράγουν απόσταγμα με κρόκο, με μαστίχα κλπ. «Πειραματιζόμαστε, αφουγκραζόμαστε την αγορά» ανέφερε στο Debbiestravel.gr ο κ. Πλιάκας.

Σχετικά με εξαγωγική δραστηριότητα, εκτός από τις προσπάθειες που γίνονται για άνοιγμα στην πολωνική αγορά, ο Συνεταιρισμός εξάγει ένα περίπου 5%- 6% της παραγωγής του στην Αυστραλία.

«Επιδιώκουμε αυτό το ποσοστό, να ανέβει στο 15%» επισήμανε στο Debbiestravel.gr ο διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Πλιάκας.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα»

Η οινογευσία μας περιλάμβανε ετικέτες και από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Ο συνεταιρισμός ο οποίος βρίσκεται στο 4ο χλμ. της Εθνικής Οδού Νέας Αγχιάλου – Μικροθηβών, στη Μαγνησία, ιδρύθηκε το 1918 από πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, φέρνοντας μαζί τους το μεράκι της αμπελουργίας.

Οι ποικιλίες Ροδίτης και Σαββατιανό είναι οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ενώ συναντάμε και την ελληνική ποικιλία Μπατίκι, τη μοναδική που διασώθηκε από την φυλλοξήρα. ΄

Όπως επισήμανε ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος από το εμπορικό τμήμα του Συνεταιρισμού, πρόκειται για μια δύσκολη ποικιλία, για ένα δύσκολο σταφύλι και στη διαχείριση και στην φροντίδα. Από αυτήν την ποικιλία παράγεται το «Θεσσαλικό» τσίπουρο, διπλής απόσταξης, με και χωρίς γλυκάνισο.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» αποτελείται από 180 μέλη, οι αμπελώνες τους έχουν έκταση 4.000 στρέμματα και το σύνολο των σταφυλιών που προσκομίζονται ετησίως προς οινοποίηση ανέρχεται σε 5.500.000 κιλά περίπου.

Στην αγορά κυκλοφορούν 25 ετικέτες, με πιο πρόσφατη τη σειρά «Ανέμελο» σε ασκό. Το λευκό και ερυθρό ξηρό «Ρουά Ματ» (πρώην «Αγχίαλος») είναι Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος.

Τα πιάτα

Στην παρουσίαση των κρασιών που συνδυάστηκαν με τα παρακάτω πιάτα ήταν η Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing.

Τα πιάτα που σερβιρίστηκαν ήταν:

-αχλάδια κρυστάλλια, σταφύλια μοσχάτο, μανούρι ΠΟΠ, κατσικίσιο λευκό τυρί και φέτα ΠΟΠ

-σαλάτα πράσινων λαχανικών στον ατμό με λαδολέμονο και ξηρούς καρπούς

-πάστα mezze maniche με γαρίδες και ροζ σάλτσα bisque

-χορτόπιτα και

-κελαϊντί (παραδοσιακός Τυρναβίτικος κρασομεζές με μοσχαρίσια φιλετίνια, ντομάτα, κρεμμυδάκια, ψημένη φέτα και μαϊντανό).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλη αρθρα