Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΘεσσαλονίκη: Σήμερα και αύριο ο Χάρτης των Γεύσεων με 150 οινοποιούς

Θεσσαλονίκη: Σήμερα και αύριο ο Χάρτης των Γεύσεων με 150 οινοποιούς

Ήρθε η στιγμή του 20ου επετειακού Χάρτη των Γεύσεων, που διεξάγεται, σήμερα, Σάββατο 2, και αύριο Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Περισσότεροι από 150 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, εισαγωγείς/διανομείς οίνων και εκατοντάδες οινόφιλοι δίνουν ραντεβού σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης Χάρτης των Γεύσεων που διοργανώνεται για 20η χρονιά.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες οινικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης και της  Βορείου Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στους συνεδριακούς χώρους της ΔΕΘ – Helexpo «Ι. Βελλίδης» και περιλαμβάνει τουλάχιστον 25 παράλληλες εκδηλώσεις, την επισκέπτονται δε περίπου 5.000 κόσμος, επαγγελματίες και καταναλωτές.

Οινοποιοί από όλη την Ελλάδα

Περισσότεροι από 150 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς/διανομείς οίνων, υλικών οινοποίησης, συσκευασίας, αξεσουάρ κλπ. θα προβάλλουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους, θα βρίσκονται στον Χάρτη των Γεύσεων να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να μοιραστούν τις επιλογές καλλιέργειας, τις τεχνικές παραγωγής και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Οινοποιοί και εισαγωγείς/διανομείς οίνων από όλη την Ελλάδα, από Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Ήπειρο, από τα νησιά μας -τη Σαντορίνη και την Πάρο, τη Σάμο και τη Χίο-, από την Κοζάνη, τη Νάουσα και το Αμύνταιο Φλώρινας, τη Χαλκιδική, την Πέλλα, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη θα εκθέτουν 1.000 και πλέον κρασιά προς γευστική δοκιμή.

Οινοποιούς θα έχει όμως και από Κύπρο και η φετινή συμμετοχή 12 οινοποιείων της Μεγαλόνησου θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό για μια πραγματική γνωριμία με τον πλούτο του Κυπριακού αμπελώνα.

Σήμερα, Σάββατο 2/12, στις 16.30, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παρουσιάσει τα Ξυνιστέρια που θα συμμετέχουν στον 20ο Χάρτη των Γεύσεων. Το Ξυνιστέρι είναι η σημαντικότερη λευκή ποικιλία της Κύπρου και με έκταση αμπελώνων 2.400 εκτάρια καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο από 20% του Κυπριακού αμπελώνα. Το Ξυνιστέρι απαντάται με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων και υπάρχει η δυνατότητα παλαίωσης, ανάλογα με τις αμπελουργικές περιοχές στις οποίες καλλιεργείται.

Επίσης, την Κυριακή 3/12 (14.00 – 15.00) θα γίνει παρουσίαση και γευστική δοκιμή της κουμανδαρίας, του αρχαιότερου κρασιού με Ονομασία Προέλευσης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο, εκτός από τα 150 και πλέον οινοποιεία, ο Χάρτης των Γεύσεων θα συνοδεύεται από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων – τουλάχιστον 25 εκδηλώσεις για το διήμερο- με παρουσιάσεις και εισηγήσεις, γευστικές δοκιμές, masterclasses, μίνι σεμινάρια και μαγειρικές επιδείξεις.

Ανάμεσα στις παρουσιάσεις ξεχωρίζει η «Κλιματική Αλλαγή και Ελληνικός Αμπελώνας» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (13.00 – 14.30) με ομιλητές τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιάννη Βογιατζή και τον καθηγητή αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ Στέφανο Κουνδουρά.

Επίσης, την ίδια μέρα, στις 14.30, η Wine Plus, ως διοργανώτρια του Χάρτη των Γεύσεων, θα ευχαριστήσει για την υποστήριξη τους 16 οινοποιεία τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις του Χάρτη των Γεύσεων.

Πριν 20 χρόνια

Ο Χάρτης των Γεύσεων οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2003 στον Μύλο, μεγάλωσε και έγινε οινικός θεσμός στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και πλέον έχει ‘εκτοξευτεί’ στο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας συνεδριακό κέντρο της Helexpo.

Σε αυτά τα 20 χρόνια, η έκθεση έχει μεγαλώσει και εξελιχθεί, έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί παράλληλα με το ελληνικό κρασί, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία του. Έχει συνοδέψει και αναδείξει την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των οινοποιείων της χώρας καθώς και την ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

*

Ο 20ος Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο ‘Ι.Βελλίδης’ στην ΔΕΘ – Helexpo, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

-Διοργανώτρια εταιρία είναι η Wine Plus και η χημικός οινολόγος, δημοσιογράφος αμπέλου και οίνου και συγγραφέας Μαρία Νέτσικα.

-Το ωράριο λειτουργίας είναι 12.00 – 20.00 και η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 20 ευρώ (εισιτήριο 2 ημερών). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα